Час повертатися до роботи: місячний посівний календар на березень

Погода в березні буває дуже різна: то настає рання весна з теплом і яскравим сонцем, навпаки — повертаються морози і снігопади. Однак календар сигналізує нам, що весна на порозі, отже потрібно повертатися до садово-городніх справ.
Ексклюзив
Час повертатися до роботи: місячний посівний календар на березень
29 Лютого 2024, 22:56
читать на русском

Навіть якщо взимку ви ще відпочивали від розсади та плодових дерев, то в березні варто більше часу приділити рослинам. На початку березня проводять обрізку дерев та кущів. До початку сокоруху можна не лише видаляти сухі та пошкоджені гілки, а й займатися формуючою та регулюючою обрізкою. Також можна повидаляти поросль біля дерев, викорчувати старі кущі та дерева, які вже не родять.

Про це пише Аптека садівника.

Посіву квітів та овочів також потрібно приділити увагу. У березні сонячних днів стає більше, стає довшим і сам світловий день. Тому можна сіяти овочі на розсаду і вирощувати її на підвіконні, які добре освітлюється сонцем. Не всі городники готові використовувати додаткові джерела живлення, тому посіви на розсаду розпочинають саму у березні.

Якщо ж ви сіяли насіння на розсаду в лютому, зараз потрібно доглядати на сіянцями: поливати їх, розпушувати ґрунт, пікірувати, підживлювати. Коли краще це робити, підкаже посівний місячний календар садівників та городників на березень 2024 року.

За відповідної температури повітря (коли середньодобова температура буде не менше, ніж 5 °С) проводять першу обробку плодових і ягідних від хвороб та шкідників. Зимуючі стадії шкідників часто залишаються на зиму у корі рослин. А як тільки настає тепло, прокидаються. Тому щоб їх знищити і використовують інсектициди. Це ж стосується і грибкових хвороб: вони можуть розвинутися за високої вологості та помірної температури.

Роботи стає все більше, потрібно вчасно виконати всі агрозаходи і нічого не забути. Тому радимо скористатися посівним календарем на березень, який може слугувати планом робіт на весь місяць. Завдяки йому ви дізнаєтеся, які дні місяця більш сприятливі для посіву, внесення добрив, проведення обробок засобами захисту, а які — підходять для перепочинку для рослин та самих городників.

1 березня

Якщо сіяти рослини зараз, вони швидко сходять, розвивають міцне стебло та корінь. Врожай з таких рослин виходить смачний та соковитий. А ще з них можна буде зібрати якісний насіннєвий матеріал.

Можна замочувати насіння, щоб воно швидше проросло, або ж сіяти без попереднього замочування. На розсаду посійте томати, капусту, перець, баклажани. Враховуйте, що кожна культура має свої потреби у ґрунті, однак в загальному земля повинна бути родюча, добре пропускати повітря та воду. Також враховуйте, чи добре переносить культура пікірування. Якщо ні, краще сіяти насіння одразу в окремі ємності. Також можна сіяти на розсаду насіння одно- та багаторічних квітів.

2 березня

Для замочування насіння можна застосувати також стимулятори росту. Насіння квітів та овочів замочують на 3-4 години в робочому розчині і сіють.

Якщо сіяли щось на розсаду раніше і помітили сходи, зніміть плівку та поставте ємності у добре освітлене місце. Враховуйте температурний режим, рекомендований для кожної конкретної культури.

3 березня

Краще відкласти посіви культур, які мають тривалий вегетаційний період. Якщо хочеться щось посіяти, обирайте зелень, пряні трави, які мають період розвитку близько місяця. Також ті, хто має теплицю, можуть сіяти редиску.

Навідайтеся в сад і огляньте дерева та кущі. За сприятливої погоди рослини можна обробляти засобами захисту, якщо не зробили цього раніше. Першу обробку садових рослин проводять ранньою весною, до розпускання бруньок. Під час проведення обробки не повинно бути опадів та поривів вітру. А середньодобова температура — не менш, як 5 °С.

4 березня

Продовжуйте сіяти насіння тих культур, які швидко ростуть. Так, наприклад, крес-салат вважається ранньостиглим видом салату, врожай якого можна збирати приблизно через три тижні після посіву. Тому вирощують його і у відкритому ґрунті навесні чи влітку, і взимку на підвіконні. Це світлолюбна і холодостійка культура, чутлива до вологи. А от сильних вимог до ґрунту вона не має. Оптимальна температура для росту салату — 15 °С.

Можна підготувати землю до посіву насіння на розсаду і наповнити ним ємності (ящики, стаканчики, касети). А в більш сприятливий день — посіяти насіння.

Подивіться, в якому стані цибулини квітів, які ви викопали на зиму. Ті, що підгнили чи зіпсувалися, краще викинути. Також варто оглянути, в якому стані живці, що ви заготовляли для весняного щеплення.

5 березня

Сприятливі дні для посадок та посівів знову настають у березні. І хоча спочатку сходи будуть з’являтися досить довго, в результаті рослини будуть міцні, з гарно розвиненою кореневою системою. Плоди також здивують своїм смаком та лежкістю. А ще з них вийде насіннєвий матеріал високої якості.

Кімнатні рослини за потреби підживіть, оскільки вони починають прокидатися після періоду зимового спокою. Також можна підживити і розсаду, хоча якщо ґрунт поживний, цього повинно бути достатньо для молодих рослин.

В саду проведіть обрізку дерев та чагарників. Видаліть сухі, пошкоджені та уражені гілки або їхні частини. Далі проведіть ту обрізку, яка потрібна вашим рослинам: омолоджуючу, формуючу тощо. Не забувайте, що для цього повинна бути відповідна суха погода без сильних морозів.

6 березня

Посійте на розсаду квіткові, в’юнкі рослини, а також пряні трави: м’яту, майоран, базилік, кріп. Також це чудовий знак для того, аби сіяти багаторічні квіти на розсаду.

Ту ж розсаду, що вже у вас росте, варто полити, розпушити ґрунт, прорідити сходи або пікірувати розсаду. Поливати молоді рослини потрібно обережно, щоб не залити їх і не викликати розвиток хвороб. Тому обов’язково до посіву не забувайте про дренаж.

Поливати можна і кімнатні квіти, а якщо у вас уже гарна весняна погода — то і плодові дерева та чагарники. Живці, які заготовляли, можна укорінити, а також обрізати дерева та кущі в саду.

7 березня

Овочеві культури точно не варто сіяти зараз, якщо не хочете втратити врожай і самі рослини. Також варто поки відкласти полив та не удобрювати рослини.

Якщо у вашому регіоні земля вже готова, можна провести перекопування ділянки, щоб підготувати її до посівів та посадок. Також можна замінити землю у горщиках кімнатних рослин.

Можна викорчувати старе дерево, яке вже не родить або часто хворіє. До речі, пеньок садівники не завжди викорчовують, а залишають і декорують — так старий пеньок стає частиною ландшафту.

8 березня

В цілому, якщо вам “не горить”, можна цей день відпочити і набратися сил, адже сезон тільки набирає обертів. За місячним посівним календарем городника, садити та сіяти більшість культур не можна. Також відкладіть поки полив рослин та проведення підживлення — зараз це тільки піде на шкоду.

Можна і обробки засобами захисту провести. Оскільки першу обробку провели ще в кінці лютого або на початку березня, час для другої обробку саду.

9 березня

Городники можуть повертатися до свого улюбленого заняття — посіву овочів на розсаду. Сійте томати, перець, капусту, огірки та інші культури, які бажаєте виростити цього року. Також можна перейти до посівів айстри, чорнобривців, дельфініуму та інших квітів, які ви вирощуєте розсадним способом.

Якщо маєте теплицю, туди можна пересаджувати розсаду, що вже підросла. А якщо вирощуєте все в домашніх умовах, пікіруйте ту розсаду, що сформувала 2-3 листочки. Обережно пересаджуйте рослини, щоб не пошкодити корінь, адже молоді рослини і так отримують стрес від цього агрозаходу.

Не варто зараз обрізати рослини. Це стосується і обрізки плодових, і кімнатних.

10 березня

Садівники та городники можуть відпочивати. Рослини зайвий раз не варто зачіпати, оскільки вони стають чутливими. Закладати нові рослини зараз також не рекомендується, тому посіви та посадки відкладіть.

Можна перебрати цибулини квітів, які викопали восени. Відділіть гнилі та зіпсовані — їх садити точно не потрібно, інакше занесете інфекцію в сад.

Загляньте до годівничок, які розвішували в саду ще восени. Зараз, коли для птахів ще замало їжі, їх варто регулярно наповнювати зерном та насінням. Якщо на вулиці ще лежить сніг, його можна нагорнути на грядки зі посіяними під зиму овочами чи квітами.

11 березня

Продовжуйте свій відпочинок, або ж приділіть трохи часу розсаді, адже проріджувати сходи, розпушувати ґрунт все ж таки можна. Також можна замінити землю у горщиках кімнатних рослин. Якщо вирощуєте квіти у теплиці, вдалий час для того, аби їх зрізати і транспортувати — вони довгий час зберігатимуть чудовий вигляд.

Небажано зараз обрізати рослини. Це стосується і плодових дерев та ягідників, а також кімнатних рослин. Не варто і пікірувати розсаду, висаджувати її в теплицю на постійне місце. Полив та внесення добрив також зараз принесуть більше шкоди, ніж користі.

12 березня

Проведіть обробку дерев та чагарників, якщо на них почали розпускатися бруньки. Одночасно з цим можна провести обробку і від ґрунтових шкідників. Дротяники, ведмедка, личинки хрущів завдають чималої шкоди різним культурам, зокрема і плодовим.

13 березня

День підходить для посадки всіх культур, а особливо — багаторічних. Він забезпечує їм сильне стебло та коріння, рослини будуть довгі роки рости, розвиватися та давати з року в рік щедрий врожай. Самі ж плоди будуть смачні, з вираженим смаком та ароматом.

Якщо погода дозволяє, можна посадити саджанці плодових. Але навіть якщо у вашому регіоні ще захолодно, то підготуйте посадкову яму. Знайдіть для молодої рослини тихе місце, захищене від тіні дорослих дерев і будівель. Викопайте яму потрібного розміру (щоб помістилася коренева система і шар із добривами). Спочатку викладіть шар дренажу, потім внесіть добрива. Висаджують в такі ями саджанці зазвичай через кілька тижнів.

14 березня

Замочіть насіннєвий матеріал, який плануєте сіяти. Для цього радимо застосувати стимулятори росту, які допоможуть насінню швидше зійти. Також вони стимулюють ріст рослин, сприяють утворенню потужної кореневої системи.

Продовжуйте посадки плодових дерев та ягідних кущів. Або ж готувати під посадку яму (робиться за два тижні до посадки). Зазвичай навесні саджають теплолюбні кісточкові культури: черешні, абрикоси. Однак і яблуні та груші також можна садити навесні.

Варто бути обережними під час розпушування землі біля коріння, щоб не пошкодити його.

15 березня

Посадки багаторічних варто відкласти, як і посів овочів. Однак можна сіяти рослини із в’юнким стеблом. Космея, іпомея, в’юнка настурція — квіти, якими можна прикрасити терасу, альтанку, паркан тощо. Вертикальне озеленення досить популярне серед садівників, а особливо якщо це квітучі рослини.

Також зараз можна розпушувати землю, проріджувати дуже густі сходи, однак поливати рослини не рекомендується. Обріжте дерева та чагарники, видаліть зайву поросль. Також можна зрізати старе дерево. З якого вже неможливо дочекатися врожаю, а пеньок — викорчувати або залишити і задекорувати.

16 березня

Вдалою буде обробка від хвороб та шкідників. Снігова пліснява — хвороба, що вражає газонні трави через тривале залягання снігу. Іншими причинами розвитку хвороби є також затяжна весна та висока вологість повітря. За температури 5 °С хвороба вже починає розвиватися. Симптомами хвороби є водянисті плями на листках. Спочатку на них з’являється білий, а потім — рожевий павутинний наліт. Якщо хвороба розвивається інтенсивно, можливе випадання окремих ділянок на газоні.

17 березня

Можна далі займатися декоративними в’юнкими рослинами, які зараз можна сіяти на розсаду. Ними можна зонувати територію саду, маскувати не дуже привабливі місця (наприклад, приховати стіну), а також прикрашати ними балкон.

В’юнкі однорічні рослини, які можна сіяти на розсаду: декоративна квасоля, кобея, іпомея, декоративний гарбуз. Пересаджувати їх на постійне місце можна, коли встановиться тепла погода. При виборі таких рослин враховуйте місце їхнього майбутнього розташування, адже для затінених ділянок підійдуть одні рослини, а для освітлених — інші.

18 березня

За календарем городника і садівника на березень саме зараз повертаються сприятливі дні для посівів більшості культур. У Раку найкраще сіяти однорічні культури, тому можна знову повертатися до посіву томатів, капусти, перцю, огірків. Рослини матимуть гарно розвинену кореневу систему, дадуть рясний врожай смачних та соковитих плодів.

19 березня

Крім посіву та замочування насіння можна також доглядати за рослинами. Полив розсаді потрібен регулярний, особливо якщо вона росте у невеликих ємностях або торф’яних стаканчиках — там субстрат пересихає швидше. Не потрібно цього допускати, однак і заливати розсаду не варто, щоб не викликати загнивання кореневої системи. Воду для поливу краще брати відстояну і кімнатної температури. Полийте також кімнатні рослини, розпуште ґрунт після цього. За потреби пересадіть їх у більший горщик.

Можна проводити щеплення, вносити органічні та мінеральні добрива. Навесні важливо забезпечити рослини азотними добривами для нарощування зеленої маси.

20 березня

День не підходить для того, аби закладати нові рослини на ділянці. Тому можна знову влаштувати собі відпочинок, провести час із сім’єю. Та якщо ви не уявляєте себе без рослинництва, можна провести обробку засобами захисту.

Не варто зараз поливати рослини та проводити підживлення, адже це може нашкодити більше, ніж принести користі.

21 березня

Приділіть час ділянкам, де скоро будете садити та сіяти культурні рослини. Потрібно перекопати та розрівняти ділянку. Ділянки, на яких минулого року було засилля багаторічних бур’янів, обробіть гербіцидом. Обробляють землю за 10-14 днів до посіву по бур’янах, що вегетують.

Дістаньте з погреба бульби картоплі, та тримайте їх у невисоких ящиках за температури 15 °С. Садити їх можна буде приблизно через місяць. Якщо на вулиці досить тепло, зніміть укриття з троянд, винограду та інших культур, які ви утепляли на зиму.

Не поливайте рослини, щоб не викликати загнивання коренів. Підживлення також перенесіть на більш сприятливий день.

22 березня

Усе ще не варто сіяти овочеві та інші культури, з яких хочете отримати врожай. Однак це сприятливий день, аби зайнятися квітником. Із невибагливих квітів можна посіяти чорнобривці, адже вони добре ростуть як на сонці, так і в напівтіні. Також придивіться до ротиків, настурції, лобелії. Комбінуйте між собою рослини за часом цвітіння, розміром колірною гамою, аби цілий сезон клумба квітла і мала естетичний вигляд. Посійте не лише квіти, а й декоративні листяні культури, які хочете бачити на своїй ділянці, терасі чи балконі.

23 березня

Можна проводити підживлення різноманітних культур. Можна внести добрива для дерев під час перекопування пристовбурних кіл. Також можна підживити кімнатні рослини. Поливайте рослини, якщо вони потребують вологи.

Розсаду капусти за 1-2 тижні до висадки варто обробити проти кореневої гнилі та чорної ніжки.

Замочувати насіннєвий матеріал зараз не варто.

24 березня

Розсада квітів, яку сіяли раніше, потребує вашого догляду. Тому не забувайте знімати укриття, коли помітили сходи, проріджувати, якщо сходи дуже густі, розпушувати землю. Не забувайте і про освітлення та температурний режим для кожної культури.

Продовжуйте сіяти на розсаду кобею, бальзамін, віолу, однорічні жоржини, декоративну капусту, однорічний дельфініум, ірландські дзвоники. Обирайте для рослин поживний субстрат та ємності залежно від того, плануєте ви пікірувати розсаду чи ні. Слідкуйте за станом розсади: якщо вона почала витягуватися, значить рослинам не вистачає світла.

Пікіруйте розсаду не лише квітів, а й овочевих культур — вони швидко оговтаються від стресу та продовжать рости.

25 березня

Час для перепочинку. Чутливість рослин підвищена, тому основні роботи проводити не варто. Так само як і закладати нові культури на ділянці.

Троянду, гортензію та інші багаторічні квіти, які укривали на зиму, треба провітрити. Для цього день має бути без опадів, а краще, щоб світило сонце. Ділянки, де скоро будуть рости різноманітні культури, можна обробити гербіцидами, якщо минулого року було засилля багаторічних бур’янів.

26 березня

Можна сіяти багато культур, зокрема й овочевих. Знак забезпечує врожай, який може довгий час зберігатися. Плоди виходять смачні та соковиті, а насіння з них — високої якості.

Посійте на розсаду томати, капусту, огірки. А якщо зробили це раніше — пікіруйте розсаду в окремі ємності або ж пересаджуйте на постійне місце вирощування. Особливо це стосується холодостійких культур. В теплиці можна посіяти редиску, салат, цибулю на зелень.

Видаліть сухі та пошкоджені гілки на деревах та чагарниках, а також зайву поросль. Також можна викорчувати старе дерево, але не забувайте, що кілька років садити на цьому ж місці нові саджанці не можна.

27 березня

Крім посіву на розсаду овочів можна садити і багаторічні культури. Посійте на розсаду квіти, які будуть радувати вас на ділянці не один рік. Також у підготовлену раніше яму посадіть саджанці плодових дерев і ягідних кущів. В день посадки погода повинна бути суха і безвітряна. Біля саджанця поставте опору, до якої прив’яжіть молоду рослину, щоб під час поривів вітру вона не зламалася.

Не рекомендується займатися поділом кореневища та розмноженням цибулинних. Також не варто проводити обрізки, зокрема й кімнатних рослин.

28 березня

Посійте на розсаду багаторічні декоративні та квітучі культури. Астильба, примула, вероніка — прекрасні рослини, здатні стати окрасою будь-якого саду.

Проведіть полив розсади, кімнатних рослин, дерев та чагарників у саду. Також це вдалий період для внесення органічних та мінеральних добрив. Навесні підживлення важливі, адже допомагають рослинам оговтатися після стресових зимових умов і активно розвиватися.

Переберіть цибулини квітів, відкладіть тільки здорові екземпляри для посадки на ділянці.

29 березня

Місяць, за посівним календарем городника на березень, досі у Скорпіоні. Тому продовжуйте ті ж роботи, що й раніше. Якщо погода досить холодна для посадки саджанців, можна підготувати для них посадкову яму. Для цього оберіть захищене від протягів місце, яке добре освітлюється. Щоб на молоду рослину не кидали тінь будинки та крони дорослих дерев. Далі викопайте яму, викладіть шар дренажу та внесіть добрива. Навесні висаджують саджанці вишні, черешні, абрикоса, груш.

Можна сіяти пряні трави, лікарські трави, зернові культури.

30 березня

Сіяти можна хіба що швидкорослі культури: редиску, салат, зелень. Також можна посіяти декоративні квітучі культури — вони почнуть квітнути раніше.

Перекопайте землю та підготуйте її до посадки та посіву культур.

31 березня

Якщо минули морози, зніміть укриття суниці садової, винограду, троянд та інших культур, які укривали. Дістаньте з погреба бульби картоплі для пророщування. Для цього їх потрібно залишити у приміщенні за температури 15 °C на місяць.

Посійте насіння редиски, салату, а для вирощування у домашніх умовах — руколу, шпинат. Поливати рослини зараз небажано, а також проводити обрізку, оскільки рани будуть довгий час гоїтися.

Однак можна обробити ділянку від бур’янів гербіцидом Гліфовіт Екстра. Враховуйте, що обприскування бур’янів, що вегетують, проводять за 2 тижні до посіву чи посадки культур.

1