СБУ відкрила кримінальну справу щодо ратифікації Харківських угод

Відповідне доручення СБУ отримала на засіданні РНБО
Головне
СБУ відкрила кримінальну справу щодо ратифікації Харківських угод
СБУ (Фото: Інформатор)
12 Березня 2021, 19:33
читать на русском

СБУ вивчає обставини підписання та ратифікації Верховною Радою у 2010 році Харківських угод.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Головне слідче управління СБУ розпочало досудове розслідування за фактом державної зради у період з 2008 по 2010 роки.  Кримінальне провадження відкрито щодо службових осіб органів державної влади.

Слідчі досліджують, зокрема, обставини підготовки та підписання 21 квітня 2010 року «Угоди між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України до 2042 року», дотримання регламенту та процедур під час її затвердження депутатами Верховної Ради.

Попередньо підписання цього документу призвело до збільшення кількості особового складу військових формувань та спецслужб РФ, причетних до анексії Криму.

З метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження проводяться відповідні слідчі та процесуальні дії.


Контекст. Вчора, 11 березня секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що РНБО вважає доцільним притягнути до відповідальності 236 депутатів, які голосували за ратифікацію Харківських угод. Він зазначив, що за Харківські угоди "голосувало багато цікавих персонажів, які продовжують залишатися у політиці". Серед інших Данілов назвав прізвище ексспікера Ради Володимира Литвина.

1