День рік годує: календар городника на травень

Що і коли краще робити на городі у травні-2022
Ексклюзив
День рік годує: календар городника на травень
Робота на городі (Фото: pexels)
25 Квітня 2022, 10:53
читать на русском

Вважається, що садово-польові роботи залежать від фази Місяця. Місячний посівний календар на травень допоможе любителям садівництва і городництва ретельно спланувати роботу на городі чи в саду.

1 травня

У саду можна обробляти дерева і чагарники від хвороб і шкідників. Гарний час для щеплення дерев і чагарників та заготівлі живців. На городі садять картоплю, коренеплоди, гречку, ячмінь, бобові, капусту, редиску, брукву, ріпу, шпинат і багаторічну цибулю. Гарний день для підгортання і прополювання. Можна пересаджувати рослини з ослабленою кореневою системою, а також ті квіти, які мають зимувати на холодних підвіконнях. Рекомендується проріджувати рослини, викорчовувати пні. Вдома в цей день, займіться прикрасою і оновленням інтер'єру будинку. Полийте і підгодуйте кімнатні квіти, які цвіли взимку.

2 травня

У саду можна висаджувати абрикос, вишню, грушу, суницю, агрус, персик, сливу, смородину, яблуню. У дні Козерога краще не працювати з корінням рослин.  У квітнику рекомендується пересаджувати рослини з ослабленою кореневою системою, а також ті квіти, які мають зимувати на холодних підвіконнях. При необхідності проведіть кореневу і некореневу підгодівлі. Будьте дуже обережні з колючими і ріжучими предметами - велика ймовірність отримати травму. Слід зайнятися пранням, прибиранням. Розкладіть речі в шафах, організуйте ревізію на кухні.

3 травня

Цей день якнайкраще підходить для розпушування ґрунту. Подбайте про проріджування сходів. Можна формувати крону і видаляти зайві вуса у суниці. Організуйте боротьбу зі шкідниками та хворобами. На городі можна посадити хіба цибулю. Займіться підгортання картоплі. Збирайте врожай коренеплодів.  У квітнику посів і посадка квітів швидше за все дадуть незвичайні за формою і забарвленням екземпляри. Рекомендується заготовлювати квіти насіння для лікарських рослин. День сприятливий для початку кропіткої роботи, що вимагає часу і терпіння. Добре зайнятися прибиранням на кухні, вимити холодильник, посудомийну машину та іншу кухонну побутову техніку.

4 травня

Посів, посадка і пересадка всіх культур в дні Водолія дають кволі рослини і найнижчий урожай, рослини погано сходять і важко приживаються, проте ті, які виживуть, будуть мати потужну кореневу систему, міцні стебла і красиві квіти і плоди. На городі можна формувати крони, обрізати вуса у суниці, видаляти зайві пагони і квіти, хворі рослини. Займіться прищіпкою і пасинкуванням.Заготовлюйте квітки, плоди, насіння лікарських рослин. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Присвятіть цей день оновленню інтер'єру будинку. Не саджайте кімнатні квіти.

5 травня

Висаджуйте саджанці винограду, груші, суниці, малини, агрусу, сливи, смородини, шипшини, яблуні. Можна проводити органічну підгодівлю. Вдалий час для висадки картоплі. Також можна сіяти і садити розсаду арахісу, баклажанів, дайкон, кабачків, капусти (білокачанна рання, брокколі, брюссельська, кольрабі, червона, пекінська, савойська, цвітна) і ін. Вдалий період для посадки квіткових рослин. Насіння рослин, посіяні при Місяці в знаку Риб, сходить дружно і швидко. Пересадка рослин також сприятлива, вони дуже швидко приживуться. Для поліпшення енергетики будинку відкрийте вікна і добре провітріть кімнати. Вимийте підлогу, додавши у воду маленьку жменю морської солі. Можна побалувати себе і близьких новими стравами, запросити друзів в гості.

6 травня

У цей день добре висаджувати плодові дерева, виноград, ягідні чагарники, полуницю. На плантаціях садової суниці видалення зайвих вусів. Висаджуйте розсаду перцю, баклажанів, томатів. Можна сіяти гарбуза, дині, кавуни, пізні сорти картоплі і цвітної капусти, зеленних культур.  Рекомендується висадка кущів троянд, клематисів і декоративних чагарників. Можна висаджувати будь-які види багаторічних і однорічних квітів.  У домі варто провітрити кімнати, навести порядок на полицях. Головне в цей день - спокійна обстановка в будинку. Приділіть увагу кімнатним квітам. Випічка сьогодні може бути невдалою.

7 травня

Саме час для посадки саджанців: винограду, груші, суниці, малини, агрусу, сливи, смородини, шипшини, яблуні. Можна проводити мінеральні некореневі підгодівлі. Гарний час для посіву та посадки овочевих культур (салату, шпинату, селери, петрушки, редиски, цибулі, брюссельської капусти, цикорію, хрону, огірків, кабачків і гарбуза) і ягід, в першу чергу - суниці та малини. Вдалими будуть висадка розсади овочевих і однорічних квіткових рослин, заготівля живців для щеплень. Сприятливо удобрювати квіти, стригти і косити газони, поливати кімнатні квіти. Вдома краще зайнятися справами для душі - рукоділлям, іншим цікавим заняттям або улюбленим хобі. Хороший день для відпочинку на природі. Варто провітрити кімнати, навести порядок в шафах, пересадити кімнатні квіти.

8 травня

Можна удобрювати землю і видаляти з плодових дерев і кущів засохлі гілки і листя. Рекомендовані дії: оранка, розпушування, знищення шкідників, прополювання. Рекомендується садити капусту, цибулю, а також редис. Краще утриматися від посадки більшості рослин, через те, що в дні Овна вони занадто швидко витягуються. Збирайте насіння коренеплодів та лікарських рослин. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Вдома відкладіть всі справи, розслабтеся і відпочиньте. Можна зайнятися справами, які вам до душі – вишивкою, в'язанням або іншим хобі. Сьогодні можна побалувати себе і близьких смачною випічкою.

9 травня

Під дією неродючого знаку Овна, краще утриматися від більшості посівів і посадок, так як рослини будуть слабкими. На городі добре садити все, що швидко росте: цибулю, часник, кріп, петрушку, шпинат, листовий буряк, спаржеву квасолю. Можна проріджувати сходи, організувати прополювання. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Цей день не підходить для нудної і рутинної домашньої роботи. Відкладіть всі справи і сходіть зі своїми домочадцями в кафе або в парк. Увечері можна спекти смачний торт і влаштувати своїй родині невеликий святкову вечерю.

10 травня

Час для посадки саджанців вишні, груші, суниці, обліпихи, сливи, черешні, шипшини, яблуні. Займіться обрізанням для посилення росту пагонів. На городі триває посадка пізньостиглих сортів картоплі, призначених для зимового зберігання. Замочуйте і пророщуйте насіння, організуйте полив і розпушування, але не в зоні коренів. Можна сміливо садити чорнобривці, ірис, гладіолуси, тюльпани, нарциси. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. У цей день не варто починати велику роботу, яку ви не зможете завершити до вечора. Варто зайнятися вологим прибиранням, вимити вікна, протерти дзеркала.

11 травня

Ягоди, зібрані в цей час якнайкраще підійдуть для зимової заготівлі. Рекомендується садити дерева, чагарники, багаторічники. Посаджені в цей період вони будуть рости повільно, але дружно і дадуть хороші врожаї. На городі можна садити картоплю, моркву, цибулю, часник, бобові, редис і зимову редьку, капусту, буряк, петрушку і кріп, селеру. День підходить для поливу і розпушування, але не в зоні коренів. Заготовлюйте коріння лікарських рослин. Можна садити цибулинні квіти. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Це хороший день для серйозної роботи - капремонту, перепланування, генерального прибирання. Розберіть речі в шафах і викиньте або віддайте ті, якими давно ніхто не користується. Будьте обережні, є ризик травми ніг.

12 травня

Сійте і садіть рослини і ви отримаєте багато пагонів, рясне, тривале і красиве цвітіння, міцну кореневу систему, непогану врожайність, при цьому рослини будуть кремезними і невисокими. На городі час для пізньої картоплі, буряка, моркви і петрушки для зимового зберігання. Висаджуйте розсаду селери і цвітної капусти. Відмінний час для сінокосу, обробітку ґрунту. Сійте і садіть чорнобривці, жоржини, гіацинт, гладіолус, запашний горошок, ірис, крокус, лілійні, настурцію, нарциси, тюльпани, шавлію. У цей період добре починати масштабні заходи - капремонт, перепланування, генеральне прибирання. У цей день будьте обережні на сходах, є ризик впасти.

13 травня

Другий місячний день в знаку Близнюки підходить для посіву та посадки динь, витких рослин, а також тих рослин, які мають вуса, таких як: дині, суниця, квасоля і горох. На городі добре провести розпушування без поливу, підгортання, проріджування сходів і прополювання. Можна садити огірки і горох. Обприскуйте рослини від хвороб і шкідників. Можна косити газони, заготовлювати дрова. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Варто продовжувати ремонт, перепланування, генеральне прибирання. Увечері влаштуйте для сім'ї чаювання з тортом.

14 травня

У саду рекомендується організувати посадку і посів ампельних і декоративних рослин зі звисаючими, сланкими або повзучими стеблами. Займіться обрізанням вусів у суниці, видаленням порослі, формуванням, санітарним прочищенням, пасинкуванням, щепленням. Рекомендується прибирання на тривале зберігання плодів і коренеплодів, включаючи картоплю. День вдалий для покупки і установки складної побутової техніки. Наведіть порядок на книжкових полицях, провітріть кімнати. Якщо захоплюєтеся виготовленням домашніх солодощів і випічкою - цей день для вас.

15 травня

Вдалий момент для висадки саджанців: винограду, груші, суниці, калини, малини, горобини, сливи, смородини, шипшини, яблуні.  Добре садити томат, огірок, патисон, кабачок, зернові, боби та інші. Можна садити квіти. Заготовлюйте листя лікарських рослин. В цей день рекомендується закладати компост. Обрізка квітів небажана. Вдома у цей день добре робити справи, пов'язані з водою – вологе прибирання, прання, особливо вовняних речей. Полийте кімнатні квіти. Можна почати косметичний ремонт.

16 травня

Замочуйте насіння, організовуйте полив, розпушування та щеплення. Садіть виноград, грушу, суницю, калину, малину, горобину, сливу, смородину, шипшину, яблуню. На городі час для розсади пізніх томатів, цвітної капусти для літнього споживання, качанного салату, посіву бобових-гороху, квасолі, нуту.  Сьогодні слід удобрювати квіти, поливати кімнатні та садові рослини, а також стригти газони і кущі. Вдома сміливо починайте ремонт! Сьогодні велика ймовірність вдалого результату в пошуках зниклих речей. Займіться вологим прибиранням та іншими роботами, пов'язаними з водою.

17 травня

Можна сіяти кабачки, гарбузи, патисони, садити моркву, буряк, пастернак для отримання насіння. Можна заготовляти молоде листя і корінці лікарських рослин. Корисна підгодівля мінеральна і органічна коренева. Сміливо стрижіть газони і кущі, особливо, якщо потрібно, щоб трава на газоні росла швидше.

18 травня

Вдала осадка дерев і декоративних чагарників з яких не передбачається знімати багатий урожай. Рекомендується пересадка рослин, що мають міцне коріння, оранка, розпушування, підгортання, прополювання. Займіться прибиранням на тривале зберігання всіх культур, включаючи викопування картоплі. День підходить для викопування цибулин і бульб. Вдалий період для посіву соняшника. Зрізайте непотрібні пагони і формуйте крони дерев. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Вдома у вас є шанс, нарешті, завершити справи, які ви весь час відкладали на потім. Провітріть і приберіть на зберігання зимові речі. Не рекомендується посів насіння і пересадка кімнатних рослин.

19 травня

Найкращий день для посіву соняшника. Слушна нагода для засівання настилу газону. Збирайте насіння плодів і коренеплодів на насіння. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Відкладіть на час великі домашні справи, обмежтеся необхідним мінімумом. У цей день добре влаштувати шопінг, купити для дому цікаві новинки.

20 травня

День підходить для пікіровки і пересадки рослин, особливо посіяних в Раку, Скорпіона і Рибах. Вони швидко оговтаються від ран, отриманих при пересадці. Можна садити гіркий перець, аніс, артишоки. Займайтеся обрізанням рослин і не забудьте організувати полив. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. День сприятливий для початку ремонту. Особливо добре вдаються роботи з оновлення інтер'єру. Варто сходити в магазин, купити красиві штори, картини, кімнатні квіти або цікаві дрібнички для прикрас кімнат.

21 травня

Рекомендується посів і посадка однорічних квітів, невисоких декоративних дерев і чагарників не призначених для плодоношення. Можна прополювати бур'яни, проводити дрібний ремонт теплиць та огорож. Закладайте компост. Можна організувати поділ і пересадку багаторічних квітів, розмноження відростками. Також сприятливий період для будь-якої обрізки, поливу рослин. Можна засівати газони. У цей день не варто робити роботу, що вимагає значних фізичних зусиль. Займайтеся тільки звичайними рутинними справами. Постарайтеся привести речі в шафах в порядок, також слід зайнятися прибиранням у ванній кімнаті.

22 травня

Можна сміливо садити абрикос, виноград, вишню, грушу, суницю, агрус, персик, сливу, яблуню. Також можна поливати, косити, закладати бульби і насіння на зберігання. Сприятливий період для посадки картоплі, ріпи і редиски. Організуйте полив і розпушування. Заготовлюйте квітки лікарських рослин. Садіть гвоздику, жоржини, гладіолуси, дельфініум, ірис, клематис, маргаритки, настурції, незабудку, півонії та інші квіти в дні Терезів. Можна завершувати раніше початі справи. Якщо є можливість, відпочиньте з рідними на природі або на дачі.

23 травня

Пора садити квіти, декоративні культури, рослини з дрібними, але красивими квітками і плодами. Відмінний час для посадки кісточкових фруктових дерев і чагарників. Проведіть обрізку, омолоджування, роботи по формуванню формування крони, прищіпки. Можна зайнятися збирнанням насіння. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. В будинку крім вологого прибирання, добре провітрити кімнати, вимити вікна. Приготуйте улюблену страву, наведіть порядок на кухні.

24 травня

День підходить для посіву та посадки плодових і чагарників. Поспішайте сьогодні посадити абрикос, виноград, вишню, грушу, суницю, малину, агрус, персик, сливу, смородину, яблуню. Сприятливий день для посадки однорічних, багаторічних, цибулинних рослин, овочевих, гарбузових, коренеплідних і особливо пасльонових. Організуйте полив, підживлення і щеплення рослин. Вдалий час для посіву та посадки пряних, квіткових, лікарських трав і рослин, особливо мають жало, шипи, колючки або гострі листя і плоди, а також кучерявих, плетистих рослин. Цей день підходить для початку робіт, що вимагають часу і значних фізичних зусиль. Сміливо беріться за ремонт, перестановку меблів в будинку, заміну шпалер. Вдалий час для кулінарних експериментів.

25 травня

Прополювання, оранка, розпушування, обприскування і обкурювання від шкідників і хвороб пройдуть сьогодні особливо вдало. Можна косити газони. Садіть  моркву, петрушку, редис, буряк, селеру. Сприятливий період і для посадки картоплі. Організуйте підгодівлю мінеральними і органічними добривами. Можна поливати, косити, закладати бульби і насіння на зберігання, зрізати квіти і доглядати за кімнатними рослинами. У цей день варто проводити будь-які роботи, пов'язані з водою. Можна проводити вологе прибирання, протирати дерев'яні поверхні, мити посуд.

26 травня

Сійте і садіть рослини зі зростаючим вгору довгим кучерявим стеблом. Сьогодні краще утриматися від підгортання і прополки, інакше бур'яни дадуть могутній урожай. Сійте і садіть бобові, капусту червону, картопля, цибуля (батун, латук, порей, ріпчаста, шніт), перець солодкий, помідори, редис, топінамбур, гарбуз, часник. Обробляйте посадки від хвороб і шкідників. Обрізуйте вуса у суниці і зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Постарайтеся відкласти в цей день всі побутові справи, крім найнеобхідніших. Займіться закупівлею продуктів, переглянете вміст холодильника.

27 травня

Сприятливо проводити обрізку сухих гілок у плодових дерев і чагарників. Можна садити саджанці, живці, в тому числі і фруктово-ягідні рослини. Перекопування, розпушування, підгортання, проріджування сходів, прополка, пасинкування, обрізка вусів у суниці, видалення порослі та хворих рослин будуть особливо вдалими. Обробляйте посадки від шкідників і хвороб. Викопуйте цибулини і бульби на зберігання. Пересаджуйте кімнатні квіти. Вони швидше розквітнуть. Цей період добре підходить для того, щоб зайнятися зміною і прикрашанням інтер'єру будинку. Можна також зробити вологе прибирання, розібрати речі в шафах. Зайві речі в цей день віддавати кому-небудь небажано.

28 травня

Посаджені сьогодні абрикос, вишня, груша, суниця, агрус, персик, слива, смородина, яблуня, будуть довго і рясно плодоносити, так як місяць в Козерозі сприяє цьому. Вдалі також посів, посадка на тривале зберігання і на насіння, також пересадка овочевих рослин, особливо картоплі, коренеплідних і цибулевих. Рекомендується садити бобові та зернові. Можна пересаджувати рослини з ослабленою кореневою системою, а також ті квіти, які мають зимувати на холодних підвіконнях. Проведіть кореневе і позакореневе підживлення рослин.  Не варто займатися справами, які ви не зможете закінчити в цей же день. Дуже вдалий момент, щоб зайнятися приготуванням домашніх солодощів. Подбайте про кімнатні рослини, які цвіли взимку.

29 травня

Дерева і багаторічні чагарники, які будуть посаджені сьогодні, будуть довго плодоносити, особливо ті культури, яким доведеться рости і плодоносити в посушливих або дуже холодних умовах. Можна садити бобові та зернові. Продовжуйте пересаджувати рослини з ослабленою кореневою системою, а також ті квіти, які мають зимувати на холодних підвіконнях. Організуйте кореневе і позакореневе підживлення рослин. У цей день не рекомендуються роботи, пов'язані з водою - прання, вологе прибирання. Вдалий час для кропітких справ, що вимагають уваги і акуратності. Сьогодні будьте особливо обережні з вогнем і електроприладами.

30 травня

Сьогодні не варто садити дерева, через те, що місяць перебуває в знаку Водолій. Можна організувати розпушування ґрунту для прополювання рослин. Пора прорідити сходи. Формуйте крону у дерев. На городі Збирайте насіння і коренеплоди на насіння. Займіться збиранням зернових, квіток, плодів і насіння лікарських рослин. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Саме час нарешті закінчити справи, які ви давно почали, а завершити ніяк не могли. У цей день наведіть порядок на кухні, переглянете вміст холодильника. Будьте обережні з гострими предметами.

31 травня

Вдалий період для боротьби з шкідниками і хворобами, для покосу, обрізки дерев і чагарників, прополювання, розпушування, підгортання картоплі. Заготовлюйте квіти, плоди і насіння лікарських рослин. Зрізайте квіти. Вони відмінно збережуться при транспортуванні і будуть довго радувати в букетах. Дуже хороший день, щоб зважитися почати самі трудомісткі домашні справи. Сміливо починайте масштабний ремонт, перепланування. Увечері добре влаштувати для сім'ї чаювання з домашніми солодощами власного приготування.

Читайте також

1