Коли в Україні зникне прописка, звідки вона взялася та які країни досі реєструють громадян

Федоров пообіцяв: від 1 квітня традиційні штампи з пропискою відійдуть в минуле
Ексклюзив
Коли в Україні зникне прописка, звідки вона взялася та які країни досі реєструють громадян
Паспорт
12 Лютого 2021, 13:57
читать на русском

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що Мінцифри спростить процедуру реєстрації місця проживання. Від квітня для цього не потрібно буде навіть виходити з дому, зазначив Федоров. Якою ж буде тепер "прописка" в Україні та як це працює за кордоном з’ясував Парламент.UA

Прописки у паспорті більше не буде

Очільник Мінцифри в етері одного з телеканалів заявив, що кожен третій українець живе не за місцем прописки, тому що процедура реєстрації заскладна. Відтак її перенесуть в онлайн. На електронному порталі кожен українець зможе заповнити невелику анкету та позначити своє фактичне місце проживання. Якщо заяву заповнює власник житла, йому прийде автоматичне підтвердження успіху процедури. Якщо ж ні, то господареві помешкання прийде посилання, за допомогою якого він підтвердить реєстрацію. Окрім того, Федоров пообіцяв ініціювати законопроєкт, за яким чиновники не матимуть права вимагати в українців паперові документи. Адже необхідну інформацію зможуть отримувати з електронних реєстрів.

Паспорт, прописка (

Паспорт, прописка (фото: Уніан)

Своєю чергою, юристи досить позитивно оцінюють таку ініціативу та пояснюють: 31 грудня торік набрала чинності постанова Кабміну "Про реалізацію експериментального проєкту щодо реєстрації, зняття з реєстрації місця проживання в електронній формі". Вона й затверджує порядок реєстрації місця проживання в електронній формі. Заява про зміну місця реєстрації формується заявником на Єдиному державному вебпорталі електронних послуг "Дія". Однак скористатися такою послугою зможуть не всі, додають фахівці.

Насамперед вказаною послугою зможуть скористатись особи, які пройшли автентифікацію з використанням інтегрованої системи автентифікації, кваліфікованого електронного підпису або інших засобів електронної ідентифікації, а також мають паспорт громадянина України у вигляді картки. Скористатись такою послугою не зможуть особи, які мають паспорт громадянина України у формі паперової книжечки. А, отже, "штамп в паспорті" для них продовжує діяти, - наголошує Зореслава Кудиба, член Асоціації правників України, провідний адвокат АО "Моріс Ґруп".

Також фахівці відзначають і певні недоліки пропонованої системи:

Не усі громадяни мають необхідні технічні можливості та знання для отримання такої адміністративної послуги у електронному форматі, що створить для таких громадян відповідні незручності. А також зауважу, зберігання персональних даних громадян в електронній формі вимагає належного захисту таких даних, оскільки завжди існують ризики хакерських атак, - зазначає Інна Тута, адвокатка АО "Legard". 

"Прописка" родом з Радянського союзу

Загалом же поняття "прописки" народилося у Радянському Союзі, і вперше з’явилося у постанові Ради народних комісарів Російської Радянської Федеративної Соціалістичної Республіки "Про прописку містян у міських поселеннях". Тоді "прописка" і з’явилася у вигляді штампу у паспорті із зазначеним місцем проживання. 

За допомогою прописки влада контролювала переміщення громадян країною, ба більше, могла впливати на них. Аби прописатися в певному населеному пункті потрібен був дозвіл від влади. Вагомим приводом для зміни місця прописки та відповідно проживання вважалася робота в іншому місті, чи, наприклад, шлюб з особою, що там прописана. Однак влада могла відмовити у зміні прописки, навіть без пояснення причин. У такому разі громадянин мав впродовж тижня виїхати з населеного пункту і шукати долі деінде. 

Яка прописка в Росії

У сучасній Росії термін "прописка" не використовують, як застарілий. Нині там впровадили "реєстрацію" місця проживання, однак суть мало чим змінилася від радянських часів.

Реєстрація там є постійна та тимчасова. Постійна - за місцем проживання у квартирі чи будинку. А от тимчасову оформлюють, наприклад в лікарні, санаторії, готелі чи хостелі, якщо людина там перебуває понад 90 днів.   

За проживання без реєстрації постійної чи тимчасової передбачений штраф. А 2013 року російський президент Путін навіть ініціював впровадження кримінальної відповідальності за відсутність реєстрації за місцем проживання чи за фіктивну реєстрацію. Втім цю норму так і не впровадили. 

Як прописують у Німеччині

Німецькі чиновники також прихильники прописки за місцем мешкання. Після кожного слід реєструватися впродовж двох тижнів. Для цього звертаються до спеціального відомства, яке зазвичай розташоване у міській ратуші.

Процедура видачі прописки займає близько 10-15 хвилин, усе безкоштовно та зазвичай без черг.

Сама ж "прописка" виглядає як листок формату А4. Аби її отримати необхідно надати документи на власність помешкання чи його оренду. А для тих хто винаймає житло потрібен ще й спеціальний формуляр від орендодавця. Видати його орендодавця зобов’язує закон.

Завдяки відомостям з прописки місцева влада отримує дані про чисельність населення. Окрім того, інформація про реєстрацію осіб допомагає розподіляти податок на доходи, основна частина якого потрапляє до місцевого бюджету.

Чи є прописка у Сполучених Штатах Америки

У США "прописка" як така взагалі відсутня, як і внутрішній паспорт. Паспорт громадянина в США це аналог українського закордонного. Його не зобов'язують отримувати у 16 років. Американці оформлюють його тільки якщо, наприклад, збираються закордон. Загалом же для ідентифікації особи в кожному штаті використовують ID або водійські права певного зразка, які виготовляють лише за бажанням громадянина. Вони потрібні, наприклад, аби відкрити рахунок у банку, або проголосувати на виборах.

Адреса проживання зазначена у водійському посвідчені. Тому у разі переїзду впродовж 10 днів слід повідомити Транспортну службу. Заявку можна залишити онлайн і документ вам надішлють на пошту, якщо ви цього забажаєте.

Зареєстрованим можна бути будь-де навіть в орендованому житлі, оскільки "прописки" в США не існує, є лише власник житла, на якого воно оформлене. Тож усі інші там просто зареєстровані.