Азарову повідомили про держзраду через "Харківські угоди"

Він штучно створив передумови для угод
Головне
Азарову повідомили про держзраду через "Харківські угоди"
Микола Азаров (фото: УНІАН)
24 Березня 2021, 18:56
читать на русском

Колишньому прем'єр-міністру України Миколі Азарову оголосили підозру в державній зраді у справі про "Харківські угоди". 

Про це йдеться в повідомленні на сайті Офісу генпрокурора.

Ексголова уряду підозрюється в тому, що вчинив дії, спрямовані на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України, - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, 20 квітня 2010 року він на території Росії погодився на нав'язані президентом РФ Дмитром Медведєвим умови продовження терміну перебування Чорноморського флоту РФ в Криму на 25 років під приводом отримання знижки на газ.

Зазначається, що з 21 квітня по 23 квітня 2010 року він забезпечив погодження проєкту угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту і закону про його ратифікацію без фактичного розгляду документів уповноваженими органами.

Читайте також

Крім того, колишній прем'єр на закритому засіданні Кабінету міністрів підписав розпорядження про схвалення цієї угоди урядом України і, в порушення закону "Про міжнародні договори України", вніс проєкт на розгляд президенту.

Ці дії дали можливість Януковичу підписати в Харкові відповідну угоду, а 23 квітня внести законопроєкт про ратифікацію як невідкладний до Верховної Ради.

Слідство вважає, що в результаті підписання і ратифікації "Харківських угод" були штучно створені передумови для нарощування військ РФ в Криму, вторгнення російської армії і окупації півострова.


Контекст. 12 березня головне слідче управління СБУ розпочало досудове розслідування за фактом державної зради у період з 2008 по 2010 роки.  Кримінальне провадження відкрито щодо службових осіб органів державної влади.

1