Кримський міст палає, або Нappy Birthday для путіна: що відбувається на півострові

Вранці 8 жовтня на кримському мосту трапився сильний вибух, міст зазнав суттєвих пошкоджень
Ексклюзив
Кримський міст палає, або Нappy Birthday для путіна: що відбувається на півострові
8 Жовтня 2022, 12:40
читать на русском

Вранці 8 жовтня для мільйонів українців настав справді добрий ранок. Усі пабліки та інформаційні агенції повідомляли про те, що Кримський міст - всьо. Що нині відбувається на півострові та якими будуть подальші дії росії і України - у дайджесті Парламент.UA.

Спочатку про факти: близько 6 години ранку суботи, 8 жовтня, на Кримському мосту рвонуло, причому доволі сильно. Просіла автомобільна частина мосту. Залізнична частина моста пошкоджена. Арка над суднохідною частиною мосту поки що (сподіваємося) вціліла.  Рух мостом неможливий, росіяни закрили його як мінімум до 31 жовтня і будують поромну переправу. Збитки від вибуху на Кримському мосту оцінюються в 200-500 мільйонів рублів.

Через пожежу на Кримському мосту утворилися морські пробки з кораблів на Чорному та Азовському морях, повідомила міжнародна морська організація Marine Traffic.

Президент рф путін, який тільки вчора відзначив своє 70-річчя, вочевидь прокинувся від новин у поганому гуморі і вже створив комісію з розслідування цієї надзвичайної події. Про це повідомив рот путіна Пєсков.

Своєю чергою національне антитерористичне бюро рашкостану заявило спочатку, що то вибухнула вантажівка. Причому дуже невдало вибухнула, бо поряд якраз рухався вантажний потяг із цистернами з пальним. Пізніше так званий спікер Кримського парламенту Константинов заявив, що то все українські терористи.

Два автомобільні прольоти Кримського мосту частково зруйновані, там стався "підрив вантажівки", унаслідок чого спалахнули сім паливних цистерн залізничного складу, заявили  в Національному антитерористичному комітеті РФ.

Неофіційно русня пише, що фура, яка, ймовірно, вибухнула на Кримському мосту, виїхала з Краснодара.

Вибух стався о 06:15. Попередньо червоний тягач, начинений вибухівкою, зміг пройти через посаду ДІБДР та здетонував на мосту.

Офіційних коментарів української сторони поки що не було. Однак Михайло Подоляк першим написав у твіттері, що все російське має рухнути, а українське - повернутися до України.

Голова Укрпошти Ігор Смілянський опублікував анонс:

З нагоди свята випускаємо нову марку з Кримським мостом, чи, точніше, з тим, що від нього залишиться 😉 Як Ви розумієте, готували її давно разом з художником Юрієм Шаповалом. Там і пральна машинка, і ворожа техніка, і наручники, які Крим розриває з росією. Точну дату випуску ще повідомимо пізніше. Номінал марки - М (бо міст 😉 Вартість — 18 гривень. Тираж — 7 мільйонів.

Монобанк вже додав картку з фоторуйнуваннями Керченського моста.

СБУ з нагоди свята вирішило перефразувати Кобзаря.

Однак найкрасномовнішим виявився секретар РНБО України Олексій Данілов. Він опублікував відео палаючого мосту та ролик з мерилін Монро, яка співає ту саму вітальну пісню для президента.

Між тим прості українські юзери у соцмережах теж не відстають від влади і жорстко тролять русню.

А у самих рашистів підгорає щосили. У соцмережах вони щосили лають владу та закликають до ядерного удару, оскільки більше ні на що не здатні.

Паніка русні, між тим, є доволі обгрунтованою. За даними Яндекс карт, міст закрили до 31 жовтня (сподіваємося, що потім вже і не відкриють). Це означає, що у росії відтак немає зв'язку з Кримом, окрім як через окуповані території, куди вже дістає ЗСУ. Скасовано усі автобусні і залізничні рейси сполученням з Кримом, а отже виїхати з півострова можна теж тільки через українські землі. Після підриву Кримського мосту все залізничне сполучення йде через Токмак Запорізької області. Черга на поромну переправу, якої ще немає, в районі Керчі, сягає вже понад 3 кілометри.

Погодні умови не дозволяють запустити поромну переправу з Криму 8 жовтня, - повідомила "влада" півострова

Просте населення кинулося знімати готівку, закуповувати бензин та продукти. Кругом шалені черги. Окупаційна влада вже розпорядилася, аби на АЗС у каністри бензин не заливали, бакалію відпускали до трьох кілограмів в одні руки і встановили обмеження на зняття готівки.

Запасів продуктів у Севастополі вистачить на:
▪️Цукор на 23 дні.
▪️Борошно на 27 днів.
▪️Макаронів на 29 днів.
▪️Олії соняшникової на 46 днів.
▪Консервів м'ясних на 106 днів.

Про це повідомив "губернатор" міста Михайло Развожаєв.

Матеріал доповнюється....

1