Феномен Чорнобаївки або чому це село фатальне для рашистів

Виявляється, у феномену Чорнобаївки є наукове обґрунтування
Ексклюзив
Феномен Чорнобаївки або чому це село фатальне для рашистів

Феномен Чорнобаївки вже почали досліджувати військові експерти. В ході цієї війни цей топонім отримав гіперпопулярність, за що дякуємо славним ЗСУ!

Про роль Чорнобаївки в українсько-російській війні 2022 року та причини виникнення феномену ми запросили поговорити завідувача ЧНУ імені Петра Могили, професора ЮРІЯ КОТЛЯРА.

Історія Чорнобаївки

Чорнобаївка – це село в Херсонській області за 10 кілометрів на північ від обласного центру, засноване наприкінці XVIII століття на землях Херсонської міської управи. Історію виникнення села пов’язують із запорозьким січовим козаком Петром Чорнобаєм, якого цариця Катерина за хоробрість, проявлену в бойових походах проти польської шляхти й турецьких яничарів, обдарувала невеликим земельним наділом поблизу Херсона, в районі Вірьовчиної балки.

18 серпня 1782 року можна вважати датою заснування Чорнобаєвих хуторів. У 2022 році Чорнобаївці минає 240 років. Поряд з селом є кургани III тис. до н. е. – II тис. н. е., що свідчить про давність заселення цієї території. Історичний контекст звичайний для Півдня України: заселення, Українська революція 1917-1921 роках, голодомори, колективізація, Друга світова війна, післявоєнний період, незалежна Україна.

У 1961 році в Чорнобаївці було побудовано аеропорт "Херсон", який у 2006 році став міжнародним, а з вересня 2021 – перебував на реконструкції. Відкриття реконструйованого аеропорту планувалося на кінець березня 2022 року.

Міфи про Чорнобаївку

Легенда про заснування села виглядає набагато поетичнішою. Наприкінці XVII століття на березі середньої течії Дніпра було засновано козацьку паланку, яка захищала сусідні села від грабіжницьких походів турків та татар. Керував паланкою козак Чорнобров, якого добре знали та боялися татарські мурзи та турецькі паші. Вони його називали Чорним баєм, тобто володарем та уникали зустрічі з ним.

Одного разу біля Дніпра зупинилося близько тисячі бусурман з награбованим крамом і полоненими дівчатами. Загін Чорнобая налічував приблизно 150 козаків, але вони розбили бусурманів. При цьому з козаків не загинув ніхто. Звільненим дівчатам святий отець наказав скинути їх кайдани в річку, яку окропили кров‘ю ворогів. Він промовляв замовляння: "Любі троянди роду нашого, найцінніший скарб України, візьміть з першого возу свої вірьовчані кайдани і киньте у воду при переході нашою вільною річкою. Хай вони пливуть разом з кров’ю і трупами ворогів наших Дніпром і Чорним морем та людським горем. Тепер річку нашу ми назвемо Вірьовчиною".

Дівчата вирішили залишитися зі своїми визволителями і навколо козацьких фортець розквітли прекрасні українські села. Тут панували щира праця, козацькі вольності, рідна культура і доброзичливі людські стосунки. Чорнобай щасливо прожив свій довгий вік і був з почестями похований жителями села.

Легендарна сучасність Чорнобаївки

Зранку 24 лютого 2022 року росіяни завдали удару по паливних складах у Чорнобаївці, а вже в перші дні вторгнення захопили місцевий аеродром, який вони розглядали як стратегічний пункт перекидання ресурсів з Криму. Вертолітний полк, який базується на цьому літовищі багато років виконує миротворчу місію в Африці (Ліберія). Тобто української бойової техніки на ньому не було. Чого до війни миротворці не були передислоковані в Україну з трьома десятками важких бойових машин - треба ще з'ясувати…

Уперше на цьому аеродромі позиції росіян були розгромлені ще 27 лютого. Утім невдовзі після удару українських "Байрактарів", росіяни розмістили на тому ж місці нові вертольоти.

7 березня там же українці знищили близько 30 вертольотів. 16 березня стало відомо про знищення ще семи бойових вертольотів російської армії, і так далі. Щонайменше два рази в Чорнобаївці також були знищені високі чини російської армії. 

Українські артилеристи як то кажуть “пристрелялись”...

Станом на 28 березня Збройні сили України 12 разів громили окупантів в Чорнобаївці. Це село на Херсонщині вже стала легендою. Для українців – це місце бойових звитяг, для російських окупантів – справжнє пекло. Кажуть, приманює окупантів найбільше гарна самогонка й навички смажити шикарний шашлик у місцевому ресторані біля стели-літака на повороті з траси на аеропорт.

Спробуємо пояснити всі ці події з військового та міфологічного поглядів.

У стратегічному плані Чорнобаївка – це вхідні двері не лише в Херсон, а й на Південь України. Аеродром в Чорнобаївці розглядався росіянами як більш надійний спосіб підтримки їхніх підрозділів на іншому березі Дніпра, ніж мости в Антонівці та Новій Каховці. Крім того, кращого місця для розміщення військової техніки, ніж аеродром, для окупантів не існує. Але аеродром добре прострілюється зі сторони Миколаївської області. Тобто Чорнобаївський аеропорт – це стратегічно важливий об’єкт, утримання якого є суттєвим для окупантів, який вони не можуть ні повністю покинути, ні втримати. Звідси і такі втрати техніки та живої сили.

З міфологічної точки зору можна знайти прив’язки до козака-характерника Чорнобая (прожив довгий вік, 150 козаків знищили 1000 бусурман) і до іпостасі Чорнобога, тобто Бога темряви, ночі, зими, холоду, володаря підземного світу мертвих. Навесні 2022 року стало дуже холодно, чорнобаївська земля окропила кров’ю окупантів. Жорстокий бог вимагає нових жертв. А Чорнобаївці напевно слід надати звання аеропорт-герой, адже вона стала не просто легендою, а символом нашої майбутньої перемоги. Слава Україні!

1