Коронавірус атакує Україну: що відбувається в лікарнях у регіонах

Показники деяких регіонів не відповідають нормам, а реанімації заповнені хворими
Ексклюзив
Коронавірус атакує Україну: що відбувається в лікарнях у регіонах
Коронавірус, карантин, люди в захисних масках Фото: УНІАН
23 Вересня 2021, 16:30
читать на русском

В Україні з кожним днем зростає захворюваність на коронавірус. В деяких областях країни перевищені епідеміологічні показники, які визначені в постанові Кабінету Міністрів України. Одні - близькі до "червоної" зону карантину, в інших -  повністю заповнені ліжкомісця для хворих.

В яких областях України найгірша ситуація з коронавірусом досліджувало видання Парламент.ua.

Західна Україна прямує до "червоної" зони

Частина областей на Західній Україні має найгірші показники. За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, найближчі до "червоного" рівня епідемічної небезпеки чотири області – Чернівецька, Волинська, Івано-Франківська та Тернопільська області.

Тут уже декілька днів поспіль перевищені основні карантинні показники. Зокрема, в Івано-Франківську щодня розгортають додаткові ліжка для хворих на коронавірусну інфекцію. Більшість пацієнтів - невакциновані. Як повідомила начальниця управління охорони здоров’я міської ради Марія Бойко, минулого тижня у Центральній міській лікарні №1 додатково розгорнули 100 COVID-ліжок, ще 170 ліжок -  у Центральній міській клінічній лікарні (ЦМКЛ).

Найбільш критична ситуація спостерігається в Чернівецькій області: в ній не відповідають три показники. Зокрема, рівень госпіталізацій в регіоні вже наблизився у притул до граничного у 60 осіб на 100 тисяч населення і наразі становить 58,7 осіб на 100 тис. населення. Крім того, показник зайнятості ліжок з киснем при граничному у 65% становить 64,1%.

Ситуація досить непроста. У нас заповнено близько 80–85% ліжок у терапії, реанімаційні – майже усі. Звісно, відбувається певний рух хворих: когось виписуємо, когось шпиталізуємо… Іде потік пацієнтів, але, на жаль, тенденція лише до збільшення шпиталізації. Всі шпиталізовані пацієнти нещеплені. Ні однією дозою, ні двома, - розповів директор Чернівецької обласної інфекційної лікарні Дмитро Домбровський.

За його словами, вік шпиталізованих пацієнтів та пацієнтів із тяжким перебігом лишається тим самим, що і за попередніх хвиль захворюваності: 50 і старші.

Коронавірус, карантин (фото: УНІАН)


"Червоний" рівень встановлюється на території регіону в разі наявності протягом трьох днів підряд двох та більше таких ознак:

  • завантаженість ліжок, забезпечених подачею медичного кисню у закладах охорони здоров’я, - більш як 65%;
  • кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення - менше ніж 300;
  • кількість госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення - більше ніж 60;
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2) - більш як 20%;
  • рівень зростання загальної кількості госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів у порівнянні з попереднім аналогічним періодом - більш як 50%.

У Тернопільській області показник виявлення нових хворих на 100 тисяч населення сягає 228 осіб, в той час, як він не повинен перевищувати 75 осіб. Щоденна кількість госпіталізованих COVID-19 є більшою, аніж кількість одужалих. Щоденні випадки летальності становлять від одного до семи. В області почастішали випадки смертності від коронавірусу у молодому віці від 22 років.

Серед дітей також зросли нові випадки захворювань. Раніше ми фіксували до шести випадків захворювань дітей в області щоденно, тепер — до 30-ти, - розповіла генеральна директорка ДУ "Тернопільський ОЛЦ МОЗ України" Оксана Чайчук.

Динаміка рівня госпіталізацій у Волинській області перевищила граничний показник. В обласному тимчасовому інфекційному госпіталі для хворих на коронавірус почали підготовку до початку нової хвилі захворювання на COVID-19. Крім цього, на дистанційну форму навчання уже перейшли 52 класи через захворюваність.

Лікувальні установи Львівської області також почали розгортати додаткові ліжко-місця через зростання захворюваності. У стаціонарах лікарень перебуває 1362 хворих. Відтак, заповненість ліжкової мережі становить 41,27%. В реанімації перебуває 89 людей, на апаратах ШВЛ – 26.

У Закарпатській області реанімаційні відділення лікарень заповнені на 19,1% хворими на COVID-19 пацієнтами. Однак, наприклад, обласна інфекційна лікарня – на 55%, Центр легеневих хвороб в Ужгороді – на 22%.

Головне, що кількість хворих, яких привозять до лікарні, щодня зростає. Вони поступають тяжкі, реанімаційні відділення у нас заповнені. Хочу відзначити, що кожен день, на жаль, хтось помирає – буває й по 2-3 людини. Для нашої маленької області це дуже багато, - розповів директор комунального некомерційного підприємства "Обласна клінічна інфекційна лікарня" Михайло Поляк.

коронавірус, лікарі

Коронавірус, лікарі Фото: Мінрегіон у Фейсбук

Північна Україна розгортає додаткові ліжка

Хоч у Київській області й діє "жовта" зона карантину, нових хворих на COVID уже в 4 рази більше, ніж одужань. В опорних лікарнях відкривають додаткові місця. Завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів із підтвердженим випадком COVID-19 – 20%. Крім того, місто визначило дві резервні лікарні, які також зможуть приймати хворих на COVID-19 у разі загострення ситуації. А ще розгорнули 1118 додаткових ліжко-місць. Лікарі кажуть, що пацієнти зараз хворобу переносять важче, більшість із тих, що потрапляють до шпиталів, потребують кисневої підтримки.

У Житомирській області стрімко збільшується кількість госпіталізованих із коронавірусом. У міській лікарні №1 в Житомирі закінчуються вільні місця.

У нас перепрофільовані практично всі терапевтичні відділення і два відділення хірургічного профілю. З такими темпами зростання захворюваності у нас буде 100% заповненість до кінця тижня, - розповів директор лікарні Андрій Волков.

Протягом останніх семи днів відбулося стрімке зростання кількості хворих на коронавірус в Сумській області. Начальник міського управління охорони здоров’я Олена Чумаченко розповіла, що протягом тижня кількість нових хворих зросла на 51%, госпіталізованих дорослих - на 43%, активних хворих - на 40%. Динаміка госпіталізації перевищила нормативні показники, а темпи вакцинації уповільнилися.
коронавірус, карантин, COVID-19, ковід

Коронавірус (фото: Pexels)

Східна Україна встановлює антирекорди захворюваності

У Харківській області захворюваність на COVID-19 зростає майже на 50% кожного тижня. Ліжок з централізованою подачею кисню у визначеній базі — 2010, з них — пацієнтів, які потребують кисневої терапії,— 923 особи. Абсолютна більшість нових хворих – невакциновані.
Люди, які не вакциновані, складають абсолютну більшість тих, які потрапляють у лікарні. На сьогодні у Харківській області в стаціонарах перебувають 1468 осіб з підтвердженим COVID-19, із них лише 64 вакциновані, з них немає зараз жодного в реанімації, - сказав заступник голови Харківської облдержадміністрації Михайло Черняк.

Крім цього, сьогодні, 23 вересня, Харківщина мала антирекорд по захворюваності: за добу підтверджено 839 осіб, які захворіли.

А ріст вірусу харків’яни пов’язують з тим, що в.о. мера Ігор Терехов не реагував на заклики своєчасно збільшити кількість ліжок у лікарнях.

Уже декілька тижнів Харків серед "лідерів" по COVID-19, але до Ігоря Терехова тільки зараз дійшло, що треба щось робити. Звернулися до МОЗ з проханням включити до реєстру "ковідних" лікарень ще дві медустанови Харкова. Тому що в місті вже не вистачає ліжок для хворих! Що це трапиться було зрозуміло всім і давно, але тільки не Терехову, який ще й провалив вакцинацію і намагався підставити свого ж соратника, — сказано в Telegram-повідомленні місцевих жителів.

У Центральній та Південній Україні показники відповідають епідеміологічним нормам. Області перебувають в "жовтій" зоні карантину, всупереч частковому збільшенню хворих на коронавірус. Представники МОЗ вважають, що очікувати гірших показників слід за декілька тижнів.

Читайте також

1