Хеловін: костюми, грим, декор, пригощання… І звісно ж – гарбузи

З купівлею гарбуза не зволікаймо: може не вистачити!
Хеловін: костюми, грим, декор, пригощання… І звісно ж – гарбузи
Хеловін (Фото: pexels)
31 Жовтня 2023, 06:21
читать на русском

Хелловін не за горами. Магазини вже зорієнтувалися й пропонують широкий асортимент "приколів" для хелловінської ночі. Але ж ціни там! Якщо ж у вас вистачає фантазії, креативу та елементарних навичок ручної праці – спробуйте бюджетний варіант, принаймні у прикрасах.

Люди серйозні до веселого свята жахів готуються заздалегідь. Вже з вересня в магазинах з’являються костюми й декор для свята. Заздалегідь готуються гірлянди та опудала, імітації привидів тощо для прикрашання домівок та залів.  До основної програми можуть входити: вечірки-маскаради з гримом та костюмами, перегляди фільмів жахів, переказ страшилок в темряві на сімейній вечірці… Апофеоз свята – коли усі ця нечисть виливається на вулицю парадом (про що слід заздалегідь домовитися з міською владою, аби перелякані поліціянти не почали виловлювати учасників і штрафувати їх). Хоча пандемія вносить у масштабні плани свої корективи.

Страви для Хелловіну: і смачно, і страшно

Для меню на Хелловін пасують найрізноманітніші закуски, салати або випічка. Страви прикрашають зображенням павутини й павуків, привидів, хробаків (зі спагеті) або гарбузами. Важливий саме особливий дизайн, ніж якась незвичайна кухня. Коли вирізатимете гарбузові ліхтарі, не викидайте м'якуш: його можна потушкувати й використати для начинки чи гарніру.

Аби спрямувати вашу фантазію в правильне русло, порекомендуємо топтрійку хелловінських страв.

Пальці відьми

Змішайте пів склянки цукру з 250 г вершкового масла, 1-м яйцем та 1 ч. л. ванільного цукру. Додайте 2,5 склянки борошна та 1.ч. л. солі, замісіть тісто й покладіть його на пів години до холодильника. Розділіть тісто на рівні частини, сформуйте з кожної ковбаску, надайте їм форму пальця. Зморшки та згини імітуйте за допомоги ножа. Замість нігтів затисніть на кінчику "пальця" мигдалину чи гарбузову насінину. Випікайте в духовці при 180 градусах 15-20 хвилин. Готову випічку можна полити "патьоками" шоколаду чи варення червоного кольору

Пальці відьми (Фото: picabu)

Мумії в тісті

До склянки теплого молока додати 1 ч.л. солі, 4 ст.л. цукру, 11 г сухих дріжджів,  перемішати та відставити на 15 хвилин. Тим часом розтопити 100 г вершкового масла (не давши йому закипіти), остудити до кімнатної температури й додати до молочної суміші разом із 2-ма яйцями. Додати потроху 550 г борошна, замісити м`яке, еластичне тісто. Поставити у тепле місце на 1 годину.

Сосиски очистити від плівки. Розкачати тісто в пласт 0,5 см завтовшки, нарізати на смужки 1 см завширшки. Сосиску обгорнути тістом, залишивши місце для "обличчя", очі зробити з насінин кунжуту. Змастити готові булочки яйцем  і випікати в розігрітій до 180 градусів духовці до готовності.

Мумії в тісті (Фото: Гурман)

Фаршировані яйця з павуками

5 варених яєць обережно почистити від шкарлупи, розрізати навпіл, витягнути жовтки. В окремій тарілці з’єднати жовтки, подрібнений кріп, вичавити через прес 2-3 зубочки часнику, можна додати тертий плавлений сирок або паштет чи подрібнені гриби, посолити й заправити суміш майонезом – до смаку. Розкласти суміш по половинках білка.

Зверху викладаємо павучка із оливок. 5 шт чорних оливок перерізати навпіл упоперек, це будуть "тільця павуків"  Ще  5  ріжемо навпіл і кожну половинку на 8 тоненьких смужок, укладаємо як ніжки, по 4 з кожного боку.

Фаршировані яйця з павуками (Фото: Гурман)

Як зробити костюм на Хелловін

Поки хтось сперечається, що воно таке цей Хелловін, безневинна забава, чи все ж таки окультний шабаш, інші не відмовляють собі в маскараді.

Останнім часом дрес-код Хелловіну стає поняттям умовним. Відповідний одяг можна купити в найближчому секс-шопі, узяти на прокат у костюмерів або змайструвати власноруч. Тут в хід підуть чорні плащі, штани, футболки й светри, білий папір чи навіть біла зубна паста в якості фарби. Варто навідатися перед усім до секонд-хенду. Намалювати на футболці, чорній сорочці ребра й кістки скелету, між якими закріпити держак від нібито встромленого ножа з патьоком крові від нього, або нашити/наклеїти кістки, вирізані з білого паперу, зовсім не складно. Якщо маєте довге волосся, треба розкуйовдити його, зробити безлад на голові, або закріпити лаком "півнячий гребінь".

Доведеться придбати відповідні аксесуари: маски, кігті, кров і звичайно, символ Хелловіну – гарбуз.

Костюми на Хелловін (Фото: pexels)

Щоби вийшов якісний грим на Хелловін, доведеться потренуватися заздалегідь, адже з першого разу може не вийти. Який образ ви не оберете, знадобиться багато білого гриму – все ж таки мертвяки… Зморшки малюєте сіро-зеленим, чорні провали навколо очей, неприродні злами брів і криваво-червоний рот від вуха до вуха. Вже страшно. Вампірські зуби доведеться придбати, інколи вони трапляються навіть в магазинах іграшок. Чорну цятку на лобі обведіть червоним і намалюйте витік крові з рани… Ваша фантазія може підказати навіть щось цікавіше.

Які фільми варто переглянути у Хелловін

Хочете провести цю ніч з друзями вдома? Запасайтеся фільмами жахів, попкорном і зручніше влаштовуйтеся на дивані. До речі, добірка фільмів жахів у людей "просунутих" зветься хорор-антологією. Подаємо до вашої підбірки кілька назв стрічок, які легко розшукати в Інтернеті:

"Жахи задешево", "Даркнет", "Американська історія жахів", "Бухта Кендл", "Будинок без кінця", "Королеви крику", "Спіраль", "Темрява", "Касл-Рок", "Штам"…

Як прикрасити оселю на Хелловін

Перше правило: робіть це все ж таки з гумором. Щоби було не лише страшно, але й весело. Скажімо, гірлянду з павуків або кажанів можна зробити, склавши "гармошкою" довгу (2-3 метри) смужку паперу потрібного кольору і 10 см завширшки. Для павуків одна частка "гармошки" має бути квадратною, для кажанів видовженою, щоби кажан розмістився з розкинутими крилами. На верхній частині малюєте павука чи кажана так, щоби їхні крайні частки торкалися країв, і вирізувати, не перерізаючи ці з’єднання. Тепер, коли ви розтягнете смужку, у вас вийдуть гірлянди. Якщо хочете зробити їх з черепів – будь ласка, все на вашу фантазію…

Під стелею можна розвісити сітку павутиння. Зробити її можна з суворих ниток, які продаються бобинами. В різних місцях забивайте близько до стелі цвяшок, обмотуйте його туго ниткою і тягніть нитку до протилежної стіни. Там, де перетнуться перші дві нитки, буде центр павутиння, тепер кожну наступну треба тягнути через це місце й навіть закріпити її там (підказка: маленьким шматочком скотчу). Протягнувши з десяток ниток, закріпіть останню. Поверніться до центру й зробіть навколо нього кілька концентричних кіл, закріпляючи на перетинах із поздовжніми. У центрі можна закріпити просто на сітці павука з пластику чи паперу, або спустити його на нитці, залежно від висоти стелі.

Хеловін (Фото: pexels)

Хочете привид? Знадобиться марля чи легке полотно, 2 полотнища по 3-4 метри. Закріпіть їх хрест-навхрест в одній точці. А потім підкладіть під полотно повітряну кульку, і просто на полотні намалюйте очі та величезний рот…  В якому кутку все це закріпити, вирішуйте самі…  На стінках можна наклеїти тих же кажанів, ножі й кинджали, з патьоками "крові" по стінці.

Неперевершена ідея для Хелловіну – декор на вікнах! Вирізати із чорного паперу різні тематичні фігурки — кажанів, привидів, чарівників, котів і прикріпити їх на склі! У вечірньому освітленні це виглядатиме більш ніж атмосферно.

Невід’ємна "родзинка" Хелловіну – гарбуз

Звісно, який же Хелловін без гарбузів, перетворених на чудернацькі обличчя? Залежно від розміру, гарбузові світильники можна розкласти по кутках чи поличках, або навіть розвішати. Ще якусь частину гарбузів можна пофарбувати у "золото" чи "срібло", прикрасити різноманітними ґудзиками, стрічкою, тасьмою й навіть мереживом.  А уявіть, як виглядатиме ваш величезний світильник (тільки не зі свічками!!!) у капелюсі, перуці чи дамському чепчику! Окрім гарбуза, хелловінські ліхтарі можна зробити з непрозорих пластикових пляшок чи відер, знову ж таки, не зі свічками, а з ліхтариками…

А ще гарбуз може стати чудовою вазою: до його теплих відтінків так пасуватимуть осінні квіти. Отже, хапайте усе, що знайдете, вмикайте фантазію  й робіть своє неповторне свято!

Читайте також

1