До "опитування Зеленського" залучили дітей: чи законно це

Ситуацію спробувала роз'яснити уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова
Ексклюзив
До "опитування Зеленського" залучили дітей: чи законно це
Вибори 2020 року, опитування Зеленського (фото: Парламент UA)

До “соцопитування”, організованого президентом Володимиром Зеленським залучили неповнолітніх.
Відповідні повідомлення у соцмережах з’явились із різних регіонів країни.

Так, активіст Сергій Стерненко опублікував фото “дитини-волонтера” з Одеської області.

Народна депутатка від фракції “Європейської солідарності” Марія Іонова також опублікувала світлини “юних соціологів” з міста Козелець у Чернігівській області, зауваживши, що коли мова зайшла про виклик поліції, хлопці просто втекли.


Схожі повідомлення також надходили з Рівненщини, Івано-Франківська.


Не обминула ця ситуація й українську столицю.

Своє обурення з цього приводу також висловила народна депутатка Вікторія Сюмар.

Своєю чергою, уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова спробувала пояснити законність "дитячого волонтерства".

Президент України неодноразово заявляв, що опитування буде добровільним, а особи, що його проводитимуть є волонтерами, - написала вона.

Денісова пояснила, що відповідно до статті 7 Закону України “Про волонтерську діяльність” волонтер - фізична особа, яка добровільно здійснює соціально спрямовану неприбуткову діяльність шляхом надання волонтерської допомоги.

Волонтерами можуть стати громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які є дієздатними. Особи віком від 14 до 18 років здійснюють волонтерську діяльність за згодою батьків (усиновлювачів), прийомних батьків, батьків-вихователів або піклувальника, - підкреслила омбудсмен.

Сьогодні під час виборів на вході до виборчих дільниць відбувається ініційоване Зеленським опитування, де виборців просять відповісти на 5 актуальних запитань.

Так, у Вінниці поблизу однієї з виборчих дільниць чоловік штовхнув волонтера та пошкодив скриньку для проведення опитування "5 питань від президента".

1