Коли сіяти моркву і огірки: календар городника на квітень

У квітні зазвичай садять плодові дерева, сіють овочі, копають і прополюють город
Ексклюзив
Коли сіяти моркву і огірки: календар городника на квітень
Город (Фото: pexels)
28 Березня 2022, 15:43
читать на русском

У квітні висаджують в город, а в холодні роки в парник, розсаду перців, томатів, баклажанів, селери, цибулі порею. Можна посіяти насіння на розсаду скоростиглих сортів. Також багато роботи чекає в саду.

Вважається, що садово-польові роботи залежать від фази Місяця. Місячний посівний календар на квітень допоможе любителям садівництва і городництва ретельно спланувати роботу на городі чи в саду

Місяць - молодик і повня пригнічують ріст і розвиток всіх рослин, тож посіви і посадки в такі дні за місячним посівним календарем на 2022 рік під забороною.

Висхідний Місяць сприяє росту рослин, які дають врожай "вершків", а спадний, навпаки, сприяє роботі з цибулинними і бульбовими культурами. Крім цього, коли Місяць росте, сіяти треба всі культури, які ростуть швидко – зелень, наприклад, чи рання картопля. А ось посіяти на спадний місяць варто ті овочі, які мають довго зберігатися – моркву і буряк, зокрема.

Звичайно що крім фаз Місяця потрібно враховувати ще й погоду, адже переросла розсада буде слабкою і може погано прийнятися. Віряни також орієнтуються ще й на церковний календар, не працюючи у великі релігійні свята.

Весна, клумба (Фото: pexels)

Посівний календар на квітень 2022 по днях

1 квітня - посів насіння редису, червоної капусти, гороху, квасолі, гарбуза. Посадка ранньої картоплі. Посадка саджанців абрикоса, вишні, сливи, яблуні, груші.

2 квітня - проводять обприскування дерев і кущів від хвороб і шкідників. Посадка бульбових і цибулин квітів. Посів гороху і гарбуза.

3 квітня - хороший день для посадки картоплі, часнику і цибулі. Посів на розсаду перцю і капусти.

4 квітня - посів насіння кабачків, гарбуза, гороху, моркви, петрушки, редису. Проводиться санітарна обрізка дерев і чагарників. Можна висаджувати багаторічні квіти.

5 квітня - сприятливий день для підгодівлі розсади, обробки рослин від хвороб. Висаджують на розсаду капусту і перець, проводять посадку картоплі і коренеплодів.

6 квітня - посів насіння редису, пастернаку, кореневої петрушки і селери.

7 квітня - прополювання і проріджування сходів, перекопування землі. Не рекомендується пересаджувати і підгодовувати рослини. Можна обрізати гілки і боротися зі шкідниками. Віряни у цей день на землі не працюють, бо 7 квітня на Благовіщення це суворо заборонено.

8, 9 квітня - сприятливий день для висаджування ранньої картоплі, редису, буряка, моркви, гороху, квасолі, арахісу, суниці, полуниці і винограду в ґрунт. Удобрюють ґрунт, сіють помідори і перець на розсаду.

10 квітня - обробка і прополювання ґрунту, боротьба зі шкідниками і хворобами. Висаджування рослин і посів насіння не проводяться.

11-13 квітня – у дні місяця молодика роботи з рослинами заборонені.

14 квітня - сприятливий день для висаджування в ґрунт будь-яких овочів і всіх видів капусти. Проводять мінеральні підгодівлі і рясні поливи. Можна садити декоративні та багаторічні квіти.

15 - 16 квітня - проводиться посів насіння петрушки, кабачка, цвітної капусти. Посадка гороху, квасолі, бобів, баштанних культур, винограду.

18 квітня - висаджування в ґрунт розсади огірків і ранніх помідорів. Посів насіння огірків і кабачків, гарбуза, квасолі.

Город (Фото: pexels)

19 квітня - висаджування в ґрунт розсади та посів насіння капусти, кропу, квасолі, ранньої картоплі. Висаджування в ґрунт малини, винограду, саджанців абрикоса і горіха.

20-21 квітня - посів на розсаду раннього перцю, салату, селери. Посів кукурудзи. Посадка яблунь, ягідних чагарників. Проводиться підживлення мінеральними добривами.

22 квітня - посів соняшнику, базиліка, майорану, розмарину. Можна висаджувати аґрус, лохину і малину.

23 квітня - посів кропу, петрушки, гіркого перцю. Обробка ґрунту, мінеральна підгодівля. Хороший день для посіву однорічних квітів.

24 квітня - висаджування в ґрунт суниці, винограду, ягідних кущів, висадка розсади в ґрунт. Однак, зважаючи, що в цей день православні відзначають Великдень, на городах не працюють.

25 квітня - висаджування в ґрунт будь-яких видів капусти, раннього гороху, буряка, посадка картоплі. Можна висадити гарбуз, кабачки і огірки в теплиці.

26 квітня - хороший день для посадки троянд, ожини, винограду. Не рекомендується обробляти рослини від шкідників і хвороб.

Город (Фото: pexels)

27 - 28 квітня – Повний місяць - робота з рослинами не проводиться.

29 квітня - посів моркви, цибулі, редису і петрушки. Проводиться посадка розсади огірків, помідорів солодкого перцю і баклажана в теплиці. Проводиться мінеральна і органічна підгодівля. Можна садити яблуні, сливи, вишні.

30 квітня - сприятливий день для висаджування в ґрунт цибулин квітів, редису, часнику, цибулі-порею. Проводиться розпушування ґрунту, обробка від шкідників. Не рекомендується поливати і обрізати рослини. Можна висаджувати полуницю і виноград.