Експерти розповіли, де найгірша ситуація з електроенергією в Україні

Фахівці також прогнозують можливі відключення світла у липні-серпні
Важно
Експерти розповіли, де найгірша ситуація з електроенергією в Україні

Проблеми з постачанням електроенергії мають багато українських регіонів. Але насамперед це Київська та Одеська області через особливості енергетичного вузла.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

За його словами, дефіцит також є у Херсоні та Харкові.

"Але Одеса та Київ їх нібито не захоплювали, але там з природних причин, з того, як побудована мережа, дуже суттєві проблеми", - сказав він.

Як зазначив експерт, у Київській та Одеській областях навіть зараз відбуваються відключення через аварії, через те, що недостатньо надійно працює обладнання.

"І тут поки що не приїде обладнання, яке має замінити ті тимчасові рішення, що зараз використовуються, капітально зробити нічого не можна", - додав Харченко.

Експерт також розповів, що потужності в енергосистемі України замало і промисловим підприємствам вже урізали ліміти. Відключення світла для побутових споживачів можливі у літній пік споживання у липні-серпні.

Далі все залежатиме від того, як розвиватимуться події, проте Харченко вважає, що восени відновляться атаки на енергетичну інфраструктуру.

Нагадаємо, раніше експерти у галузі енергопостачання попередили українців про можливі відключення світла влітку, в деяких регіонах країни можливе відключення протягом 2-3 днів. Фахівці пояснювали свої припущення необхідністю відключень задля ремонту електромереж, які взимку постраждали від ракетних обстрілів росіян. Водночас в Укренерго запевнили, що відключень не буде і така інформація - фейки.

1