Боротьба за крісло Меркель у Німеччині стартувала: аналіз ситуації

Експерти відзначають паралельне зростання поміркованих та радикальних сил в Німеччині
Ексклюзив
Боротьба за крісло Меркель у Німеччині стартувала: аналіз ситуації
Канцлерка Німеччини Ангела Меркель (Фото: УНІАН)
19 Квітня 2021, 11:02
читать на русском

Передвиборчі перегони у Німеччині починають поволі набирати обертів. Експерти прогнозують палку битву за пост канцлера. Адже вперше за останні роки спалахнула боротьба навіть всередині керівного альянсу партій, водночас зростає популярність як поміркованих політсил, так і правих радикальних. Хто замінить Ангелу Меркель та чи змінить це відносини між Україною та Німеччиною розбиралися в Парламент.UA.

Початок кінця "епохи Меркель"

Ангела Меркель, якій нині 66 років, обіймає посаду канцлерки Німеччини останні 15 років, її обрали чотири рази поспіль. Окрім того, лідерка Німеччини відіграє вагому роль в політиці усього Європейського Союзу.

Про свій намір допрацювати останню каденцію на посаді канцлера Німеччини Ангела Меркель заявила ще у 2018 році. Того ж року вона перестала очолювати панівну партію - Християнсько-демократичний союз. Тоді вона заявила, що не претендуватиме на жодну політичну посаду після 2021 року, коли термін її каденції спливе. За словами Меркель, Німеччині "потрібно відкрити нову сторінку".

Однією з причин такого рішення канцлерки стали невтішні результати виборів для Християнсько-демократичного союзу (ХДС) та партії-союзниці Християнсько-соціального союзу (ХСС) у двох ключових для політсил землях. В Гессені, де розташована фінансова столиця Німеччини, Франкфурт-на-Майні, партія Меркель тоді посіла перше місце, однак набрала лише близько 27%, що на 11% менше, ніж на попередніх виборах. Натомість союзна партія ХСС лишилася без більшості у ландтагу (місцевому представницькому законодавчому органі, - ред.) Баварії, де тримала впевнене лідерство десятиліттями.

Свої наміри залишити пост канцлера Меркель підтвердила цієї зими. Вона заявила, що виступає з останнім новорічним привітанням та нагадала про вибори, які відбудуться в Німеччині 26 вересня 2021 року.

За дев’ять місяців будуть вибори в бундестаг, на яких я не буду балотуватися. Тому, за всіма прогнозами, це останній раз, коли я можу звернутися до вас як канцлер, - наголосила Ангела Меркель.

Ангела Меркель (скріншот відео)

Перегони за крісло канцлера Німеччини стартували

У січні цьогоріч керівна партія ХДС обрала нового лідера 60-річного Арміна Лашета. Йому закидають проросійську позицію через його заяву про необхідність завершити будівництво "Півночіного потоку - 2", попри отруєння російського опозиціонера Навального.

Традиційно новий голова партії мав би стати кандидатом на посаду канцлера та вести блок ХДС та союзницької партії ХСС на вибори.

Минулого тижня президія ХДС вже підтримала Арміна Лашета як єдиного кандидата у канцлери від блоку ХДС/ХСС.

меркель

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель та лідер Християнсько-демократичного союзу Армін Лашет (Фото: Deutsche Welle)

Однак про свої амбіції заявив 54-річний прем’єр-міністр Баварії Маркус Зедер. Його висування на посаду канцлера як єдиного кандидата від блока підтримали в союзницькій партії ХСС. Він відомий тим, що минулоріч мав особисту зустріч з президентом Росії Путіним і заявив про важливість економічних зв’язків між державами.

Союз партій ХДС та ХСС існує майже 70 років, і, як відзначило видання Deutsche Welle, напружена боротьба за єдиного кандидата в середині союзу вкрай нетипова. Зазвичай питання завжди вирішувалося на користь ХДС. І лише двічі - у 1980 та 2002 роках кандидат у канцлери був від ХСС.

За словами Маркуса Зедера, на ідею балотуватися його наштовхнули дані соціологів та заклики однопартійців.
Кандидат від ХСС Зедер користується більшою популярністю серед німців. За даними квітневого опитування, проведеного дослідницьким інститутом Forsa, 57% опитаних хотіли б бачити Зедера на посаді канцлера Німеччини.

На що Лашет відповів, що суспільні настрої можуть змінитися.

Зрештою, найближчим часом новий лідер ХДС Армін Лашет та кандидат від ХСС Маркус Зедер мають між собою домовитися, хто стане єдиним представником від блоку.

Важливо те, що ми робимо це з повагою один до одного. І я скажу наступне: кого б не обрали, врешті-решт ми обидва будемо працювати разом. Не йдеться про наші особисті амбіції - а про благо партії та перш за все країни, - заявив лідер ХСС Маркус Зедер.

Загалом же німецькі експерти не дуже впевнені в успіхах блоку ХДС/ХСС на цьогорічних виборах. За даними Forsa, рейтинг популярності керівної політсили складає 27%, у той час, як на виборах у 2017 році вони отримали 33%. Падіння рейтингів пов’язують з невдоволенням німців обмежувальними заходами через пандемію коронавіруса.

Друга за популярністю в Німеччині партія "Зелені" поки що не оголосила свого кандидата. А від Соціал-демократичної партії балотуватиметься міністр фінансів Олаф Шольц.

Меркель

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель та президент України Володимир Зеленський (Фото: УНІАН)

Як зміниться світова геополітика після відставки Меркель

Після відставки канцлерки Ангели Меркель в Німеччині може змінитися і внутрішньо і зовнішньополітичне становище, вважає експерт з міжнародних питань Олександр Краєв. Нині, напередодні виборів, в країні спостерігається зростання як поміркованих партій лівоцентристів, таких як "Зелені", і водночас динамічне зростання правих радикалів таких як "Альтернатива для Німеччини".

Зростання кількох різних ідеологічних центрів, після центристської Меркель - це буде дуже цікавий політичний план, який наразі важко прогнозувати.

Зміниться й зовнішньополітичне позиціонування Німеччини. Кандидати на посаду канцлера дуже різні зовнішньополітичні позиції висловлюють, тож варто чекати на зміну позиції Німеччини в геостратегічному масштабі.

Плюс поки йдуть політичні перестановки та врегулювання подальшого курсу Німеччини після того, як Меркель піде, Франція поверне собі беззаперечне лідерство в Європейському Союзі. Ми бачимо настрої Макрона бути другим Де Голем, його спроби бути основним контактним центром Європи. Тому що слід враховувати, лідер об’єднаної Європи має бути другом США і перемовником з Росією. Саме таку позицію зараз займає Макрон. Він намагається бути перемовником з Росією у питанні енергетики, кризи в Україні, як вони це називають, і водночас другом Байдена і США.

Тож ситуація така, що Франція займає лідерство політичне і через проєкт суспільної безпеки європейської Франція намагається ще й паралельно з НАТО зайняти лідерство ще й військове. Тож німці через усі пертурбації можуть втратити політичне лідерство, однак, я впевнений, що так само вони можуть його швидко повернути, як мінімум економічно.

У стосунках з Україною роль Німеччини мало чим зміниться. Вона й надалі буде таким собі медіатором і партнером у нормандському процесі, - прогнозує Олександр Краєв.

1