Було завдання – захопити Київ: свідчення окупантів, які потрапили в полон

Їхні свідчення ще не перевірені правоохоронцями на правдивість
Ексклюзив
Було завдання – захопити Київ: свідчення окупантів, які потрапили в полон
Полонені російські окупанти (Фото: СБУ)
24 Березня 2022, 10:07
читать на русском

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну загинули вже понад 14,7 тисячі окупантів. Станом на 10 березня, за даними "УП", у полоні опинилися від 500 до 700 російських солдатів. Одні стверджують, що нібито їхали на навчання й зовсім не сподівалися бомбити Україну. Інші ж прямо кажуть, що знали, куди їх відправили, тобто розуміли, що вбиватимуть ні в чому не винних дітей та руйнуватимуть школи й лікарні. "Парламент.UA" зібрав п’ять зізнань полонених ворогів. Наголошуємо, що їхні свідчення ще не перевірені правоохоронцями на правдивість.

Капітан поліції Євген: "Там стояли білоруські військові й лежали трупи українських солдатів"

Спірідонов Євген Вікторович. Народився 11 жовтня 1985 року в місті Катан Кемеровської області росії. Жив на вулиці Дзержинського, 25/12. Працював в ОМОН у Новокузнецьку. Капітан поліції, інспектор групи інформації та документування.

Він розповів, що потрапив на "військові навчання" в білорусі. А звідти вирушив у колоні, щоб "зайти на вулиці Києва". Але не дійшов. І тепер каже, що "це не наша війна", закликаючи Росію припинити бомбити Україну. В СБУ дивуються такому раптовому прозрінню і просять поширити відео з цим окупантом, аби якомога більше росіян розуміли, що їх чекає на нашій землі.

Коли нас завантажили, і ми вирушили на територію України, заїхавши на КПП України, все було розбито. Там стояли білоруські військові й лежали трупи українських солдатів, – згадує він.

Проїхавши через Прип'ять до Чорнобиля, їм нібито поставили завдання зайти на вулиці Києва, аби допомогти збройним силам у захопленні території України. Але доїхали до столиці не вдалося: українські бійці підірвали всю колону. І коли Євген прийшов до тями, вже був у полоні.

Зазначимо, що російські військові нахабно брешуть, коли кажуть, що не знали, куди та навіщо їхали, що нібито просто прямували на навчання. Перед відряджанням на війну в Україну вони підписують "згоду на виконання бойових завдань на території інших держав". Цей документ раніше оприлюднив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім. У перехоплених розмовах військових рф теж бути підтвердження.

Співробітник СОБР: "Моє завдання було придушити можливий опір українців"

Астахов Дмитро Михайлович. Народився 30 вересня 1974 року в місті Кемерово, Кемеровської області росії. Мешкав за адресою: проспект Шахтарів, 97/118. Проходив службу у спеціальному загоні швидкого реагування управління росгвардії по Кемеровській області на посаді старшого оперуповноваженого у званні підполковника.

Це ще один російський окупант, який зі зброєю прийшов на українську землю, але був захоплений українськими силовиками. Полонений спецпризначенець розповів, як під виглядом "навчань" у білорусі готувалося вторгнення в Україну.

Згадує, що в січні 2022 року розпочалися спільні навчання збройних сил росії та білорусі. З боку рф у навчаннях брали участь значна кількість регіональних підрозділів росгвардії, у тому числі й чеченські. З боку білорусі – підрозділ ОМОН та СОБР "Алмаз". Загальна кількість – приблизно 2-2,5 тисячі співробітників росгвардії. Чеченські підрозділи, за даними окупанта, очолювали Магомед Тушаєв та Хусейн Межидов.

Навчання нібито почалися з того, що всі підрозділи були зібрані у місті Смоленськ, звідки вирушили до населеного пункту Нова Гребля Гомельської області білорусі. Там вони отаборилися.

Моєю метою було бойове злагодження всіх підрозділів росгвардії. 24 лютого вранці наш командир, полковник Одій Костянтин Анатолійович, довів нам завдання, що ми надаватимемо допомогу збройним силам рф у захопленні території України, забезпеченні контролю над нею та придушенні можливого опору громадян України, – згадує російський солдат.

Ближче до ночі окупанти прибули на рубіж – нібито уже захоплений збройними силами рф. Після цього їм поставили завдання висуватися у напрямку Києва з метою захоплення. Але не вдалося: колона потрапила під обстріл, під час якого Дмитро отримав поранення та був захоплений у полон.

Солдат росгвардії Євген: "Було завдання – захопити Київ"

Плотніков Євген Віталійович. Народився 8 листопада 1994 року народження в місті Прокоп'євськ Кемеровської області росії. 12 січня 2018 року вступив на службу до розгвардії ОМОН міста Новокузнецька.

Це черговий полонений російський окупант, який розповідає, як хотів захопити Київ, але тепер дуже "раскаивается". Каже, що 3 лютого їхній загін Новокузнецького ОМОНу (80 людей) з командирами Канігіним Євгеном Вікторовичем та Бесєдіним Олексієм Олександровичем вирушили до міста Кемерово. Там до них приєдналося СОБР та ОМОН.

Старший наш – Костянтин Анатолійович, полковник росгвардії 1972 року народження. З ним ми вирушили вже в Софріно в Смоленську. Звідти зайшли в білорусь у селище Нова Гребля. Там розташували намети. Протягом 7-20 днів ми там перебували, а 23 лютого нам доповіли, що захоплюватимемо Україну, прориватимемося через кордон, – згадує він.

"По дорозі до кордону побачили вже білоруських солдатів, і нас спокійно пропустили. Проїхали далі. Проїжджаючи, у колоні були військовослужбовці з технікою, танки тощо. Також чулися гелікоптери. Завдання було висунутися та захопити Київ", – каже солдат рф.

І ще він розповів, що перед цим окупантам видали георгіївські стрічки та сказали нашити на одяг. Згадує, що після "зачистки" окупаційні війська заходили з боку Чорнобиля, просунулися ближче до Києва. 

Відтак українські бійці почали обстріл з мінометів і гранатометів. Хто залишився живий, почав відкривати вогонь у відповідь. Коли скінчилися боєприпаси, почали відступати. Так надалі ворог і потрапив у полон.

Командир розвідвзводу Роман: "Мирне населення по дорозі – це позаштатна ситуація"

Ніканоров Роман Олександрович. Старший лейтенант, служить у військовій частині 90600 на посаді командира взводу зв’язку. На територію України прибув як командир розвідвзводу.

Цей російський загарбник так хотів здатися в полон українцям, що здав не лише свою зброю, але й форму. Тому на допиті СБУ сидить у весільному костюмі, який із жалості йому дали українці.

Говорить, що їм обіцяли 3-4 денний переможний марш і теплу зустріч місцевого населення. Натомість вони, покинуті напризволяще своїми командирами, кілька днів блукали в лісах, тікали від місцевих жителів, аж поки не здалися в полон "мисливцям з тероборони".

Цікаво, як розповідатиме нащадкам "бравий" розвідник про свої подвиги в Україні? Чи розкаже, як в болотах на Чернігівщині спалив свій БТР та  згубив парадну форму, в якій планував пройтись урочистою ходою Хрещатиком? Чи покаже це відео у костюмі нареченого? Ось яка вона – "потужна армія путіна", — зазначили в СБУ.

Окупант розповів, що отримав він командира наказ зайти на територію України та здійснити марш до населеного пункту Бобровиця. На питання, що робити, якщо на маршруті виникнуть "якісь позаштатні ситуації", як от мирне населення чи озброєні люди, точної відповіді він не отримав. Мовляв, керівництво сказало, що все нормально, мирне населення евакуювали, треба просто їхати за командиром і все.

"Здійснювали марш, охороняли колону. Дорогою біля населеного пункту Гужівка зламався один трал. Командир роти поставив мені завдання залишитися його охороняти. Сказав, що по нас повернеться. Минуло добу-півтори, за нами ніхто не повернувся, на зв'язок ніхто не виходив", – згадує окупант.

Каже, що мирне населення дало зрозуміти, що ми або йдемо звідси, або нам буде погано. Відповідно, окупант нібито вирішив залишити трал, посадив особовий склад до БТР, і вони поїхали далі. Дорогою їх заблокували, загнали в болота, де БТР застряг і сам не міг виїхати.

Я ухвалив рішення спалити БТР, зібрати людей і все найнеобхідніше в рюкзаки (продовольство та якісь теплі речі) та йти додому у бік кордону. Бо далі кудись продовжувати йти не було сенсу. Я не знав, куди точно йти та де буде збір нашого підрозділу. Три чи чотири дні ми йшли лісами та полями на схід, – переконує він.

На четвертий день, як розповідає окупант, у населеному пункті Городня їх оточили місцеві мисливці та національна оборона. Каже, що нібито склав зброю й здався.

Капітан Ігор: "До нас вийшли селяни з рушницями, щоб захищати свої села"

Руденко Ігор Олексійович. Капітан, був на посаді начальника зв'язку командира взводу управління гаубичного артилерійського дивізіону. Служить із 2011 року. Український військовий-зрадник – у 2014 році перейшов на бік окупанта в Криму.

"Ви знаєте, які мотиви і як виглядає військовий, який зрадив двічі? На відео СБУ – допит чергового "орка" з рф, який насправді виявився українським військовим-зрадником і у 2014 році перейшов на бік окупанта в Криму", – зазначили в СБУ.

Коли Україна зустріла окупантів шаленим спротивом, зрадник, відставши під час бою від основних сил, здав себе та весь свій взвод українським воїнам. Тепер з ним працюють слідчі та контррозвідка. Його дії точно не залишаться непокараними.

Зрадник каже, що до 24 лютого перебував на навчаннях, оскільки так нібито наказало їхнє командування. У ніч на 25 лютого з російських солдатів побудували колони, й вони висунулися. Рейдами треба було пройти через кордон до Нової Каховки, а потім до Миколаєва.

"Ми далеко мали піти, але у нас уже завдання ніякого не було. Інші війська [йшли] на Одесу. [Нам] сказали: "Там все домовлено з владою, житлові будинки не обстрілюватимуть. Проходитимете просто рейдами, все буде нормально, як у 2014 році росія забирала Крим". Коли ми прибули до Нової Каховки, закріпилися, наш дивізіон поставив гаубиці. Ми не стріляли у будинки, а на поле", – каже зрадник.

Він стверджує, що коли здавався у полон, до нього вийшли звичайні селяни із рушницями. Вони сказали: "Дивіться, з чим ми воюємо. Ми захищаємо свої села".

1