Літо кличе: що і по чому пропонують курорти Херсонщини

У Херсонській області можна відпочити на берегах Чорного та Азовського морів, тут майже завжди хороша погода і доволі демократичні ціни
Ексклюзив
Літо кличе: що і по чому пропонують курорти Херсонщини
Море, пляж (Фото: pexels)
8 Червня 2021, 18:17
читать на русском

Парламент.UA продовжує знайомити читачів з українськими курортами. На черзі Херсонська область з її унікальними природними багатствами, дикою природою степів та історичними пам'ятками. Курортні міста Херсонщини відрізняються затишними піщаними пляжами, неглибоким і теплим морем біля берега. На узбережжях багато морських кіс, островів і півостровів та лікувальних грязей. Величезний мінус херсонських курортів - "совковий сервіс" і не дуже розвинута туристична інфраструктура, тому подорожуючи Херсонщиною будьте готовими до побутових негараздів і мінімального екстриму.

Скадовськ, Лазурне та Залізний порт

Скадовськ – курортна столиця Херсонщини, розташована на узбережжі Джарилгацької затоки. Характерними рисами Скадовська є м`який клімат, відверто мілке, але тепле море з жалкими медузами, багато готелів, пансіонатів, дитячих таборів. Сюди переважно їдуть відпочивальники з малими дітьми, а також літні люди. Знавці рекомендують встигнути на відпочинок у Скадовську до середини серпня. Наприкінці літа – на початку осені води затоки починають активно "цвісти", а це ще один мінус до якості морської води. З розваг тут є дельфінарій, краєзнавчий музей, аквапарк і морський порт (щоправда нині він практично не працює).

Часто Скадовськ є відправною точкою для тих, хто подорожує на заповідний острів Джарилгач. Чисте море, збагачена йодом вода та лікувальні грязі створюють прекрасні умови для відпочинку, оздоровлення та зміцнення імунітету. Місцеві жителі та туристи зі стажем називають Джарилгач просто "Джа".

Читайте також

Значення Джарилгацького національного природного парку, до якового ввійшли острів та його акваторія загальною площею 10 тисяч гектарів,  важко переоцінити. Флора  та фауна острову унікальна, десятки її представників занесено до Червоної книги України.  Окрім того, Джарилгач слугує однією з основних баз для перелітних птахів у Європі.

До Скадовська можна доїхати машиною по трасі Е-97 з Херсона, потім по P-57 Олешки – Скадовськ. Автобусом їхати від центрального херсонського автовокзалу, ціна 85-100 грн, в дорозі 2–2,5 години. У сезон зазвичай їздять маршрутки від херсонського залізничного вокзалу, але їх наявність потрібно перевіряти.

Скадовськ (Фото: Парламент.UA)

Житло у Скадовську коштує від 100 грн (зручності у дворі і далеко до моря) до 2000 грн (окремий будинок або квартира на першій лінії). Дельфінарій (до карантину) – 250–300 грн, аквапарк – 150–200 грн.

Лазурне – селище міського типу на Чорноморському узбережжі, яке отримало свою назву завдяки відкритому морю, що під сонцем виграє неймовірними відтінками блакитного кольору. Селище розташувалося між Скадовськом та Залізним Портом (до них близько 30 км). З одного боку Лазурного – море, з іншого – затока.

На території селища працює близько тридцяти баз відпочинку та дитячих таборів. Пологе узбережжя з піщаним пляжем та  чиста вода  приваблюють сюди туристів. Серед розваг тут ресторанчики з літніми майданчиками та атракціони від катання на катамаранах до польотів на параплані. Поряд з селищем розташоване озеро лиманного типу Устричне, а на схід від нього розкинувся острів Джарилгач.

До Лазурного їхати машиною по трасі Е-97 з Херсона, потім по P-57 Олешки – Скадовськ до Скадовська, звідти по дорозі Т-2213. Автобусом від херсонської приміської автостанції (Херсон-2) або від залізничного вокзалу, 75-100 грн, в дорозі 2,5 години.

Вартість проживання на базах відпочинку, міні-готелях, пансіонатах, приватних секторах становить від 100 до 2300 грн.

Море в Лазурному (Фото: ТамТур)

Залізний порт – популярне курортне село у Голопристанському районі Херсонщини.  Має статус молодіжного курорту,  довга місцева набережна (4 км берегової лінії) має безліч розважальних закладів та ресторанів. На західній околиці села починається зона Чорноморського біосферного заповідника. Тут є також луна-парк, аквапарк і лікувальний гейзер з купальнями.

Аквапарк у Залізному порту (Фото: ТамТур)

Доїхати до селища автівкою можна по трасі Е-97 з Херсона, потім по P-57 Олешки – Скадовськ до Голої Пристані, звідти по дорозі Т-2216. Автобусом від херсонської приміської автостанції (Херсон-2), 85-100 грн, в дорозі близько 2 годин. У сезон зазвичай їздять маршрутки від херсонського залізничного вокзалу. Вартість житла у Залізному порту від 100 до 1800 грн, білети в аквапарк (до карантину) коштували 150–300 грн.

Маловідоме, але теж цікаве місце для відпочинку на чорноморському узбережжі Херсонщини - Хорли. Це невелике село в Каланчацькому районі Херсонщини, яке приваблює відпочивальників чистими пляжами та неглибоким гарно прогрітим морем. Поєднання степового та морського повітря створює прекрасні умови для лікування захворювань органів дихання. Недалеко від села, з боку Каркінітської и Широкої заток розташовані джерела лікувальних грязей.

Хорли (Фото: Кирилловка.укр)

Курорти на узбережжі Азовського моря

Генічеськ - це місто на узбережжі Азовського моря, яке межує з легендарною Арабатською Стрілкою. Вся Східна сторона Арабатської Стрілки – це суцільний пляж біля теплого моря (в сезон вода тут прогрівається до 28-30 градусів). Тут розташовано  три десятки дитячих оздоровчих таборів та більше семидесяти санаторіїв і баз відпочинку. З Генічеська можна прогулятися морем на острів Вовчий (більш відомий своєю російською назвою Бирючий) та в  заповідник "Асканія-Нова" (за 90 км від Генічеська). У самому Генічеську є краєзнавчий музей та парк імені Т. Шевченка з різними атракціонами.

Щоби дістатися Генічеська, треба їхати машиною по трасі М14 з Одеси, Миколаєва. Далі – P-47 з Херсона. Потягом до станції Новоолексіївка (квиток з Києва – від 600 грн, ув дорозі 14 годин), звідти електричкою (або маршруткою) 17 км до Генічеська. Автобусом від центрального херсонського автовокзалу, ціна близько 200 грн, у дорозі близько чотирьох годин. Вартість житла у Генічеську коливається залежно від умов від 100 до 1600 грн. Бувалі туристи особливо радять відвідати Генічеськ у оксамитовий сезон.

Арабатська стрілка  - це найдовший пляж у всій Європі. Більше 100 км піщаної смуги, шириною від 270 метрів до 8 км між Сивашем і Азовським морем, що тягнеться від Генічеська до самого Криму. На Арабатській стрілці розташувалися п'ять населених пунктів – Генічеська Гірка, Приозерне, Щасливцеве, Стрілкове (плюс Соляне вже в Криму). Чим ближче до Генічеська, то багатша інфраструктура курорту, чим далі – тим безлюдніша природа, що вас оточує.

Арабатська стрілка (Фото: отдых на Арабатской стрелке)

Генічеська Гірка - це село, на якому знаходиться єдина на косі височина, що сягає близько 10 метрів. Крім пансіонатів та баз відпочинку на базі гарячого мінерального джерела працює водолікарня.

Щасливцеве - село з теплим та сухим кліматом. Купальний сезон тут починається з травня й триває до вересня, та й дощить тут дуже рідко. До цілющого гарячого джерела від селища всього три 3 км відстані.

Стрілкове – найпівденніший населений пункт Херсонської області, розташований в північній частині  Арабатської стрілки. Зі сходу село омивається хвилями Азовського моря, а з заходу берегову лінію огортають теплі води затоки Сиваш. Крім того, поблизу Стрілкового є цінні родовища термальних йодобромних вод.

Заповідник "Асканія Нова", Чорноморський біосферний заповідник

Окрім моря Херсонщина пропонує туристам світ незайманої дикої природи у національних парках та заповідниках, найвідомішим з яких є Асканія-Нова. У 2021 році заповідник відзначив своє сторіччя від дня заснування.

Біосферний заповідник "Асканія-Нова" імені Фрідріха Едуардовича Фальц-Фейна — найстаріший степовий резерват світу, одне з 7 природних чудес України, що входить в сотню найвідоміших заповідних територій планети. Він розташований у Чаплинському районі Херсонської області та займає площу 33,3 тисячі гектарів. Це найстарший степовий Біосферний заповідник планети і найбільший серед європейських степових заповідних територій. Біологічна різноманітність степових екосистем налічує понад 500 видів рослин і понад 3000 видів тварин.

У складі заповідника функціонують дендрологічний парк, зоопарк, колекція тварин якого є національним надбанням України. У дендрологічному парку росте 1030 деревних рослин і понад 680 видів трав'янистих. Це найбільший дендрологічний парк степової зони України. В Асканії-Новій мешкають в напіввільних умовах зебри і антилопи, бізони та буйволи, олені і дикі коні - всього понад 1000 тварин.

Через нинішню територію заповідника проходить Азово-Чорноморський міграційний коридор, яким щорічно переміщається понад 250 видів птахів  поодинці, десятками або величезними скупченнями в 40, 150 і навіть  до 500 тисяч особин. Асканія-Нова - один з основних в Північному Причорномор'ї пунктів весняно-осінніх скупчень сірого журавля - до 44 тисяч особин, зимівель дрохви - до 2500 особин, білолобого гусака, крижня і багатьох інших видів.

Зі ссавців в степу постійно мешкають борсук, лисиця, вовк, заєць-русак, безліч представників ряду гризунів.Тут же живе низка раритетних видів плазунів: полоз сарматський, степова гадюка, мідянка. В цілому, тваринний світ заповідної території налічує 69 видів, занесених в Червону книгу України, 295 що охороняються  Бернською конвенцією, 104  Боннською конвенцією, 12 занесених в Європейський червоний список.

Розташований заповідник у Чаплинскому районі, смт Асканія-Нова, вул.Фрунзе 13. Екскурсії потрібно замовляти заздалегідь за телефоном 0996562344 (диспетчер заповідника). Інформацію про розклад руху автобусів автостанції Асканія-Нова можна отримати на сайті автовокзалу м. Херсон.

Чорноморський біосферний заповідник найбільший в Україні заповідник, територія якого складається з кількох ділянок, що представляють різні ландшафти приморського півдня України: лісостеповий, піщано-степовий, пустельно-степовий, та приморський солончаковий. Він розташований на території Херсонської та частково Миколаївської областей України. Основною метою його створення стало збереження і охорона унікальних природних комплексів, розташованих на території, а також наукова діяльність.

Загальна площа суші складає 14820 гектарів, а акваторій — 94435 гектарів. До складу заповідника входять материкові ділянки, понад 20 островів, дві морські затоки — Тендрівська та Ягорлицька.

Фауна заповідника нараховує близько 3500 видів. Найбільше різноманіття комах, їх тут налічують понад 2200 видів, а також більше 160 видів павукоподібних, та 65 — молюсків.

Чорноморський біосферний заповідник (Фото: visitkherson.gov.ua)

На території заповідника можна зустріти більше 300 видів птахів, адже він відіграє особливу роль у збереженні їх рідкісних видів. Тут гніздяться такі види, як кулик-сорока, морський зуйок, гага звичайна, ходуличник, крохаль довгоносий, реготун чорноголовий, орлан-білохвіст, дрохва, пелікан рожевий, тощо. Взимку у Тендрівській та Ягорлицькій затоках буває понад 120 тис. особин птахів. Заповідник є базовим місцем гніздування мартина чорноголового в Європі.

В межах заповідних акваторій зустрічаються рідкісні та червнокнижні види. Серед плазунів це полоз жовточеревий та мідянка чотирисмуга, гадюка степова; серед ссавців — вечірниця мала, борсук, видра річкова, мишівка степова, афаліна чорноморська, білобочка чорноморська та тюлень-монах; а серед риб — білуга чорноморська, лосось чорноморський, коник морський, півень морський, судак морський та лаврик.

Тендрівська коса – це єдине в Україні місце, де мешкає популяція диких коней.

Грязі острова Сиваш, рожеві озера та острів Бирючий

Озеро Сиваш називають українським "мертвим", а точніше — "гнилим морем". Це затока Азовського моря, розділена на одинадцять мілких водойм. Загальна його площа — приблизно 2500 км². Через надзвичайно високу солоність вода тут практично не придатна для живих організмів. Зате тут спостерігається широке різноманіття птахів — понад 100 видів: пеліканів, бакланів тощо. Багато з них занесені до Червоної книги України.

Велику цінність мають сиваські грязі. Дослідження показали, що їх використання є дуже корисним для шкіри, суглобів та ефективним способом зняття стресу. Розраховують, що загальні запаси солі в озері складають близько 200 млн тонн.

Одне з найвідоміших рожевих озер України – Лемурійське, розташоване в селі Григорівка. Історія озера досить цікава, адже воно утворилося внаслідок людської діяльності. 26 серпня 1969 року на березі Сивашу впав радянський бомбардувальник, під час робіт рятувальники поглибили прірву і зачепили водоносні горизонти. Згодом воронка наповнилася водою, яка була солоніша за ту, що у Сиваші. Місцеві називали озеро “Яма”, але потім воно отримало назву на честь міфічного континенту Лемурії.

Лемурійське озеро (Фото: veterdoit.com)

Інфраструктура на озері мінімальна – душ і туалет. Поряд є джерела з грязями. Найкращий період відвідування Лемурійського озера – літо, адже в цю пору вода активно випаровується, внаслідок чого колір стає насичено рожевим.

До Лемурійського озера їхати автомобілем: через Херсон до Чаплинки, далі на Григорівку та по вказівниках до озера. Громадським транспортом: потягом до Херсона, потім автобусом до Чаплинки, звідти автобусом, таксі або попуткою до Григорівки.

Ще одне рожеве озеро - Генічеське, розташоване в селі Приозерне на Арабатській стрілці. Тут видобували сіль ще з 1840 року, але нині завод не працює, а озеро перетворилося в місцевий курорт. Колись саме сюди їздили добувати сіль чумаки. На згадку про промисловий видобуток солі тут залишились руїни заводу та стовпчики, що розділяють озеро на чеки. Сіль у Генічеському озері збагачена бета-каротином, це одне з чотирьох місць у світі, де можна його добути.

Генічеське озеро (Фото: veterdoit.com)

Літо – найкращий сезон для відвідування озера в Генічеську, адже в цей період вода стає найбільш насиченого кольору. Озеро неглибоке, але слід пам’ятати, що під шаром солі може бути до півтора метра багнюки.

Щоб дістатися до Генічеського рожевого озера автомобілем треба їхати від Генічеська вздовж Арабатської стрілки, до вказівника "Пансіонат Арабатська стрілка", за ним праворуч до "Сільпрому". Громадським транспортом: до Арабатської стрілки (Генічеська, Щасливцевого або іншого населеного пункту на Арабатській стрілці), далі на таксі або автобусі до Приозерного.

Ще однією цікавинкою є острів Бирючий ("Вовчий"). Острів утворився з піску та ракушняку, тому його рослинність доволі бідна. У 70-80-х роках минулого століття тут були насаджені лісові масиви маслинки вузьколистої, в’язу, робінії та ясену, загальною площею 232 га. Тут живуть  благородні олені, лані, кулани, свійські коні та муфлони, лиси та єнотові собаки, фазани.

Острів поки не користується широкою популярністю серед туристів, тому узбережжя Бирючого дуже чисті. При цьому, задля охорони території встановлено певні обмеження щодо відвідування парку. Дозвіл для проїзду на острів можна отримати у Херсонському управлінні лісового господарства або адміністрації господарства. Додамо, що саме на бірючому розташована і літня резиденція президентів України (так звана державна дача). Тут свого часу полюбляв відпочивати Леонід Кучма, торік тут відпочивав і президент Володимир Зеленський.

Олешківські піски

Олешківські піски — це друга найбільша пустеля у Європі, яка займає площу близько 1600 квадратних кілометрів. Як і всі пустелі, вона складається з чисельних бахранів заввишки близько 5 м (окремі сягають висоти 20 м), що пересуваються завдяки дії вітру. Влітку температура піску сягає 75°C, крім того тут рідко йдуть дощі, а іноді трапляються навіть піщані бурі. Глибоко під пісками знаходиться прісноводний пласт, але його використання жорстко обмежується, адже він необхідний для стримування росту пустелі.

Олешківські піски (Фото: Сенсація)

У середині XX ст. на території проводилися військові навчання, що включали стратегічні бомбардування. Цей факт вплинув на створення величезних барханів заввишки до 20 метрів, що збереглися донині.

З 2010 року Олешківські піски стали національним природним парком. На території Олешківських пісків можна успішно розвивається активний туризм. За 30 км на південь від пустелі– морське узбережжя, тому туристи можуть вибратися на екскурсію, не втрачаючи при цьому багато часу.

Олешківські піски починаються в 40 кілометрах на схід від Херсона. Доїхати сюди найпростіше на автомобілі, через Цурюпинськ, а потім - далі на схід. Також є туристичні фірми, які організовують активні 2-3 денні тури по Олешківських пісках.

1