Юрист: карантин - не підстава для комендантської години

Микита Жуков

Голова Комітету з конституційного права Асоціації правників України

Юрист: карантин - не підстава для комендантської години
(Фото: УНІАН)
8 Квітня 2021, 11:30
читать на русском
Фахівець розповів у якому разі за законом можна обмежити пересування громадян та хто має такі повноваження

Питання можливості запровадження комендантської години регулюється лише двома Законами України: "Про правовий режим воєнного стану" та "Про правовий режим надзвичайного стану".

Перший одразу відкидаємо, оскільки воєнний стан до карантину точно не має жодного стосунку та переходимо до аналізу другого.

Так, відповідно до ст. 18 цього Закону, комендантська година (заборона перебувати на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень особи у встановлені години доби) може бути введена лише як додатковий захід у зв’язку з масовими порушеннями громадського порядку, при вже запровадженому надзвичайному стані з наступних підстав:

  • здійснення масових терористичних актів, що супроводжуються загибеллю людей чи руйнуванням особливо важливих об’єктів життєзабезпечення;
  • виникнення міжнаціональних і міжконфесійних конфліктів, блокування або захоплення окремих особливо важливих об’єктів або місцевостей, що загрожує безпеці громадян і порушує нормальну діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування;
  • виникнення масових заворушень, що супроводжуються насильством над громадянами, обмежують їх права і свободи;
  • спроби захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства;
  • масового переходу державного кордону з території суміжних держав;
  • необхідності відновлення конституційного правопорядку і діяльності органів державної влади.

Як ми бачимо, навіть у цьому Законі жодного згадування про карантин немає.

Читайте також

Свобода пересування є конституційною гарантією, закріпленою у ст. 33 Конституції України, яка може бути обмежена лише у випадках встановлених законом.

Ані, Закон України "Про правовий режим надзвичайного стану", ані Закон України "Про захист населення від інфекційних хвороб" не передбачає можливості запровадження комендантської години при введеному карантині, тим більше такої можливості немає у міської влади.


Контекст. Міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що у столиці впровадять комендантську годину, якщо кількість хворих "зашкалюватиме".

1