Бійка у Верховній Раді: чи покарають Киву з Тищенком

Чим завершиться кулачне протистояння "Слуги народу" з ОПЗЖ та історія найепічніших бійок в Раді
Ексклюзив
Бійка у Верховній Раді: чи покарають Киву з Тищенком
(Фото: УНІАН)
18 Червня 2021, 19:05
читать на русском

Парламентські бійки - вже давня традиція української демократії. Днями після скандальної промови нардепа від "Слуги народу" Микити Потураєва сталася сутичка, яку в медіа охрестили першою справжньою бійкою IX скликання. Чи дійсно вперше "нові обличчя" дають волю кулакам та як поводилися нардепи попередніх скликань з колегами згадали у Парламент.UA.

Кива vs Тищенко в сесійній залі

У парламентський четвер ніщо не віщувало біди, нардепи розглядали правки до законопроєкту про Нацраду з питань телебачення і радіомовлення. Допоки за трибуну не вийшов голова комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики нардеп від "Слуги народу" Микита Потураєв.

Варто відзначити, що найбільше широкому загалу він запам’ятався своєю "полум’яною" промовою з трибуни Ради дворічної давнини. Коли він досить істерично розповідав, про "маніяка Леніна та людожера Сталіна".

Україна остаточно поховає комунізм. Ми нарешті зведемо рахунки з цим маніяком Леніним і людожером Сталіним, які зробили все, щоб позбавити український нарід головного багатства – землі. Ми повернемо українцям землю раз і назавжди, – заявив тоді Потураєв.

Цього разу він вочевидь вирішив закріпити свій попередній успіх та в такій же манері заявив, що фракцію ОПЗЖ треба розстріляти.

Нас питали, коли закінчиться епоха бідності - тоді, коли закінчиться епоха брехні. А закінчиться вона, коли повсталий народ витягне оцю фракцію (ред. - ОПЗЖ), сукупні статки якої співставні з річним бюджетом України, і розстріляє.

На жаль, ми демократична країна. І змушені йти повільно. І знищувати вас політично - разом з усіма іншими фракціями цього парламенту. Ось коли закінчиться епоха бідності і брехні, - зазначив Потураєв.

Після цього обурені нардепи ОПЗЖ почали з вигуками гуртуватися навколо трибуни та вимагати вибачень від Потураєва. Чи не найбільше сатисфакції зажадав "флагман" ОПЗЖ Ілля Кива, який почав емоційно аргументувати свої вимоги лайкою та штовханням нардепа від "слуг" Богдана Яременка.

бійка

(Фото: facebook/yan.dobronosov)

До слова заспокоїти Киву на початках намагався його співфракцієць Нестор Шуфрич, який кілька років тому і сам був активним учасником регулярних кулачних боїв у сесійній залі.

Однак видихнув Ілля Володимирович не надовго. І зрештою зчепився з іншим "титаном" від "слуг" Миколою Тищенком. І хоча їхня бійка радше нагадувала пристрасні обійми закоханих, все одно зчинила чималий резонанс.

бійка

(Фото: facebook/yan.dobronosov)

Зрештою голова парламенту Дмитро Разумков оголосив перерву у засіданні та закликав нардепів до порядку.

Шановні колеги, хочу до всіх звернутися в цьому залі. Давайте думати, що ми і коли говоримо. Нас дивляться люди, які нас сюди обирали. Щоб нам не червоніти, коли каденція закінчиться, - наголосив Разумков.

А після перерви та спілкування з Разумковим, головою фракції "слуг" Давидом Арахамією та його першим заступником Олександром Корнієнком, Потураєв з трибуни вибачився.

На жаль, мої слова сприйняли як образу і навіть заклик до насильницьких дій. Я за це приношу глибоке вибачення. Я переконаний, що в цьому залі жодна людина не заслуговує на жодні репресії. Тим більше на насильство, - заявив Потураєв.

Однак ОПЗЖ його слова не задовольнили. Нестор Шуфрич взяв слово та заявив, що його колеги відмовляються брати участь у засіданнях комітету з гуманітарної політики, який очолює Потураєв. Та нагадав, що з Микитою Потураєвим познайомився у виборчому штабі Віктора Януковича, де, за словами Шуфрича, той відповідав за пересувні агітаційні майданчики.

Микито, що змінилося, невже місце сидіння змінило спосіб мислення... Різні були протистояння, але заклик вбивати прозвучав уперше. Микита, як це можливо?.. Хочу привітати, це була перша реальна бійка у парламенті 9-го скликання. І це все, Микито, завдяки тобі, - додав Нестор Шуфрич.

А от один з лідерів ОПЗЖ Вадим Рабінович був менш стриманий у своїх словах щодо Потураєва і проходячи повз мікрофон під час виступу Шуфрича вигукнув: "У тюрмі буде сидіти, гнида".

Наступного дня Рабінович заявив, що нардепи від ОПЗЖ спрямували заяву до ДБР через заклики до фізичної розправи Потураєвим.

Про ймовірне покарання, яке може чекати на нардепів, що побилися, розповів у коментарі Парламент.UA політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко. 

По-перше, щодо цього інциденту має прийняти рішення регламентний комітет. Ініціаторів бійки, якщо я не помиляюся, можуть відсторонити терміном до п'яти пленарних засідань.

Загалом же під час цієї каденції спостерігаємо менше бійок, адже коаліція захопила місця перед трибуною, що унеможливило такі сутички. Цього ж разу на відео було помітно, що "слуги народу" не одразу зорієнтувалися, а ОПЗЖ своєю чергою  нині шукають додаткові можливості для потрапляння у ЗМІ. Адже бачимо рейтинги сьогодні, плюс їхні акції щодо ринку землі не дуже висвітлюються у медіа, їм потрібні можливості для піару. Тож для них це радше не стільки образа, скільки можливість показати себе, - відзначив Ігор Чаленко.

Сутички нардепів IX скликання

Попри гучні заголовки у ЗМІ, про першу бійку дев’ятого скликання, "нові обличчя" і раніше чубитися у стінах парламенту, щоправда, обмежувалися переважно штовханиною.

Зокрема в жовтні 2019 року сталася сутичка після того, як нардеп від ОПЗЖ Микола Скорик обурився відхиленням постанови про створення Тимчасової слідчої комісії щодо подій в Одесі у травні 2014 року. Тоді він посперечався зі "слугою" Миколою Тищенком, а інші нардепи кинулися їх рознімати, через що сталася штовханина.

Того ж року сталася сутичка під час обговорення закону про землю в аграрному комітеті. У бійці брав участь нардеп від "Слуги народу" Андрій Богданець та екснардепи від "Свободи" Едуар Леонов, Ігор Мірошниченко, Олексій Кайда та Юрій Сиротюк.

Також досить пам’ятною стала бійка в парламенті двох нардепів тоді ще від "Слуги народу" Гео Лероса та Олександра Юрченка. Лерос заявив, що Юрченко кинувся на нього з кулаками та ксенофобськими висловами. Своєю ж чергою Юрченко заявив, що його опонент напав на нього "ні за що, ззаду... бив ногами по голові".

Юрченко

(Фото: facebook)

Сутички нардепів попередніх скликань

Попри все на тлі народних обранців попередніх скликань, чинні нардепи поводяться у залі ще досить чемно з колегами.

Геть не церемонився минулого скликання, наприклад, нардеп, а до того активіст Майдану Володимир Парасюк. Він у 2015 році під час засідання парламентського комітету вдарив по спині ногою представника СБУ Василя Пісного.

Досить видовищною була масова бійка у сесійній залі того ж 2015, коли тодішній депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олег Барна вдарив Арсенія Яценюка букетом квітів і виніс з-за трибуни.

Ще одна з найепічніших сутичок в історії українського парламенту сталася у квітні 2010 року під час ратифікації угоди про продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії в Україні. Тоді було все: масові бійки, велетенський прапор, яйця, які летіли у тодішнього спікера Володимира Литвина, і навіть димові шашки.

І це далеко не всі випадки, коли нардепи йшли в рукопашну, адже їх просто не злічити, як і ушкодження яких зазнавала сама сесійна зала через них: вирвані системи для голосування, розтрощені стільці, вирвані дерев’яні балки тощо.

Сутички в парламентах інших країн

Однак бійки в парламенті практикують не лише українські народні обранці. Наприклад після палких суперечок з кулаками у сесійній залі парламенту Туреччини у 2017 році троє депутатів опинилися у лікарні. До речі, до бійок там активно залучаються не лише чоловіки, а й жінки-депутатки.

(Фото: reuters)

Розв'язувати конфліктні питання кулаками люблять і у парламенті Тайваню. Наприклад, торік під час сутички депутати там не лише гамселили один одного, а й кидалися нутрощами свиней. Адже суперечка стосувалася помʼякшення правил імпорту свинини зі США.

Та що там, навіть у демократичній та просунутій Південній Кореї народні обранці у 2009 році влаштували масову бійку.

1