Нарешті відпочинок: куди українці можуть полетіти на травневі в умовах жорстких локдаунів

Що потрібно знати для подорожей за кордон у зв'язку з поширенням COVID-19
Ексклюзив
Нарешті відпочинок: куди українці можуть полетіти на травневі в умовах жорстких локдаунів
Літак (фото: Pexels)
27 Квітня 2021, 10:00
читать на русском

У травні українці матимуть більше вихідних, ніж зазвичай. Цьогоріч День праці, Великдень та День перемоги припадають на суботу та неділю, тому з'являться додаткові дні для відпочинку ще й у будні. Так, вихідні триватимуть від 1 до 4 травня, а також 8, 9, 10 травня.

Від 23 березня в Україні діють нові правила в’їзду та перебування на території України. Зокрема, громадяни повинні пред’явити негативний ПЛР-тест, зроблений не раніше, ніж за 48 годин до перетину кордону країни.

Тому Парламент.UA вирішив розібратися, які країни світу відкриті для українців та що потрібно знати для подорожей з-за кордон у зв'язку з поширенням COVID-19.

Список країн "червоної" та "зеленої" зон: рішення МОЗ

Міністерство охорони здоров’я України 19 березня оновило перелік країн "червоної" та "зеленої" зон, враховуючи показники поширення коронавірусу у світі. Цього разу до "червоного" списку потрапили 44 країни, "зеленої" - 150. Україна опинилась серед "зелених" країн.

До "червоної" зони належать Чехія, Естонія, Чорногорія, Угорщина, Сейшельські острови, Сербія, Йорданія, Мальта, Ліван, Сан-Марино, Кіпр, Швеція, Польща, Словаччина, Бахрейн, Італія, Словенія, Ізраїль, Північна Македонія, Молдова, Франція, Монако, Болгарія, Андорра, Бразилія, Кувейт, Уругвай, Нідерланди, Латвія, Люксембург, Австрія, Албанія, Сент-Лосія, Північна Корея, Маршаллові острови, Кірибаті, Мікронезія, Науру, Ніує, Палау, Самоа, Тонга, Туркменістан, Тувалу.

Серед "зелених" країн: Україна, ОАЕ, Чилі, Мальдіви, Бельгія, Боснія і Герцоговина, Румунія, Ліхтенштейн, Парагвай, Ботсвана, Греція, США, Перу, Ямайка, Литва, Швейцарія, Вірменія, Туреччина, Катар, Хорватія, Аргентина, Норвегія, Панама, Фінляндія, Данія, Лівія, Ірак, Німеччина, Білорусь, Іспанія, Ірландія, Іран, Велика Британія, Канада, Грузія, Коста-Рика, Куба, Колумбія, Португалія, Еквадор, Росія, Казахстан, Мексика, Багамські острови, Філіппіни, Домініканська Республіка, Азербайджан, Індонезія, Південна Африка, Алжир, Індія, Шрі-Ланка та інші.

Читайте також

23 березня 2021 року Кабінет міністрів України змінив правила перетину кордону для українців та іноземців.

Громадяни України, які повертаються з-за кордону, повинні надати негативний результат ПЛР тесту або піти на самоізоляцію, незалежно від того, з якої країни вони повертаються. Раніше така вимога застосовувалася лише при поверненні з країн "червоної" зони.

У разі відсутності тесту українці зобов’язуються завантажити застосунок "Вдома" та піти на двотижневу самоізоляцію, яку можна завершити достроково отримавши негативний результат тестування вже на території України через додаток "Вдома".

Іноземці при в'їзді в Україну повинні надати поліс страхування та негативний результат ПЛР тестування зроблений не раніше 72 годин до перетину кордону.

Тому тепер поділ країн на "червоні" та "зелені" зоні не має жодного значення, оскільки нові правила застосовуються до всіх країн в’їзду.

Туреччина: правила в'їзду та умови

До 30 травня 2021 року при в'їзді до Туреччини всі пасажири від 6 років, які подорожують на міжнародних рейсах, повинні пред'явити негативний результат ПЛР-тесту (SARS-COV-2 PCR TEST). Його потрібно зробити не раніше ніж за 72 години до вильоту. На рейс не допускають людей, які не виконали та проігнорували цю умову.

Для дітей від 0 до 6 років та торгових моряків надавати ПЛР-тест не потрібен.

Результат ПЛР-тест можна пред'явити як друковану копію, так і в електронному вигляді. Документ повинен відповідати наступним вимогам:

  • Документ має видати офіційна лабораторія, зареєстрована в державі походження документа, містити точну дату і час, коли тест зробили; без будь-яких дефектів (виправлень, стирань, поправок). Також документ має бути перекладений англійською мовою.
  • Тест потрібно зробити не раніше за 72 години до прибуття в Туреччину (72 години обчислюються від часу забору матеріалів для тестування (sample collection time) до часу вильоту рейсу за розкладом (flight airborn time)).
  • У документі мають бути чітка та правильна інформація про пасажирів.

Після прибуття до країни карантин не обов'язковий, окрім туристів, які протягом останніх 10 днів перебували в Бразилії, Індії чи Південній Африці. Такі люди повинні 14 днів перебувати в обсервації.

15 березня Туреччина ввела нові правила в'їзду до країни. Всі громадяни, зокрема й українці, повинні мати заповнену електронну анкету з особистими даними - Passenger Information Form. Заповнити її потрібно за 72 години на сайті register.health.gov.tr: ввести паспортні дані, дату прибуття, вид транспорту, яким ви будете виїжджати з країни, та іншу інформацію.

Після заповнення людина отримаєте індивідуальний HES-код. Він потрібен, щоб швидко зв'язатися, якщо хтось захворів на COVID-19 під час відпочинку або контактував з інфікованими. "Ця анкета для подорожей" не потрібна пасажирам, які молодші шести років.

Читайте також

Від 29 квітня по 17 травня через ситуацію з COVID-19 Туреччина вирішила ввести повний локдаун:

  • встановлюються обмеження на міжміські поїздки;
  • призупиняється навчання в школах;
  • заповнюваність громадського транспорту не може перевищувати 50%;
  • закривається велика частина установ;
  • ринки працюватимуть в певний час.
  • обмеження поширюються на туристів.

У період, коли Європа відкривається, ми повинні швидко скоротити кількість інфікованих до менше 5000 на добу, щоб не залишитися позаду. В іншому випадку ми неминуче зіткнемося з великими втратами у всіх сферах, від туризму до торгівлі і освіти, - заявив президент Туреччини Реджеп Ердоган.

Ердоган сподівається, що такі обмеження допоможуть країні знизити захворюваність на COVID-19.

Єгипет: чи потрібен ПЛР-тест та які вимоги

При прибутті до Єгипту всі без винятку громадяни від шести років зобов'язані заповнити та надати на міграційному контролі карту здоров'я (видається в літаку або заповнюється в аеропорту". Також потрібно мати при собі сертифікат (довідку) про негативний результат ПЛР-тесту на коронавірусу, який зроблений не раніше 72 годин до прибуття (термін відраховується від дати та часу забору матеріалу в лабораторії, а не від дати отримання довідки).

Документ повинен відповідати таким вимогам:

  • Наявність точної дати та часу здачі тесту, але не раніше 72 годин.
  • Оформлення в офіційно зареєстрованій лабораторії та наявність "мокрої" печатки лабораторії.
  • Повинна бути інформація про зразок, який брали.
  • Має бути обов'язково вказано, що людині було проведено тестування типу RT-PCR.
  • Сертифікат повинен бути виданий арабською або англійською мовами.
  • Довідки з рукописними даними або рукописними коригуваннями не приймаються.
  • Необхідно мати при собі оригінал довідки (сертифіката), а також копію, яка здається в аеропорту.

У випадку якщо результат тесту не відповідає вищеназваним вимогам, туристи будуть змушені здавати тест ще раз безпосередньо в аеропорті Єгипту. Виняток становлять діти до 6 років. Обов`язкове ПЛР тестування для них не потрібно.

В разі виникнення сумнівів щодо достовірності тесту, єгипетська сторона залишає за собою право на проведення повторного тесту по прильоту.

Аеропорт

Аеропорт (фото: Pexels)

Від 15 грудня 2020 року діють додаткові вимоги до довідок в аеропортах Хургади та Шарм-ель-Шейха:

  • Оригінальна печатка, підпис лікаря, і QR-код або міжнародний штрих-код (допускається один з двох варіантів) - зразок довідки з QR-кодом (без перекладу англійською мовою).
  • У кодах при скануванні повинна відкриватися інформація про клієнта і результат тестування (документ при скануванні коду через додаток QR code reader).
  • Код з посиланням на сайт лабораторії без інформації про клієнта не братиметься.
  • При відсутності оригіналу допускається наявність довідки в електронному вигляді з електронного листа з електронної пошти лабораторії, де проводилося тестування;
  • Всі дані туриста повинні бути вказані повністю і без помилок.
  • Довідка з рукописними даними або рукописними коригуваннями не приймаються.

Водночас громадянам, які прибувають в аеропорти курортних міст (Хургада, Шарм-ель-Шейх, Марса-Алам і Таба) без сертифіката з негативним результатом ПЛР-тесту, буде дозволено провести ПЛР-тест безпосередньо після прибуття в ці чотири аеропорти. Вартість ПЛР-тесту складе 30 євро (приблизно 1010 грн), а результат буде готовий до 48 годин.

Деякі готелі (на свій розсуд) можуть ізолювати туристів без тестів в номерах до отримання результатів з аеропорту. У готель повідомлять лише про позитивні результати, якщо такі будуть виявлені. Туристів з позитивними результатами ізолюють в готелі. Члени сім'ї з негативними результатами відпочивають і проживають окремо від родича з позитивним результатом.

Туристам з позитивним тестом необхідно зробити аналіз за 72 години до зворотного вильоту. Для цього туристи можуть зв'язатися зі страховою компанією або запитати про проведення тестування в адміністрації готелю. Далі потрібно слідувати інструкціям СК або адміністрації готелю. Повторні тести туристи проходять своїм коштом. Безкоштовно тільки в разі, якщо страховка покриває.

Болгарія: три умови для в'їзду

23 квітня в.о. міністра охорони здоров’я Республіки Болгарія Костадін Ангелов повідомив, що у зв’язку з початком туристичного сезону в країні від 1 травня 2021 року в’їзд в Болгарію буде здійснюватися за умови наявності одного з таких документів:

  • сертифікату вакцинації;
  • довідки, що показує негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР;
  • документа, в якому зазначено, що особа перехворіла на COVID-19 не більше як за шість місяців до дати в'їзду в країну.

За словами головного державного інспектора охорони здоров'я Ангела Кунчева, влада Болгарії намагається зробити заходи подібними до сусідніх країн. До кінця місяця не передбачається жодної зміни заходів щодо організації туристичних поїздок.

До 30 квітня 2021 року громадянам України дозволено в’їжджати на територію Республіки Болгарія при наявності довідки, що показує негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР, який має бути зроблений за 72 години до перетину кордону.

У згаданому документі мають бути вказані особисті дані особи згідно з паспортом громадянина України для виїзду за кордон, відомості про лабораторію, що провела дослідження (найменування закладу, адреса та контактні дані, дата проведення тестування), а також прописаний латиницею метод (PCR) та негативний результат (Negative).

Албанія: ні тесту, ні карантину

Громадянам України дозволено вільно подорожувати без необхідності пред’являти негативні ПЛР-тести/карантину. Перевірка стану здоров’я проводиться вибірково в пунктах перетину кордону.

Водночас в умовах пандемії авіакомпанії вводять свої умови та правила перебування на борту літака, у цьому зв’язку рекомендується перевіряти вимоги перевізників щодо ПЛР-тесту на COVID-19 до вильоту в Албанію.

1