В нинішніх умовах ухвалити реалістичний бюджет неможливо

Володимир Фесенко

Політолог

В нинішніх умовах ухвалити реалістичний бюджет неможливо
Фото: УНІАН
15 Грудня 2020, 21:19
читать на русском
В Україні це взагалі рідко ухвалюють реалістичні бюджети

Народні депутати ухвалили закон про державний бюджет на 2021 рік.

Наскільки реалістичний бюджет

В нинішніх умовах ухвалити реалістичний бюджет просто неможливо. Рік кризовий, бюджет економії. Однак, щоб депутати проголосували за цей документ доводиться іти на певні поступки з окремим депутатами-мажоритарниками, фракціями та депутатськими групами.

Досвід українського бюджетного процесу за минулі роки свідчить, що у такі кризові роки, як зараз, ухвалити реалістичний бюджет, тобто той що буде виконуватись, неможливо. В Україні це взагалі рідко буває. Навіть не у такі кризові роки рідко ухвалюють реалістичні бюджети.

Читайте також

У нас завжди держбюджет ухвалюється з дефіцитом за виключенням кількох гарних років. А зараз тим паче неможливо ухвалити реалістичний бюджет.

Щодо збільшення бюджетів правоохоронців

Варто зауважити, що бюджет Міністерства внутрішніх справ це не тільки бюджет поліції. Це також видатки на прикордонну охорону, на Державну службу з надзвичайних ситуацій. Враховуючи усе, що відбувалось цього року та до нього, підвищення фінансування МВС просто неминуче.

Загалом збільшення фінансування правоохоронних органів - це наслідок збільшення заробітних плат, зокрема й через реформу прокуратури. Також це пов'язано, скажімо, з "вирівнюванням" зарплат серед правоохоронців, оскільки свого часу дуже високо підняли оплату праці антикорупційних органів.

1