Чи списуватимуть борги за комуналку з карток українців від 6 липня

Чи почали банки вже списувати гроші з рахунків боржників
Ексклюзив
Чи списуватимуть борги за комуналку з карток українців від 6 липня
(Фото: pexels )
6 Липня 2021, 14:23
читать на русском

Від 6 липня мала запрацювати ініціатива Мін'юсту, що передбачає автоматичне списання з банківських карток різноманітних заборгованостей, включно із неоплаченими платіжками за комунальні послуги. Як працюватиме ця система та чи вже списують банки гроші з’ясували у Парламент.UA.

Як змінилася процедура стягнення боргів

Міністерство юстиції ухвалило зміни до наказу "Про затвердження Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках за виконавче провадження про стягнення аліментів" 23 березня, а вже від 6 квітня цей наказ набув чинності. Однак ініціатива тоді не запрацювала, оскільки Мін'юст встановив тримісячний термін для підготовки реалізації цього наказу. 

Раніше у разі визнаної судом заборгованості справу передавали державному чи приватному виконавцю. А той, аби виявити рахунки боржника та заблокувати їх, надсилав паперові запити у всі 74 банки країни. Тож процес тривав досить довго.

Головне, що тепер змінює наказ Мін’юсту - це те, що виконавець зможе надсилати такі запити через автоматизовану систему та не просто блокувати рахунки боржників, а й стягувати необхідну суму заборгованості.

Насправді Автоматизована система виконавчого провадження запрацювала ще у 2019 році, однак через неї виконавці могли автоматично лише арештувати рахунки боржників за аліментами. А тепер вона працюватиме з усіма виконавчими провадженнями. Тобто стягувати з карток зможуть заборгованості починаючи від боргів за комуналку, аліментів, штрафів, зокрема й за порушення ПДР до заборгованостей за зарплати.

Тож загалом механізм автоматизованого стягнення заборгованостей виглядатиме так: виконавець (приватний чи державний) за допомогою Автоматизованої системи виконавчого провадження надсилає в усі банки запит на отримання інформації про рахунки боржників; банки ж зобов'язані оперативно надати інформацію про рахунки та суму грошей на них, потім же виконавець надсилає через автоматизовану систему банку платіжні вимоги на списання грошей; в результаті, банки списують кошти з рахунків боржника та зараховують їх на рахунки виконавця, а той потім спрямовує їх стягувачам боргу.

Така система стягування заборгованостей - поширена європейська практика, зазначає приватний виконавець, заступник голови Комітету Асоціації правників України з конкурсного права Андрій Авторгов.

Судові виконавці ряду як європейських, так і пострадянських країн завдяки автоматизованій системі арешту мають миттєвий доступ до коштів на банківських рахунках юридичних та фізичних осіб. Це дозволяє шляхом звернення на них стягнення, швидко й ефективно виконувати судові рішення.

Такий доступ їм забезпечує автоматизована система арешту коштів боржників. Працює вона наступним чином: постанову про накладення судовим виконавцем арешту на грошові кошти боржника система направляє в усі банки країни, а також інші фінансові установи (кредитні спілки, системи електронних платежів). Система самостійно списує кошти та переказує їх на рахунки судового виконавця в необхідному розмірі. Якщо коштів на одному з рахунків боржника достатньо для задоволення вимог стягувача, з решти рахунків арешт знімається автоматично.

Якщо в цей період боржник відкриє новий рахунок у банківській установі, арешт на нього також буде накладено автоматично. Таким чином, за наявності в боржника достатніх коштів на рахунках у банках, така система дозволяє судовому виконавцю за один день виконати судове рішення.

борги

(Фото: pexels)

Чи стягують банки автоматично заборгованості вже зараз

Тримісячний термін для підготовки реалізації наказу Мін'юсту про автоматичне стягнення заборгованостей сплив 6 липня, тож система мала б запрацювати.

Однак, у ПриватБанку повідомили - наразі фінустанова, як інші банки, нічого не списує з рахунків боржників. Нині є робоча група, яка розробляє механізми списання заборгованостей за виконавчими листами.

Ми працюємо вже  півтора року в автоматизованій системі, і все робиться одним натисканням кнопки, однак наголошу - виключно за дорученням виконавця, яке банк зобов’язаний виконати.

Зараз, якщо виконавець дає доручення банкові, він блокує суму боргу на рахунку, але процедури стягнення ще немає. При тому, що ще півроку-рік тому банки блокували всі гроші на всіх рахунках.Нині клієнт миттєво отримує повідомлення про те, що відповідно до рішення виконавчої служби на вашому рахунку накладено арешт на певну суму та посилання на додаткову інформацію. Ви переходите за посиланням і бачите, що це, наприклад, штраф за порушення ПДР, несплачений у 2019 році, за інформацією звертайтеся до виконавця номер такий-то.

В автоматизованої системи, коли вона запрацює наповну, є переваги. Ти дізнаєшся про все миттєво, сплатив борг і все розблоковують також миттєво. А в паперовому варіанті на це пішли б тижні-місяці, - пояснив прессекретар ПриватБанку Олег Серга.

Окрім того, у Мін’юсті уточнили, з боржника стягуватимуть не лише суму заборгованості, а й усі судові та виконавчі витрати.

Стягнення на майно боржника звертається в розмірі та обсязі, необхідних для виконання за виконавчим документом, з урахуванням стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів, накладених на боржника під час виконавчого провадження, основної винагороди приватного виконавця, - відзначили на офіційній сторінці Мін’юсту у Фейсбуку.

Про те коли робоча група остаточно визначить порядок автоматичного стягнення боргів та інші деталі такої новації ми запитали у Мін’юсту у нашому інформаційному запиті. На жаль, на питання видання у відомстві так і не надали відповіді у відведений для цього законодавством термін.

Чи можуть списати з картки заборгованість про яку особа не знала

Також приватний виконавець Андрій Авторгов відзначив, на всіх стадіях судового провадження відповідача повідомляють про розгляд його справи судом. В суд направляє відповідачу ухвалу про відкриття провадження, судові виклики - повідомлення, а також копію рішення суду або судового наказу.

Однак є один нюанс - усі ці повідомлення надсилають за адресою офіційної реєстрації. 

Державний або приватний виконавець зобов’язаний надіслати боржнику постанову про відкриття виконавчого провадження рекомендованим поштовим відправленням. Боржник вважається повідомленим про початок примусового виконання рішень, якщо йому надіслали постанову про відкриття виконавчого провадження за адресою, зазначеною у виконавчому документі, а це адреса офіційної реєстрації. 

Якщо особа не проживає за місцем реєстрації та не отримує повістки, інформацію про свою судову справу можна дізнатися з Єдиного інформаційно-довідкового центру судової влади України, або автоматизувати цей процес через різні сервіси.

Також принагідно зазначу, що позиція "я нічого не знав, а значить нікому нічого не винен", не допоможе ані в суді, ані під час виконавчого провадження, тому борги потрібно оплачувати вчасно, а судове рішення виконувати не чекаючи на його примусове виконання, - додає приватний виконавець Андрій Авторгов.  

1