Ожеледиця на дорогах: погано сплановані вулиці тяжко обслуговувати

Дмитро Макагон

Інженер-проектувальник, блогер-урбаніст

Ожеледиця на дорогах: погано сплановані вулиці тяжко обслуговувати
Фото: Flickr
11 Грудня 2020, 17:52
читать на русском
Є кілька варіантів розв’язання проблем, зокрема, орієнтуючись на погоду, можна обробляти вулиці завчасно

Варто відзначити що за час мерства Віталія Кличка Київ значно краще прибирають від снігу. Та й ожеледь стала не надто частим явищем. Однак це явище з яким досить складно боротись.

Що можна зробити, щоб уникнути ожеледі

Можна на випередження посипати та поливати спеціальними хімічними розчинами. Зауважу, що на дорогах впорались добра, однак на хідниках ситуація значно гірша. Навіть у центрі. Ходити дуже складно, особливо з урахуванням ухилу хідника в бік дороги, який роблять, щоб туди стікала вода.

Читайте також

Винні комунальники чи планування

Якщо говорити про ситуацію, що склалась - це проблема і комунальних служб і планування. У нас так побудоване місто, що виникають величезні простори, які потрібно обслуговувати та доглядати. Для цього не вистачить жодних комунальників. Якщо подивитись на Європейські міста, вони щільніше, з вужчими вулицями, тож за ними доглядати простіше. Це загалом комплексна проблема. Погане планування тягне за собою ускладнене обслуговування.

Що можна зробити, щоб уникати таких проблем

Є кілька варіантів розв’язання цих проблем. Можна орієнтуючись на прогноз погоди обробляти вулиці завчасно, що вбереже покриття від заледеніння.

хідник з підігрівом

Фото: Flickr

Крім того, у деяких країнах будують тротуари з підігрівом. З одного боку, здається, що це дорого. Це справді так з точки зору будівництва. Однак обслуговування значно дешевше, оскільки не потрібно витрачати кошти на двірника, який має це все чистити чи посипати. Водночас зважаючи, що у нас низька заробітна плата, наразі дешевше найняти щоразу 10 людей, ніж використати грамотне рішення.

Також можна використовувати геотермальну енергію. Ставляться теплові помпи з дуже високою ефективністю. Їхній коефіцієнт корисної дії вищий за 100%, оскільки це тепло береться з землі. Тобто на цю енергію ми не витрачаємо коштів. Однак це також дуже дорого в будівництві.

Про проблеми з конкурсами на проєктування міських об'єктів, та по поширені урбаністичні міфи читайте в інтерв'ю Парламент.UA з Дмитром Макагоном

1