27 жовтня вшановуємо Преподобну Параскеву Сербську

Культ, рекомендації та заборони, прикмети цього дня
Ексклюзив
27 жовтня вшановуємо Преподобну Параскеву Сербську
Параскева Сербська
27 Жовтня 2021, 06:56
читать на русском

День преподобної  Параскеви Сербської не належить до списку дванадцяти найголовніших християнських свят. Але Параскева Сербська міститься серед найбільш шанованих християнських подвижниць, які присвятили своє життя і всі свої діяння служінню Богу. Особливо шанується вона жінками.

Хто така Параскева Сербська

Давньогрецьке ім’я Параскева означає П’ятницю, п’ятий день тижня. Через це християнську подвижницю називають ще Параскевою-П’ятницею. Подвійне ім’я призвело до того, що у пересічних вірян в образі Параскеви злилися дві різні святі, життя яких віддалене одне від одного на вісім століть.

Преподобна Параскева Сербська народилася в селищі Епібат, у благочестивій болгарській родині, на території нинішньої Сербії, яка тоді належала Туреччині. Через це в джерелах місцем її народження називають Туреччину. З дитинства любила ходити у храм Божий і роздавати милостиню. Після смерті батьків Параскева продала своє майно, а отримані за нього кошти роздала бідним. Відтак Параскева дісталася до Царграду (Константинополя). Тут при храмі Покрови Пресвятої Богородиці вона жила 5 років, а потім прийняла монаший постриг. Опісля паломництва Святою Землею вела аскетичне життя в Йорданській Пустелі. За прикладом відомих християнських пустельників, Параскева, харчувалася зібраними травами й злаками, перебуваючи в постійній молитві. До Сербії вона повернулася за два роки до смерті. Як убога чужинка, до кінця свого життя мешкала невпізнаною при церкві в рідному селі. Коли померла, її поховали на цвинтарі Епівата.

Нетлінні мощі Св. Параскеви Сербської згодом явилися людям. Їм приписують численні дива, тому їх помістили у місцевій церкві. Від 1641 року мощі св. Параскеви спочили у храмі Трьох святителів у місті Ясси (Румунія).

Ще одна християнська подвижниця, на ім'я Параскева, народилася на вісім століть раніше віл Параскеви Сербської у християнській родині в місті Іконія в Малій Азії. У ІІІ столітті, коли жила Параскева Іконійська, християнство лише переживало своє становлення, а перших адептів Ісуса Христа піддавали гонінням і тортурам. Після смерті батьків Параскева вела тихе християнське життя, повне чеснот, і з любов'ю опікувалася убогими. Приклад її богоугодного життя навернув численних поган до Христової віри, за що розлючені жерці запроторили Параскеву до в'язниці.

Коли до Іконії прибув новий імператорський намісник з наказом судити й мучити християн, до нього привели Параскеву, яка відверто визнала свою віру в Христа. За це її жорстоко замучили до смерті.

Як шанують Параскеву

У культі Святої Параскеви ці дві особи злилися  в один міфологічний образ. Храми присвячують Параскеві Сербській. Але, наприклад, у Львівському храмі Параскеви Сербської поруч з іконою Святої патронеси храму розміщена ікона Великомучениці Параскеви-П’ятниці Іконійської. Відтак цей храм називають ще Церквою Святих П'ятниць – у множині.

Свята Параскева завжди мала у православних вірян особливу любов і шанування. За церковними канонами Свята Параскева – покровителька полів і худоби. Християни вірять, що ікона Святої Параскеви в оселі охороняє сімейне благополуччя і щастя. До святої Параскеви моляться за збереження худоби, її вважають цілителькою від найважчих душевних і тілесних хвороб. І це вже третє обличчя Святої Параскеви: в її образі маємо ще один  з численних прикладів  шанобливого накладення християнських канонів на реалії слов’янського язичницького культу. Християнська церква мудро й милостиво зберігає найвищі чесноти предків.

Що дозволяє й чого не дозволяє Свята Параскева

Це переважно жіночий культ. Преподобну називали покровителькою жіночих ремесел.

П'ятниця, окрім одного з пісних днів тижня, вважалася днем, коли не можна виконувати жіночих робіт. Жінки вірять, що за порушення цієї заборони Параскева-П'ятниця коле голкою, шпигає веретеном, рубає сокирою, вдаряє ножем, гребенем по руці, інколи навіть заподіює смерть. Цього дня не можна прясти, прати, прибиратися й робити іншу брудну роботу, аби не засмічувати очі святій. Головна заборона – не можна прясти. Зазначимо, що для шиття в цей день ніяких "табу" немає.

Прядіння вовни (Фото: Welcome to Ukraine)

Ще одна назва свята – "Льняниця" – пов'язана з традицією цього дня починати м'яти і тріпати льон.

Дівчата цього дня моляться про вдале заміжжя, матері – за здоров'я дітей.  Параскева  вважається й покровителькою породіль, відтак існує повір’я, що вагітним жінкам цього дня не можна розчісувати волосся.

На Параскеву не можна турбувати землю: копати чи орати.

Прикмети дня Параскеви

Придивіться до погоди на Параскеву

  • Що більше бруду на Параскеву, то більше дощитиме навесні.
  • Якщо на Параскеву відбиток кінського копита у сльоті наповнюється водою – зима настане через місяць.
  • Якщо на свято Параскеви дороги покриті брудом, то через чотири тижні повинна прийти морозна сніжна зима.
  • Коли ж цього дня суха погода і сильний вітер, наступного року чекаймо неврожаю.
  • Коли на Параскеву вороння голосно кряче – чекайте швидкої відлиги.

І ще таке, вже не про погоду: Хто в п’ятницю багато сміється, на старості буде багато плакати.

Свято вважалося особливим, якщо 27 жовтня припадало на п’ятницю.

1