Добкін і симулякр: як госпіталізація Кернеса змінила розстановку сил у Харкові

Кому дістануться ключі від міста, зараз залежить від німецьких лікарів
Ексклюзив
Добкін і симулякр: як госпіталізація Кернеса змінила розстановку сил у Харкові
Геннадій Кернес
29 Вересня 2020, 18:17
читать на русском

Раптова госпіталізація Геннадія Кернеса через коронавірус внесла несподівані корективи у виборчу кампанію в Харкові. І якщо довгий час навіть у партії влади про нього говорили як про єдиного безальтернативного кандидата, то після того, що сталося в штабах, як конкурентів, так і рідного штабу Кернеса, стали шукати можливі запасні варіанти на випадок непередбаченої ситуації. Детальніше про те, чи можливий Харків без Кернеса як мера, хто може вийти до другого туру, і про висунення давнього соратника Кернеса Михайла Добкіна в мери Харкова, - читайте в матеріалі "Парламент UA".

У середині вересня з'явилася інформація про те, що харківського мера Геннадія Кернеса госпіталізували в німецьку клініку "Шаріте" з ускладненнями через коронавірус. Ця ситуація стала таким собі "чорним лебедем" для харківських політиків. Інформація про госпіталізацію Кернеса застала зненацька не тільки його опонентів, які, навіть ведучи кампанію, розуміли, що шансів виграти у Кернеса практично немає, але і його власний штаб, в якому за весь цей час не було підготовлено гідного наступника Гепі.

Партія "Блок Кернеса - Успішний Харків" минулого тижня все-таки провела свій з'їзд без Кернеса, на якому одноголосно підтримала його як кандидата в мери Харкова. Однак, незважаючи на публічні запевнення Харківської міськради і найближчого оточення мера про те, що стан Кернеса поліпшується, поки що жодного публічного відео чи коментаря від нього не з'явилося. Крім того, про своє висунення в мери Харкова вже заявив колишній нардеп і харківський градоначальник, а колись - і соратник Кернеса Михайло Добкін. Своє висунення він назвав "підстраховочним варіантом для Кернеса". Добкін пояснив своє рішення розумінням, "що ситуацією, яка склалася з Кернесом, можуть скористатися конкуренти".

"Я чекаю повернення Кернеса, і я буду першим, хто це повернення відзначить конкретною дією: я тут же знімуся з виборів на підтримку Геннадія", - прокоментував Добкін.

Однак у штабі Геннадія Кернеса цю інформацію сприйняли насторожено.

"Він своє висунення, як він висловився, "підстраховочне", ні з ким у штабі не погоджував, і вже точно це не було домовлено з Кернесом", - коментують в оточенні харківського градоначальника "Парламент UA".

Пізніше з'явився і коментар самого Кернеса.

"Я не сприймаю це як дружній жест, який нібито спрямований на передбачення політичних ризиків. Це не допомога, а спроба використати чужий політичний капітал, щоб посилитися самому, а не посилити мене під час виборчої кампанії. І виглядає дуже неблагородно, - сказав Кернес.

У штабі кажуть, що політики вже давно не спілкуються і перебувають в досить холодних відносинах, а крім того, знятися з виборів можна тільки до 5 жовтня, тому заяви Добкіна там називають неправдоподібними.

"Команда мерії, на кшталт Терехова (перший заступник мера, - "Парламент UA"), і оточення Кернеса, дуже напружилися після висунення Добкіна. У нього однозначно є шанси зайняти пост мера, якщо прізвища Кернеса не буде в бюлетені. Тобто, якщо до моменту друку бюлетенів все-таки щось зміниться. Крім Добкіна, шанси є у Фельдмана, меншою мірою - у Кучера і Черняка. Щодо них погана соціологія. І точно ніхто не виграє в першому турі в такому випадку. Буде другий тур", - коментує "Парламент UA" харківський політолог Антон Авксентьєв.

Усі співрозмовники нашого видання називають найбільш імовірними кандидатами на другий тур або згаданого вище Олександра Фельдмана, якого висунула "Опозиційна платформа - За життя", або самовисуванця Михайла Добкіна.

"У Фельдмана і у Добкіна - по 30%, і в разі їхнього виходу, точно буде другий тур", - коментує співрозмовник видання з Харківської міськради, який побажав залишитися неназваним.

Інший момент - відсутність наступника Кернеса, що обернулося великою проблемою після його госпіталізації, адже якщо нинішній градоначальник Харкова буде довго відсутнім на своєму місці, то хтось повинен буде керувати містом від його особи. Поки що, такою людиною називають віце-мера Ігоря Терехова, але і з ним, зі слів джерела в Харківській мерії, можуть виникнути проблеми.

"Терехов - друга особа в місті. Але він раніше працював заступником у Авакова в адміністрації, коли той був губернатором, потім Терехов перейшов на роботу до Кернеса. У міськраді переживають, як би Терехов не здав ключі від міста тому ж Авакову. А Добкін може залишити тих самих людей на схемах", - коментує співрозмовник "Парламент UA", знайомий із ситуацією.

"Ще два тижні тому звучало прізвище Дробота (заступник мера Харкова, - "Парламент UA"), який відповідає за цифрову діджиталізацію в мерії, він вписується в концепцію нових облич і міг би стати компромісною особою", - додає співрозмовник.

Але все ж основна битва розгорнеться між політичними важковаговиками. І саме ці важковаговики заведуть в міськраду та облраду представників своїх політичних сил - це і партія Кернеса, і партія нардепа Юлії Світличної, і провладна "Слуга народу", і ОПЗЖ.

"Якщо ж прізвище Кернеса залишиться в бюлетені, і не важливо, в якому стані при цьому буде він сам, то симулякр Кернеса в будь-якому випадку виграє. Звичайно, люди з кожним днем ​​почнуть все більше напружуватися, бо вони не бачать Кернеса, і його рейтинг знижуватиметься, і можливо, він дійде до прикордонного стану, наприклад, до 49,9%, і тоді може бути другий тур. Але те, що він залишиться в такому випадку при владі - це факт", - підкреслює Авксентьєв.

У будь-якому разі, зараз результат виборів вирішується не в Харкові, а в клініці "Шаріте", і важливо розуміти, що саме від німецьких лікарів залежить, кому дістануться ключі від міста Харків.