Аналіз новорічної промови Зеленського "на тверезу голову"

Експерти про можливий імпічмент, порушення законодавства та експлуатацію дітей
Ексклюзив
Аналіз новорічної промови Зеленського "на тверезу голову"
Володимир Зеленський (фото: president.gov.ua)

Володимир Зеленський як президент уже двічі вітав українців із Новим роком і обидва рази відмовився від традиційного формату. Промову перед настанням 2020 року Зеленський виголосив на тлі святкових декорацій разом з українськими знаменитостями.

Цього разу привітання було в форматі спілкування з дітьми, за що гаранту закидають порушення законодавства та шлях до імпічменту. Чому привітання Зеленського викликає питання, де прорахувалися його політтехнологи та що спільного з новорічними відео його попередників, спільно з експертами аналізував "Парламент.UA".

Звернення до регіонів у новорічному привітанні Зеленського

Новорічне привітання Зеленського перед 2020 роком поставило досить високу планку. Привітання розтягли на меми, завдяки чому відео отримало вірусне поширення. Через це перед командою політтехнологів президента стояло досить складне завдання: зробити щось принаймні не гірше.

За чотири години до Нового року відео з привітанням "злили" у соцмережах. Це прецедент не тільки для України, а і для президентських привітань в цілому. В Офісі президента до цього поставилися вкрай негативно. А проте саме "злив" дав основну частину переглядів у соцмережах, переконує політтехнолог, власник PR-агенції Zeus agency Олександр Коваленко. З його слів, відео привітання на YouTube посіло шосту сходинку категорії "В трендах". Російський "Блакитний вогник" посів третю, для порівняння. Можна вважати результат гарним, особливо з урахування, що привітання нашого східного сусіда посіло 12 місце "В трендах" у РФ, однак кількість новорічного контенту Росії в цьому році значно перевищила український.

З огляду на все це вдалим рішенням було зробити окремі привітання для кожної області. По-перше, цього ніхто не очікував, а по-друге, — це приклад найпримітивнішої сегментації аудиторії. Саме сегментація дає змогу отримати більше позитивних фідбеків та переглядів в цілому. Звісно, деякі області отримали дещо схожі побажання, що не дивно з огляду на їх кількість. Але саме ці привітання дали змогу більш-менш "дотягти" до рівня торішніх.

Директор "Гетьман медіаконсалтинг" Дмитро Єгоров привітання для кожного окремого регіону пояснює тим, що глава держави втрачає зв’язок з регіонами. Невтішні результати місцевих виборів — найкраще підтвердження цього.

"Посередники між Володимиром Зеленським і людьми в регіонах — радники, куратори, керівники адміністрацій, функціонери та мажоритарники "Слуги Народу" — з місією побудови вертикалі не впоралися. Тож такими привітаннями президент намагається відновити зв’язок з регіонами напряму, без посередників, — пояснює він.

У привітаннях кожного регіону важлива точність у перевірці даних. Очевидно, що промова президента мала б пройти сувору модерацію. Так чи інакше, ляпи все одно потрапили в телевізор, як от "жовтий пісок Ялти", якого там зроду не було.

Діти у передноворічному ролику президента

В основне привітання Зеленського спробували додати лірики завдяки залученню дітей. Планувалося, що це вийде "мімімішно", але така подача одразу отримала масу критики. Підігріла ситуацію інформація про те, що зйомки велися з 18:00 майже до опівночі. На відео видно: діти реально втомилися.

Використання дітей для політичної реклами — це давня політична маніпуляція, пояснює голова громадської організації "Асоціація Політичних Наук" Дмитро Сінченко. З його слів, дітьми часто любили маніпулювати диктатори Гітлер, Ленін, Сталін і Путін. Це свідчить про бажання Зеленського виглядати "батьком нації" та про орієнтацію на незрілих виборців з домінантними патерналістськими настроями, тобто на електорат, який обирає популістів.

"Використання дитячої праці у вечірній та нічний час — це грубе порушення законодавства про працю, це злочин. Якщо інформація про багатогодинні зйомки в нічний час підтвердиться, це може стати одним із приводів для імпічменту", — наголошує експерт.

Дійсно, статтею 55 КЗпП України забороняється залучення до роботи в нічний час деяких категорій громадян: вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років (стаття 176 КЗпП України); неповнолітніх дітей та інших категорій працівників, передбачених законодавством. Нічним вважається час з 22:00 до 06:00. Тому якщо вечірня зміна хоча б частково припадає на час після 10 вечора, діти не повинні працювати в такій зміні.

А проте експертка Центру структурної політології "Вибір" Лілія Брудницька називає залучення дітей вдалим ходом, бо це звільняє від розмов на серйозні теми та від відповідальності за свої слова у новорічному привітанні.

Взагалі-то новорічне привітання — це офіційна заява. Президент аналізує рік, акцентує на тому, на що варто, з його точки зору, акцентувати, і окреслює вектори на майбутнє. Це його робота. Отже, замість виконати цю роботу, Зеленський "сачконув". Участь дітей у ролику чудово захищає його від відповідальності: хтось розкритикує, а він скаже: “Що ви хочете? Я ж не буду дітям про тарифи чи "нормандський формат" розповідати", — зазначила вона.

Загалом важко не звинуватити президента у маніпуляціях, коли у ролику присутні діти. В першу чергу, тому що їх участь не продиктована нічим, окрім бажання отримати "красиву картинку" для тези, що все робиться заради майбутнього наших дітей. Загалом, враховуючи, що реальна аудиторія привітання — зовсім не діти, вийшло так, що Володимир Зеленський всім українцям розповідав про успіхи країни як дітям, на дитячому рівні: "Зараз я вам поясню так, щоб ви зрозуміли...". Це дещо сумнівний підхід.

А ось вчитель Харківського навчально-виховного комплексу №106 ім.  В.О. Кісіля Володимир Сокіл навпаки вважає, що діти отримали досвід роботи на знімальному майданчику, певні емоції та знання, які не кожен дорослий може отримати.

Як учитель скажу: я не бачу нічого підривного в ролику з дітьми, адже Новий рік — це душевне і трішки дитяче свято. Час зйомок, напруга дітей, гроші... Але ж у багатьох фінальних, топових спортивних, творчих, навчальних змаганнях, будь то МАН або олімпіада, турнір або гра команд, діти з батьками не сплять. Вони готуються, чекають в аеропортах або на вокзалах, в репетиціях та неабияк хвилюються. Це певний формат для дітей, які йдуть на результат, займаються улюбленою справою, — запевняє він.

І хоча педагог називає такий формат цілком прийнятним, він як учасник бойових дій висловив незгоду з одним моментом, коли в фіналі ролику використовували хлопавку. Мовляв, не всім дітям було затишно, вартувало зверху сипати блискітки, а не "підривати" що-небудь. Або ж принаймні чіткіше попередити дітей.

Звернення російською мовою у ролику Зеленського

Вже традиційно для Зеленського у ролику звучала не лише державна мова. Звернення російською до мешканців тимчасово окупованого Донбасу можна пояснити намаганням сподобатися місцевим жителям, показати готовність йти на компроміси. Проте навряд чи це буде позитивно оцінено місцевими мешканцями. Експерти сходяться на думці, що частина з них взагалі не цікавляться зверненнями президента України.

Політтехнолог Олександр Коваленко зазначив, що вкраплення російської мови завжди присутні у зверненнях гаранта. Є багато критики такої технології, однак з маркетингової точки зору це завжди вдалий хід. Натомість експерт Дмитро Сінченко назвав звернення президента до українців іноземною мовою безперечним порушенням і Конституції, і нового закону про мову.

Не маю жодних сумнівів, що для окупантів та колаборантів, які нині є мешканцями окупованих територій, було ввічливіше, щоб до них зверталися російською, проте для тих мешканців окупованих територій, які продовжують ідентифікувати себе з Україною (навіть якщо вони у побуті російськомовні) і дійсно потребують підтримки, звернення російською не тільки не ввічливе, а й образливе, — вважає він.

Дійсно, з 16 січня в Україні вступає у дію тотальна публічна українізація. Дивно сподіватися, що мешканці окупованих територій про це не знають. Хоча позиція Володимира Зеленського — до Донбасу треба звертатися російською. Про це він казав ще у статусі кандидата в президенти, коли анонсував російськомовний канал для мешканців окупованого Донбасу. Торік цю ідею реалізували в такому ж вигляді: з’явився державний телеканал "Дім" ("Дом"), який фактично веде мовлення російською. Привітання російською є продовженням цієї ж лінії.

Оцінка новорічного привітання президента

Загалом, на відміну від привітання з 2020 роком, у цьому Зеленський зробив акцент на досягненнях за минулий рік. Проте такі досягнення виглядали досить непереконливо. Люди відчувають тривогу, а іноді і розпач від того, що діється в Україні. Проте Зеленський намагався не згадувати про проблеми та шляхи їх розв'язання. Ні слова не було сказано про зростання тарифів, збільшення податкового тиску на бізнес, зростання державного боргу, закриття шкіл та лікарень, боротьбу з корупцією. Знову прозвучало про швидкий мир на Донбасі, в який вже мало хто вірить.

Говорячи про естетичну складову президентського привітання — інтонації, зворушливі кадри, емоції — варто пам’ятати, що в "минулому житті" Володимир Зеленський все ж таки був зокрема й актором. Тому робота "на емоції" — це зона комфорту для нього, пояснює експерт Дмитро Єгоров. Як і проголошення аксіом, що не викликають суперечок: повернення людей з полону — добре, війна — погано.

Цікаво порівняти цей виступ глави держави з його торішньою новорічною промовою. Тоді президент не підбивав підсумки. А майже весь монолог присвятив думці, що українці є і мають бути однією нацією, попри розбіжності в політичних поглядах, мовах спілкування, поглядах на культуру та історію тощо. Єдності та взаємоповаги, а також здоров’я та добробуту Володимир Зеленський побажав українцям у 2020 році.

А ось після завершення року президент до цих побажань і цієї теми вже не повернувся. Тепер він говорив фактично про підсумки роботи. Якщо відкинути театралізовану складову виступу, то можна зробити висновок, що головні досягнення 2020 року за версією Володимира Зеленського — "Велике будівництво" і перемир’я на Донбасі. Цим темам він присвятив ледь не найбільше часу у привітанні.

Достатньо довгу розповідь президента про успіхи українських спортсменів до уваги можна не брати. Адже якраз тими чи іншими спортивними досягненнями могли "похвалитися" і всі попередники Зеленського. Проте так само і всі президенти мали до цих перемог дуже опосередкований стосунок, — підсумував Єгоров.

1