Кіркоров, Моргенштерн та Баста: чому санкції не працюють

Наскільки дієвий механізм переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці України
Ексклюзив
Кіркоров, Моргенштерн та Баста: чому санкції не працюють
(Фото з відкритих джерел)
2 Липня 2021, 15:52
читать на русском

Кіркоров, Моргенштерн та Баста - російські співаки, які останнім часом опинилися у центрі гучних санкційних скандалів. Хтось потрапляє в перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці Україні, хтось - ні, а когось звідти раптово прибирають. Як працює система включення до "чорного списку" вітчизняного Мінкульту та хто має туди потрапляти розбиралися у Парламент.UA.

Кіркоров - "загроза нацбезпеці України"

Російського співака Філіпа Кіркорова, який також має звання народного артиста України, внесли до переліку осіб, які несуть загрозу національній безпеці України за наказом Мінкульту від 22 червня. Своєю чергою у пресслужбі Мінкульту пояснили, Кіркоров потрапив у "чорний список", через відповідний лист від Служби безпеки України, який відомство отримало 11 червня.

В СБУ відзначили, що причиною включення Кіркорова до переліку загроз нацбезпеці стали "пропагандистські концерти та заяви співака", в яких він висловлювався на підтримку анексії Криму Росією.

Киркоров

(Фото: instagram/fkirkorov)

Раніше Кіркоров називав Крим "російським" та гастролював там, в’їхавши незаконно з території Росії.
Однак загрожував нацбезпеці Кіркоров недовго, адже вже 27 червня його ім’я зникло з переліку. За інформацією Мінкульту, вони отримали нового листа від СБУ з проханням виключити співака зі списку, не назвавши причин.

А в СБУ свої дії мотивували, пославшись на начебто якісь роз’яснення від Мінкульту. Словом відомства покивали в бік одне одного.

У зв'язку з роз'ясненням Міністерства культури та інформаційної політики України (МКІП) від 24 червня 2021 року, в якому наголошується на наявності судових прецедентів з зазначених питань, Служба безпеки України потребує додаткового опрацювання даного питання, - йдеться у заяві СБУ.

Кіркоров же подякував своїм фанатам за те, що його виключили з "чорного списку", адже, на думку співака, це сталося саме завдяки їхньому тиску.

Кожна людина в праві вирішувати, що йому слухати і дивитися. Ви довели, що музика і політика не можуть і не повинні стикатися. Ви довели всьому світу, що ваш голос, голос народу сильніший за будь-які закарлючки бюрократичних чиновників.

Ви протягнули Росії соломинку дружби, саме з таких світлих променів у майбутньому ми повернемося до дружби й поваги. Можливо, саме зараз зароджується надія на те, що ситуація між нашими країнами покращиться, - розповів Кіркоров у відеозверненні.

(Фото: instagram/fkirkorov)

Також відзначу, Філіп Бедросович давній товариш по естрадному цеху президента Володимира Зеленського. Він неодноразово виступав як запрошений гість на сцені "95 Кварталу". Окрім того, знімався із Зеленським у різних кінопроєктах. Гарант навіть якось знявся в кліпі Кіркорова на пісню "Просто подари мне один только взгяд", де співак дає тоді майбутньому українському гарантові підзатильника.

Окрім того, у січні цьогоріч Кіркорова на п’ять років внесли у список небажаних у Литві осіб. Співак же подав скаргу до Вільнюського окружного адмінісуду через заборону на його в'їзд до Литви.

Репер Баста виступає з концертом в Україні

Ще один російський виконавець репер Баста нещодавно втрапив у скандал. Раніше він неодноразово давав концерти в Криму, і звісно не їздив туди через пропускні пункти України, а також знявся у фільмі про Керченський міст.

баста

(Фото: instagram/basta.noggano.life)

Однак, коли він приїхав 25 червня з концертом у Київ, СБУ до нього жодних претензій не мало. Після цього він відвідав з виступом і Одесу.

Зважаючи на велику кількість запитів на інформацію щодо внесення російського виконавця Басти до переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці України, Міністерство культури та інформаційної політики повідомляє про відсутність відповідного подання від Служби безпеки України. Інформація, щодо наявність такого звернення у медіа - не відповідає дійсності, - повідомили у Мінкульті.

Втім спокійним його візит в України назвати вкрай важко, адже на його концерт у столиці прийшли протестувальники, які зокрема кинули димову шашку біля входу у StereoPlaza, де й відбувся виступ.

Баста акция

(Фото: Парламент.UA)

Також нагадаю, Баста вже потрапляв до "чорного списку" у 2017 році та отримував заборону на в’їзд в Україну на три роки, але в 2020 році цей термін сплив.

Моргенштерн у "чорному списку"

У квітні до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України потрапив російський репер Моргенштерн. Влітку його концерти мали відбутися в Києві, Харкові та Запоріжжі.

Моргенштерн

(Фото: instagram/morgen_shtern)

Хоча про скасування концертів заявив і сам зухвалий кумир підлітків ще до рішення СБУ, адже побоявся приїздити в Україну.

Зараз ми взагалі не поїдемо, бо там починаються якісь штуки прикольні. І, схоже, знову переноситимуться концерти, бо більша частина артистів вже все перенесла. Мені страшно банально, я не обманюватиму. Мені страшно їхати, - поділився Моргенштерн в Instagram.

У грудні 2019 року Моргенштерн вже давав концерт в Одесі. Тоді виконавець вийшов на сцену, попри оголошену жалобу через пожежу в Одеському коледжі економіки, в якій загинули восьмеро людей. А жалобні заходи виконавець назвав "показухою".

Втім це вочевидь не зменшило його популярності через українців. Адже інтерв'ю Моргенштерна російському журналістові й блогеру Юрію Дудю увійшло до топ 10 найпопулярніших відео за переглядами в Україні за 2020 рік, а дві його пісні - до топ 10 музичних відео.

Також у червні Моргенштерн, або Алішер Валієв, як його звати насправді, звернувся в Окружний адмінсуд Києва з позовом до Служби безпеки України. У ньому репер оскаржує включення до переліку осіб, які становлять загрозу нацбезпеці, та заборону на в’їзд в Україну.

Чому система санкцій працює врізнобій

Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, складає саме Міністерство культури, однак лише на підставі звернень Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України чи Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Після цих скандальних історій у Мінкульті вкотре наголосили, що відомство саме не вирішує кого включати у перелік. Нині в цьому списку 204 особи.

Однак, в результаті цих останніх історій з включенням-виключенням з переліку загроз для нацбезпеки України за незрозумілими критеріями викликають в людей лише посмішки, вважає політолог, директор Українського інституту політики Руслан Бортник. 

Ця ситуація показує, що весь цей механізм визначення санкцій, включення до нього тих чи інших осіб регулюється абсолютно в ручному режимі, бо можна включити і миттю виключити. Це створює серйозні ризики політичного і корупційного характеру ще й підриває довіру до державної політики в цій сфері. Ось так можна охарактеризувати цю історію. Бо ми ж розуміємо що Кіркоров - друг нашої культурної еліти, зокрема й мав спільні проєкти з нашим президентом. Тож на жаль його включення виглядає дурістю, а виключення як корупція, а загалом вся ситуація безпросвітним маразмом.
Підстави включення я не обговорюю тому що правоохоронні органи мають право приймати таке рішення.

Мені здається що парламент має вдосконалити санкційне законодавство, чітко виписати підстави, алгоритми включення та виключення осіб чи організацій до санкційних переліків, прописати процедуру оскарження. Адже зараз ця процедура виглядає відверто дивно.