Аваков хоче дозволити поліціянтам частіше бити шокерами: чи доцільно це

Електрошокери вже закупили
Ексклюзив
Аваков хоче дозволити поліціянтам частіше бити шокерами: чи доцільно це
Арсен Аваков (Фото: УНІАН)
18 Листопада 2020, 11:06
читать на русском

Очільник МВС Арсен Аваков хоче розширити перелік випадків, коли поліціянти можуть застосовувати електрошокери у своїй роботі. Їх і зараз можна використовувати у певних випадках, однак у МВС вважають, що ці підстави "не повною мірою враховують усі можливі випадки застосування таких спеціальних засобів".

Тому уряд, не довго думаючи, створив такий проєкт закону, ухвалив його і вже передав депутатам для ухвалення. Яку зброю і коли мають право використовувати поліціянти, коли можна використовувати електрошокери, як урядовці хочуть розширити цей список та чи зваженим є це рішення, розбирався "Парламент.UA".

Повноваження поліції з використання зброї

Все це прописано в основному законодавчому акті, яким у своїй діяльності керується українська поліція, — законі "Про Національну поліцію". Зараз поліція під час виконання своїх повноважень може застосовувати фізичну силу, спеціальні засоби, а також вогнепальну зброю. Серед спецзасобів, — наприклад, кайданки, сітки для зв’язування, сльозогінний газ, службові собаки та пристрої для відстрілу патронів.

Також зараз поліція має широкі права щодо застосування як травматичної, так і вогнепальної зброї. Наприклад, для захисту від нападу, захисту об’єктів під охороною, затримання підозрюваного у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину чи людини, яка намагається втекти. Також дозволяється у випадку масових заворушень чи необхідності захисту життя і здоров'я інших людей.

Водночас частина 3 статті 43 цього закону чітко вказує, що вид та інтенсивність застосування поліцією заходів примусу визначаються "з урахуванням конкретної ситуації, характеру правопорушення та індивідуальних особливостей особи, що вчинила правопорушення".

З усім тим ця ж стаття зазначає, що співробітник поліції зобов'язаний заздалегідь попередити порушника про застосування зброї та надати йому достатньо часу для виконання законної вимоги правоохоронця. Без попередження дозволяється стріляти лише в тому випадку, якщо зволікання може спричинити посягання на життя і здоров'я людини чи поліціянта або інші тяжкі наслідки.

Варто розуміти, що застосування поліцією вогнепальної зброї вважається найбільш суворим заходом примусу, і про це йдеться у статті 46. Повноваження носити та застосовувати таку зброю надають лише тим поліціянтам, які пройшли відповідну спеціальну підготовку.

Повноваження поліції з використання електрошокерів

Електрошокові пристрої контактної та контактно-дистанційної дії (електрошокери) відносить до спеціальних засобів, застосування яких є поліційним заходом примусу.

Згідно з п. 6 ч. 3 ст. 45 закону про Нацполіцію, поліціянти мають право використовувати електрошокери й зараз, однак, лише у двох випадках:

  • відбиття нападу на поліціянта, іншу людину чи об’єкт, що перебуває під охороною;
  • відбиття нападу тварини, якщо це загрожує життю і здоров’ю людини чи поліціянта.

Зараз умови та межі застосування електрошокерів врегульовані наказом №101 від 13 лютого 1998 року МВС України "Про затвердження Інструкції про порядок застосування електрошокових пристроїв (електрошокерів)". Фактично, цим нормам вже понад 20 років. Вони застарілі та не передбачають всіх можливих ризиків, зазначає адвокат юридичної компанії "Investment Service Ukraine" Олександр Озеров.

Розширення меж застосування електрошокерів поліцією

Кабінет міністрів на засіданні 11 листопада погодив законопроєкт, яким хочуть збільшити кількість випадків, коли поліціянти матимуть право застосувати електрошокери. Згідно з пояснювальною запискою, йдеться про застосування поліціянтами електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанційної дії.

Схоже на те, що Авакову не достатньо, щоб правоохоронці просто відбивалися від нападів, зокрема, собак. Електрошокери він хоче використовувати також і при затриманні людей, які чинять збройний опір або намагаються втекти з-під варти. Також при затриманні озброєних людей, які погрожують застосуванням зброї та інших предметів, що загрожують життю чи здоров'ю людей, у тому числі поліціянта.

Зараз до таких людей поліціянти можуть застосовувати пристрої для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та вогнепальну зброю. У відомстві вважають, що застосування електрошокерів дозволить "ефективно припинити порушення, завдаючи людині меншої шкоди у порівнянні з пристроями для відстрілу та вогнепальної зброї".

За словами очільника МВС, відомство вже закупило електрошокери, і "така практика — гуманна, вона зменшує кількість використання вогнепальної зброї". Цікавим є і факт цієї закупівлі, враховуючи те, що Верховна Рада ще навіть не підійшла до розгляду цього законопроєкту, не те, що не ухвалила.

Раціональність використання поліцією електрошокерів

Тепер цей законопроєкт направлять на розгляд Верховної Ради, потім його мають підписати спікер парламенту Дмитро Разумков, а за ним — президент Володимир Зеленський. Позиція глави держави у цьому контексті буде цікавою. З одного боку, суспільство може сприйняти це як розширення прав поліції, яка і так останнім часом потрапляє у скандали з катуваннями. З іншого ж боку, гарант Конституції може піднести це як спробу зробити гуманнішим використання зброї поліцією, бо ліпше током, ніж вогнем.

Питання, чи варто розширювати повноваження поліції у цьому плані, неоднозначне. Як вважає адвокат та керівник юридичної фірми "Барген" Дмитро Никифоров, застосування електрошокерів вважається менш травматичним і більш гуманним засобом впливу на правопорушника.

Такі засоби широко застосовуються поліціянтами у США і європейських країнах. Це позитивний момент. Однак, наприклад, дослідження правозахисної організації Amnesty Inernational підтверджують збільшення кількості катувань і зловживань поліціянти у країнах, які активно використовують електрошокери, — розповів він.

За статистикою МВС, за минулі два роки в Україні зареєстрували приблизно 1500 кримінальних проваджень про катування правоохоронцями. Враховуючи кількість зловживань поліцією в Україні, розширення  випадків застосування електрошокерів несе ризик збільшення випадків катувань, вважає адвокат. Тому, перш ніж впроваджувати такі зміни, він радить зобов’язати поліціянтів звітувати за кожен випадок застосування електрошокера, щоб суспільство могло переконатися у безпечності та правомірності застосування цього спеціального засобу. 

А ось адвокат Олександр Озеров вважає непоганою таку ініціативою МВС, мовляв, застосування електрошокерів є гуманнішим відносно людини, у порівнянні з пристроями для відстрілу патронів з гумовими кулями або вогнепальною зброєю, уразлива сила яких значно більша.

На мій погляд, запровадження застосування електрошокерів потребує ширшого нормативного врегулювання, оскільки положення ЗУ "Про Національну поліцію" взагалі не містять заборон та обмежень щодо застосування такого спеціального заходу, не зважаючи на те, що він також може бути смертельним, зокрема для людей із серцево-судинними захворюваннями, — зазначив адвокат.