Чотири причини, з яких вибори можуть визнати недійсними

Епідемія коронавірусу і опитування Зеленського можуть внести свої корективи
Ексклюзив
Чотири причини, з яких вибори можуть визнати недійсними
Голосування, вибори в Україні (фото: УНІАН)

Днями, 25 вересня, українці обиратимуть місцеву владу. Чинний виборчий кодекс виписали таким чином, щоб унеможливити визнання виборів недійсними в цілому. Вибори будуть визнані дійсними, навіть якщо на дільниці прийде один відсоток виборців.

Натомість визнавати вибори недійсними у якійсь окремій місцевій раді — цілком реально. При чому таке вже неодноразово відбувалося в Україні. Цього року підстав більше: скандальне "опитування" від президента Володимира Зеленського та можливі фальсифікації через голосування вдома людей, хворих на COVID-19. "Парламент.UA" разом з експертами зібрав перелік причин, які можуть призвести до визнання недійсними виборів загалом та в окремих населених пунктах.

Чи можуть визнати вибори недійсними

Експерти сходяться на думці, що місцеві вибори навряд чи можна буде визнати недійсними по всій території України. Особливість місцевих виборів у тому, що тут немає однієї централізованої виборчої кампанії. Натомість є тисячі автономних, не пов'язаних одна з одною кампаній, адже кожен орган місцевого самоврядування, кожна рада — це окрема виборча кампанія, окремий процес. Тобто, умовно, порушення на виборчій дільниці в Коломиї жодним чином не відіб’ється на результатах виборів у Бердянську.

За словами провідного наукового співробітника Інституту історії України НАН України Андрія Мартинова, немає критерію явки виборців для визнання виборів недійсними. Можливо тільки через суд опротестовувати результати голосування за окремими виборчими дільницями та окружними виборчими комісіями. Політичні партії, які будуть незадоволені своїм результатом і матимуть відповідний ресурс для звернення до суду, можуть оскаржувати результати голосування за конкретними виборчими дільницями.

Надзвичайний стан в Україні

Втім, Виборчий кодекс зазначає як причину для визнання виборів такими, що не відбулися, введення воєнного або надзвичайного стану в Україні чи в певному регіоні. Андрій Мартинов зазначив, що суто теоретично вибори можуть бути перенесені, якщо, наприклад, президент введе надзвичайний стан по всій країні на два місяці, а наступного дня Верховного Рада його підтвердить. Але партії вже стільки витратили на виборчу кампанію, що в цьому абсолютно не зацікавлені.

Директор "Гетьман медіаконсалтинг" Дмитро Єгоров теж не виключає таку можливість, враховуючи фактор коронавірусу та загрози загострення ситуації в Криму чи на Донбасі. Водночас штучне застосування цього інструменту для якихось політичних дивідендів він називає "дуже маловірогідним": вигода хоча б для когось неочевидна, а от ризиків і втрат для всієї країни — маса.

Вибори в Україні, бюлетень (фото: УНІАН)

У Міністерстві охорони здоров’я раніше запевняли, що місцеві вибори 25 жовтня відбудуться навіть у регіонах з "червоною" зоною карантину, аби лиш в Україні не ввели режим надзвичайного стану. А від чинного президента такого різкого кроку за день до виборів не варто виключати.

"Опитування" Зеленського

Анонсоване Зеленським всенародне опитування в день місцевих виборів може вплинути як на визнання виборів недійсними в окремих населених пунктах, так і на термін правління самого президента.

Так, кандидат економічних наук Олександр Хмелевський переконаний, що "5 запитань" від глави держави можуть бути розцінені як передвиборча агітація в день виборів. А науковець Андрій Мартинов каже, що постфактум після виборів опозиційні партії можуть в судах оскаржувати проведення опитування в день виборів.

"Якщо цим партіям вистачить запалу, можна довести справу до імпічменту чинному президентові. Це може бути політичною технологією для домагання позачергових парламентських і президентських виборів", — вважає експерт.

Хоча судячи з наявної інформації, "опитування" Зеленського технічно нічим не відрізнятиметься від екзит-полів, які не заборонені та на легітимність і визнання виборів не впливають, вважає експерт Дмитро Єгоров. Водночас на практиці це могло б стати приводом для визнання виборів такими, що не відбулися, керуючись не законними підставами, а "політичною доцільністю". 

Але у таку зухвалу схему треба було б залучити надто багато людей, готових іти на відвертий злочин: членів територіальних комісій, кандидатів, суддів тощо. Однак причин для якоїсь політичної сили вибудовувати таку надскладну схему поки немає. До того ж у суспільстві є великий запит на волевиявлення і, подекуди, на перезавантаження влади.

Фальсифікації на тлі коронавірусу

Свою лепту у визнання в окремих населених пунктах виборів дійсними може внести також пандемія COVID-19. Це можливо, якщо, наприклад, чимало громадян поскаржаться, що через інфікування чи самоізоляцію не змогли у законний спосіб віддати свій голос.

Вибори (фото: з відкритих джерел)

У Центральній виборчій комісії раніше роз’яснювали, що, згідно з чинним законодавством, для того, щоб проголосувати вдома, треба попередньо подати письмову заяву з медичною довідкою. Однак не обов'язково особисто приносити заяву: це можуть зробити родичі, сусіди чи знайомі. Натомість як бути людям, яким немає кого попросити про подачу документу, там не уточнили.

Очікувано, що епідемія коронавірусу суттєво ускладнить проведення виборів. Частина населення не прийде на виборчі дільниці через страх заразитися. Суттєво зросте кількість тих, хто проголосував вдома, що відкриває великі можливості для підміни бюлетенів та фальсифікації виборів.

Економічний експерт Олександр Хмелевський також зазначив, що на виборчих дільницях проводитимуть температурний скринінг. Відповідно, спостерігачів, представників кандидатів чи політичних партій можуть не допустити на виборчі дільниці під приводом того, що вони хворі. Це теж відкриває можливості для фальсифікацій. Окрім того, під приводом захворювання можна буде усунути незговірливих членів виборчої комісії.

Новий Виборчий кодекс

Виборчий кодекс визначає вичерпний і обмежений перелік причин, через які місцеві вибори можуть бути визнані такими, що не відбулися. І більшість з цих причин — це дуже нестандартні, навіть "курйозні" ситуації, на кшталт повної відсутності кандидатів чи "недобору" депутатів у раду. Залишається можливість, що десь ми побачимо 25 жовтня і таке, хоча експерти кажуть, що це не буде розповсюдженим явищем.

Серед перелічених у кодексі причин немає згадки ані про те, яка є можливість окремими громадянами віддати свій голос (через коронавірус), ані про паралельне "опитування" від президента. Тож неправильна організація волевиявлення на місцях може мати наслідки у вигляді перевиборів.

Вибори в Україні

Та навіть той факт, що вибори будуть проводитися за новою виборчою системою, яка була ухвалена декілька місяців тому, може мати вплив на визнання виборів. Як пояснює Олександр Хмелевський, вже зараз у юристів є багато запитань щодо її положень, які суперечать іншим законодавчим нормам.

"У новій виборчій системі буде важко розібратися не лише виборцям, але і членам виборчих комісій. Тому під час підрахунку голосів буде багато помилок та зловживань. Все це може бути використане для оскарження результатів виборів та їх скасування", — наголошує експерт.

Голова громадської організації "Асоціація Політичних Наук" Дмитро Сінченко каже, що взагалі причин для перевиборів — чимало. Наприклад, у Кропивницькому у 2015 році скасували результати виборів на кількох дільницях, в результаті чого змінився переможець виборів. Підставою були акти спостерігачів про неперсональне голосування, а якщо простіше —  батьки дали дитині вкинути за них в урну бюлетень.

"Чи вплинуло таке "порушення" на результати на тих дільницях? Ні, проте комісія вирішила інакше. Ось вам гарний приклад, якими можуть бути причини. Та будь-якими. Була б людина, а стаття знайдеться", — додав він.

1