"Індекс Біг-маку": недооцінена гривня чи просто розвага

Неофіційний рейтинг справедливого курсу люблять читачі, але критикують економісти
Ексклюзив
"Індекс Біг-маку": недооцінена гривня чи просто розвага
Фото: Flickr

Щороку видання The Economist розраховує так званий "індекс Біг-маку". Цей неофіційний рейтинг визначає “справедливий” курс валюти за її купівельною спроможністю.

Цьогоріч українська гривня опинилась на п'ятому місці рейтингу недооцінених валют світу між Азербайджаном і Південною Африкою.

Як ставляться економісти до “індексу Біг-маку”

Експерти The Economist вважають індекс наочною оцінкою купівельної спроможності різних валют. На думку авторів дослідження, Біг-мак містить достатню кількість компонентів, аби вважати його універсальним узагальненням. У виданні вважають, що співвідношення вартості продукту в різних країнах є приблизно еквівалентним співвідношенню курсів валют.

Своєю чергою, у коментарі Парламент.UA інвестиційний банкір, спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса зауважив, що загалом “індекс Біг-маку” є виключно розвагою.

"Індекс Біг-маку" ні на що не впливає та аж ніяк не вказує на те, яким має бути курс, це просто розвага. Єдине, що він демонструє це те, що в Україні один з найдешевших "Біг-маків" у світі. Курс гривні є ринковим, з попитом та пропозицією, тож він є справедливим і не може бути переоціненим чи недооціненим, - сказав Фурса.

Що таке “індекс Біг-маку”

The Economist щороку з 1986 року за допомогою “індексу Біг-маку” розраховує “справедливу” вартість валют.

За основу для розрахунків беруть вартість бургера “Біг-мак” з мережі фастфудів McDonalds, оскільки вважається, що у собівартість страви включені основні харчові продукти, оплата праці, а також транспортні та податкові витрати.

Так, розрахунки ґрунтуються на припущенні, що вартість бургера для різних країн має бути однаковою через уніфіковані витрати. Водночас на практиці теорія обмежується різними економічними умовами, географією поширення мережі McDonalds та іншим.

Варто зазначити, що “індекс Біг-маку” не є точним способом вимірювання валют. Своєю популярністю він завдячує спрощеному розумінню обмінного курсу.

bigmac

Скріншот

Як вираховується “індекс Біг-маку”

Видання публікує два способи підрахунку. Один просто співвідносить вартість бургера в Україні. В українських McDonalds "Біг-мак" коштує 62 гривні, а у США - 5 доларів 66 центів. Таким чином, обмінний курс 10,95. На думку видання, різниця із фактичним курсом долара, який на сьогодні становить 28.1, показує, що українська гривня недооцінена на 61,1%.

Водночас другий спосіб враховує різницю у Валовому внутрішньому продукту. Враховуючи, що Біг Мак в Україні коштує на 61% дешевше (2,2 дол. США), ніж у США. Виходячи з різниці у ВВП на людину, Big Mac повинен коштувати на 45% дешевше. Таким чином гривня недооцінена на 29%.

Скріншот

Як змінювалась позиція гривні у “індексі Біг-маку”

Торік, за рейтингом The Economist, гривня посіла сьоме місце серед найбільш недооцінених валют. У 2019 році гривня опинилася на другому місці після російського рубля. А у 2018 році гривня вважалася найбільш недооціненою світовою валютою.

Найнижчого показника у рейтингу Україна сягнула у 2015 році. Тоді гривня очолила перелік найбільш недооцінених валют світу із показником -67,7%.

Вперше Україна потрапила у "індекс Біг-мак" у 2005 році. Тоді показник недооціненості гривні розрахували на рівні 53,2% і Україна опинилась на третій сходинці після Китаю та Малайзії.

У 2008 році видання порахувало, що гривня недооцінена на 33%, що стало найнижчим показником для української валюти.

Які валюти лідирують у рейтингу

Переоціненими щодо долара валютами, згідно "індексу Біг-маку", стали норвезька (7,5%) та шведська (12,6%) крони, а також швейцарський франк (28,8%).

Найменш недооціненими валютами світу стали ізраїльський шекель (-5,5%), канадський долар (-6,6%), а також євро (-8,8%).

Водночас найбільш недооціненими стали валюти Лівану (-68,7%), Росії (-68%) та Туреччини (-64,5%).

1