COVID-сертифікація: Підробки та як з ними борються в Україні

Як виявити підробку COVID-сертифікату та на кого поширюється "ковід-амністія"
Ексклюзив
COVID-сертифікація: Підробки та як з ними борються в Україні
Колаж Парламент.ua
23 Листопада 2021, 13:00
читать на русском

Сертифікат про вакцинацію - необхідність, в якій тепер живуть українці. COVID-сертифікат потрібен для проїзду в транспорті, для відвідування кінотеатрів, музеїв та більшості торгових центрів. Поряд з цим в Україні достатньо людей, які скептично налаштовані щодо загальнодержавної обов'язкової вакцинації. Завдяки таким людям та тим, кому просто легше заплатити за сертифікат, ніж вистоювати у черзі на укол, з'являються підробки медичної документації.

Парламент.UA розповідає як виявити підробку COVID-сертифікату та як з цим явищем борються в Україні.

Як виявити, що сертифікат - підробка?

Підробні COVID-документи в Україні - не рідкість. Лише за перший тиждень листопада Нацполіція розпочала 118 кримінальних проваджень щодо підроблених COVID-сертифікатів, За словами голови Національної поліції Ігоря Клименка, найчастіше підробки виявляють на кордоні.

Самі ж прикордонники перевіряють документи за допомогою спеціальної програми Safe Border - це єдина мережа, що використовується у 40 країнах світу, але не пов'язана з електронною базою даних МОЗ. Вона дозволяє лише встановити справжність QR-коду на документі. Саме таким шляхом і виявляють підроблені у фотошопі QR-коди чи чужі документи, у які порушники вносять своє ім'я. Паперові документи без QR-коду більш ретельно перевіряють лише тоді, якщо вони виглядають підозріло.

Оскільки значна частина підробок - справа дилетантів, то виявити їх підробки не складно, адже на них відсутні печатки, або є штампи неіснуючих установ, або підписи несправжніх лікарів. Натомість фальшування електронних документів виявити не можна, бо тут фальсифікація відбувається на рівні недоброчесних лікарів, якими повинна займатися поліція.

Тобто з'ясувати, що людина не робила щеплення, якщо вона дала хабар лікарю і той вніс її дані в електронну систему й виписав сертифікат, неможливо. Єдиний варіант боротьби - якщо порушник сам зізнається і вкаже на фальсифікатора.

Як в Україні борються з підробленими COVID-сертифікатами

Якщо врахувати, що тільки в Києві кожен десятий сертифікат про вакцинацію - підробка, то масштаби поширення цього явища в Україні вражають. В міністерстві охорони здоров'я України вирішили піти шляхом "пряника" або "ковідної амністії". Йдеться про скасування покарання для тих, хто купив підробний сертифікат, але вирішив зробити справжнє щеплення.

Алгоритм дій наступний: власник фальшивки має звернутися до сімейного лікаря й повідомити про підроблений сертифікат і його "лікаря-видавця". Далі сімейний лікар повідомляє у Нацполіцію контакти того медика, який виписав такий документ, щоб далі ця справа розглядалася в суді. Тобто "ковідна амністія" доступна лише тим, хто придбав подібні підробні сертифікати, на тих, хто їх видає - дія амністії не поширюється. Крім того, звільнити від кримінальної відповідальності зможуть лише тих, хто не встиг використати фальшивий сертифікат: для цього наразі готують правову базу.

Проте борються з підробками на лише на рівні влади. Добросовісні власники бізнесу також можуть встановлювати власні правила. Зокрема, журналіст Парламент.UA відвідав один із нічних клубів столиці, до якого можна потрапити виключно після здачі ПЛР-тесту на місці.

Тут не зважають на те, чи є у вас сертифікат, чи будь-які інші документи про вакцинацію: здати тест зобов'язані всі, хто хоче потрапити всередину закладу. Через це мені довелось вистояти у черзі близько двох годин. Результати тестування приходять у чат-бот в телеграм. Лише в тому випадку, якщо у вас негативний результат, можна проходити фейс-контроль та розважатись у самому клубі, - розповів кореспондент Парламент.UA.

За його словами, сам тест безкоштовний, а результат відомий через 15 хвилин після здачі мазків з носа та рота. В цьому нічному закладі результат ПЛР-тестуввання буде дійсний протягом 12 годин - потім доведеться проходити процедуру знову.

Проте подібне свідоме ставлення бізнесу до проблеми підробок COVID-сертифікації швидше виняток, ніж правило.

Водночас за справу взялись і у Верховній Раді: 2 листопада 282 народні обранці у першому читанні ухвалили законопроєкт №6084, яким встановлюється відповідальність за використання особою завідомо підроблених або фальсифікованих документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень. Зокрема, кримінальну відповідальність передбачено за:

  • підроблення ковід-сертифікатів;
  • підроблення результатів ПЛР-тестування та довідок про одужання від ковіду;
  • продаж, придбання, а також рекламування підробок;
  • внесення працівниками неправдивих даних до електронної системи охорони здоров'я.

Документ передбачає градацію покарань за відповідні правопорушення:

  • за використання підробленого ковід-сертифіката —штраф від 17 до 34 тисяч грн або обмеження волі на строк до 2 років;
  • за внесення медичними працівниками до документації неправдивої інформації — штраф від 34 до 68 тисяч грн або позбавлення волі на строк до 2 років;
  • виготовлення підробних ковід-сертифікатів для продажу та/або їх продаж — штраф від 85 до 170 тисяч грн або позбавлення волі на строк до 3 років.

За даними МОЗ, на сьогодні принаймні однією дозою щеплено близько 11 мільйонів українців - це трохи більше третини дорослого населення. Проте скільки серед цих людей дійсно вакцинувалися, а скільки купили місце у статистиці імунізації - невідомо. Тому зрозуміло, що боротьба з підробленими COVID-сертифікатами триватиме. Водночас самим українцям слід задуматись, чи варто купляти собі паспорт вакцинації, чи краще справді здійснити відповідне щеплення, адже у багатьох випадках, зізнаватись про підробку ковід-сертифікації доводиться вже з ліжка реанімації, а хіба воно того вартує?