Борги українців стягуватимуть з банківських карток автоматично

Андрій Авторгов

заступник Голови Комітету Асоціації правників України з конкурсного права, приватний виконавець

Борги українців стягуватимуть з банківських карток автоматично
(Фото: Рexels)
14 Травня 2021, 12:02
читать на русском
Мова йде про аліменти, позики, збитки заподіяні ДТП або залиттям квартири

Наказ Мін'юсту набув чинності з моменту опублікування: 06 квітня 2021 р. Тепер автоматично заарештовуватимуть не тільки аліменти неплатників, але й інші види заборгованостей. Окрім цього державні та приватні виконавці автоматично отримуватимуть інформацію щодо банківських рахунків боржників і сум коштів на них.

Як зміниться механізм стягнення боргів

Разом з тим, процес підключення банків до електронного сервісу інформаційної взаємодії між банками та органами державної виконавчої служби та приватними виконавцями наразі ще триває.

Поки що до системи приєднано лише сім банківських установ. З рештою банків обмін документами здійснюється в паперовій формі.

Паперовий документообіг займає багато часу, та унеможливлює швидке виконання судового рішення про стягнення коштів з юридичної або фізичної особи.

За радянських часів для громадян існував один банк - Ощадний банк СРСР. Наразі в Україні нараховується 74 банківські установи, де громадяни та юридичні особи мають можливість відкривати поточні або депозитні рахунки.

Проте, на відміну від юридичних осіб, про відкриття рахунків якими одразу повідомляється Державна фіскальна служба, держава не веде реєстр банківських рахунків фізичних осіб.

Тому, аби виявити рахунок боржника-фізособи в банківській установі, державному або приватному виконавцю потрібно надіслати запити у всі банки країни.

Між тим, судові виконавці ряду як європейських, так і пострадянських країн завдяки автоматизованій системі арешту мають миттєвий доступ до коштів на банківських рахунках юридичних та фізичних осіб. Це дозволяє шляхом звернення на них стягнення, швидко й ефективно виконувати судові рішення.

Такий доступ їм забезпечує автоматизована система арешту коштів боржників. Працює вона наступним чином: постанову про накладення судовим виконавцем арешту на грошові кошти боржника система направляє в усі банки країни, а також інші фінансові установи (кредитні спілки, системи електронних платежів). Система самостійно списує кошти та переказує їх на рахунки судового виконавця в необхідному розмірі. Якщо коштів на одному з рахунків боржника достатньо для задоволення вимог стягувача, з решти рахунків арешт знімається автоматично.

Якщо в цей період боржник відкриє новий рахунок у банківській установі, арешт на нього також буде накладено автоматично. Таким чином, за наявності в боржника достатніх коштів на рахунках у банках, така система дозволяє судовому виконавцю за один день виконати судове рішення.

До запровадження такої системи також рухається і наша країна.

Читайте також

За які борги банки будуть стягувати кошти з рахунків

Одразу скажу, що йдеться не про блокування рахунків, а про звернення стягнення на кошти на рахунках, у розмірі достатньому для виконання судового рішення, витрат виконавчого провадження та виконавчого збору, або основної винагороди приватного виконавця.

Відповідно до Конституції України, судове рішення є обов’язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку.

Рішення не виконані боржником добровільно (самостійно) виконуються у примусовому порядку органами державної виконавчої служби або приватними виконавцями.

Також в примусовому порядку, в порядку визначеному для виконання судових рішень виконуються і постанови уповноважених органів про стягнення штрафів, виконавчі написи нотаріусів.

Одним із заходів примусового виконання рішень було та є звернення стягнення на кошти боржника, в тому числі ті, що знаходяться на рахунках в банках.

Єдина відмінність, що таке звернення буде відбуватися в електронному вигляді, а це означає швидкість і відсутність людського фактора.

Для боржників це означає, що рішення судів потрібно виконувати не чекаючи на примусове виконання, а для стягувачів таке нововведення обіцяє швидше отримання присуджених коштів.

Завдяки автоматизованій системі арешту коштів почнуть швидко виконуватися ухвалені судові рішення про стягнення аліментів, позик, відшкодування збитків заподіяних ДТП або залиттям квартири, тобто абсолютно всі категорії майнових рішень.

боржник

(Фото: pexels)

Чи повідомляють особу, що проти неї є рішення суду чи виконавче провадження?

На всіх стадіях судового провадження відповідач повідомляється про розгляд його справи судом. В залежності від виду провадження, суд направляє відповідачу ухвалу про відкриття провадження, судові виклики-повідомлення, а також копію рішення суду або судового наказу.

Відповідно до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні", громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом тридцяти календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання.

Саме за цією адресою суд направляє громадянину виклики та судові повістки, і зазначена адреса зазначається судом у рішенні та у виконавчому документі.

Державний або приватний виконавець зобов’язаний надіслати боржнику постанову про відкриття виконавчого провадження рекомендованим поштовим відправленням. Боржник вважається повідомленим про початок примусового виконання рішень, якщо йому надіслано постанову про відкриття виконавчого провадження за адресою, зазначеною у виконавчому документі.

Чи можуть стягнути борг, про який особа не знала

Громадянину має бути зрозуміло, що якщо місяцями або навіть роками не платити за комунальні послуги, або не повертати кредит або позику, то у кредитора врешті решт урветься терпець і він звернеться до суду.

Якщо особа не проживає за місцем реєстрації та не отримує повістки, інформацію про свою судову справу можна дізнатися з Єдиного інформаційно-довідкового центру судової влади України, або автоматизувати цей процес через різні сервіси.

Також принагідно зазначу, що позиція "я нічого не знав, а значить нікому нічого не винен", не допоможе ані в суді, ані під час виконавчого провадження, тому борги потрібно оплачувати вчасно, а судове рішення виконувати, не чекаючи на його примусове виконання.


Контекст. 6 квітня, набув чинності наказ Міністерства юстиції України, який дозволяє у разі підтверджених в судовому порядку заборгованостей за комунальні послуги та інших, автоматично  списувати суми боргу з банківських карток громадян.