Навіщо нам дороги, якими нікому буде їздити, або куди пішли гроші з "ковідного фонду"

Запит "Парламент.UA" про витрати грошей уряд проігнорував попри закон
Ексклюзив
Навіщо нам дороги, якими нікому буде їздити, або куди пішли гроші з "ковідного фонду"
Коронавірус (фото: pexels)

Ще у квітні, коли стало зрозуміло, що для подолання коронавірусу та його наслідків знадобиться чимало грошей, уряд вирішив створити спеціальний фонд. Наповнювали його грошима з інших сфер, зокрема "урізали" фінансування освітніх та культурних проєктів.

Згодом більш ніж половину грошей з цього фонду урядовці спрямували на так зване велике будівництво доріг, а пояснили це тим, що, мовляв, через коронавірус збільшилося безробіття, а зведення доріг має дати нові робочі місця. Тепер, коли кількість хворих щодня зростає, "Парламент.UA" вирішив розібратися, наскільки ефективним був такий перерозподіл та до яких наслідків це може призвести.

Що таке "ковідний" фонд?

Верховна Рада 13 квітня схвалила зміни до бюджету на 2020 рік, якими створила Фонд боротьби з коронавірусом і його наслідками на понад 64 мільярди гривень. 18 квітня зміни підписав президент.

У Кабінеті міністрів пояснювали, що фонд створений насамперед для додаткового фінансування охорони здоров’я та соціальних видатків, які безпосередньо пов’язані з епідемією COVID-19.

Коронавірус

Коронавірус (фото: pexels)

Крім витрат на закупівлю медичного обладнання, ліків, доплат медикам, ремонту лікарень, урядовці передбачили виділення коштів на ремонт автомобільних доріг. Аргументом слугувало, зокрема, те, що дороги потрібні для доставлення хворих у лікарні. Також через коронавірус нібито збільшилося безробіття, а зведення доріг мало б частково запустити економіку та дати нові робочі місця.

Термін дії цього фонду розрахували на період карантину і наступні після його офіційного звершення 30 днів. Контроль за використанням коштів, які спрямовуються в межах фонду, проводить Держаудитслужба. В уряді зазначали, що потрібно це для "безперервного уникнення чи виявлення можливих зловживань із використанням коштів Фонду". 

Куди витратили кошти з "ковідного" фонду?

"Парламент.UA" звернувся з офіційним запитом до Кабінету міністрів, щоб отримати повний розрахунок того, куди та скільки було витрачено. Однак у передбачений законом термін відповіді ми не отримали.

Водночас наприкінці липня у Міністерстві фінансів України на запит журналістів видання StateWatch відповіли: з майже 65 мільярдів уряд вже освоїв 61,5 мільярди, а у фонді залишилось 3,2 мільярда. Виявляється, більш ніж половину суми фонду, а саме 35 мільярдів станом на липень, направили Міністерству інфраструктури для реалізації великого будівництва та ремонту доріг.

Натомість МОЗ отримало лише 8,3 мільярда. Від цієї суми 100 мільйонів мали піти на закупівлю апаратів штучної вентиляції легень, майже 3 мільярди на закупівлю лабораторного обладнання та розхідних матеріалів для проведення ПЛР тестів та на доплати медикам і 5,3 мільярда — на закупівлю обладнання для приймальних відділень лікарень.

Серед інших витрат — Міністерство розвитку громад та територій отримало 1,6 мільярда для будівництва, реконструкції та ремонту приймальних відділень опорних лікарень. При чому у "Радіо Свобода" зазначали, що частину цих закладів будують та ремонтують у межах президентського "Великого будівництва"​.

Асфальт у дворі лікарні

Асфальт у дворі лікарні (фото: flickr)

Що цікаво, Міністерство культури отримало 1 мільярд для підтримки сфери культури та креативних індустрій, туризму та кіно. Але фактично це гроші, які спочатку у Мінкульту забрали в "ковідний" фонд, а потім повернули через гостру потребу фінансування культурних проєктів, зокрема і тих, що постраждали від коронакризи.

Далі до вищезгаданої постанови вносили зміни та доповнення, які передбачили виплати з фонду на інші цілі, зокрема: доплати пенсіонерам, поліцейським, військовим, підрозділам цивільного захисту, допомога по безробіттю, тощо. Тобто, кошти фонду використовують на різні цілі часто безпосередньо не пов'язані з боротьбою проти хвороби. Фактично на боротьбу з епідемією виділили лише 16,3 млрд грн, або менш як 25% від "ковідного" фонду.

Чи потрібно будувати дороги з "ковідного" фонду?

Безумовно, дороги будувати потрібно, як і надавати допомогу безробітним, пенсіонерам та іншим незахищеним верствам населення. Але для чого тоді ці виплати здійснювати через "ковідний" фонд, - запитує кандидат економічних наук Олександр Хмелевський.

За його словами, якщо коштів було недостатньо, тоді не треба було створювати фонд на 66 мільярдів, можливо, краще б його зробили на 17-20 мільярдів.

Згідно з даними Міністерства фінансів, станом на кінець вересня з "ковідного" фонду використали лише 23 млрд грн, у тому числі на дороги менш як 10 млрд. Тут знову виникає запитання, чому кошти з фонду не використовуються, адже до кінця року залишилося не так багато часу.

Ремонт доріг

Ремонт доріг (фото: flickr)

Про те, що коштів для боротьби з епідемією виділено недостатньо, свідчить зростання темпів розповсюдження хвороби. Вже маємо понад 7000 хворих на добу та більш як на 60% заповнені лікарні (за офіційними даними - Ред.). Є великий ризик, що скоро хворі не зможуть отримувати лікарську допомогу, а кількість померлих суттєво зросте. Проте, жодних дій чи навіть заяв від влади щодо додаткового виділення коштів на боротьбу з коронавірусом поки що немає, — зазначив експерт.

Його думку поділяє і голова громадської організації "Асоціація Політичних Наук" Дмитро Сінченко. Він каже, що дороги Україні безперечно потрібні, але є речі значно важливіші — це безпека та здоров'я громадян.

Кошти, які були зібрані у фонді протидії пандемії коронавірусу, мали чітке цільове призначення. Вони мали б бути витрачені на потреби медицини, на тестування, на лікарні та лікарів. Натомість їх витратили на дороги та поліцію. Але навіщо нам дороги, якими ніхто не буде їздити?, — зазначив він.

Які наслідки матиме будівництво доріг з "ковідного" фонду?

За словами Дмитра Сінченка, наслідки нераціонального використання цих коштів будуть дуже сумними, фатальними та вимірюватимуться додатковими смертями українців, яких можна було б уникнути.

А ось адвокат Юрій Криворучко навіть бачить у такому перерозподілі порушення закону. З його слів, колективно ухвалене народними депутатами рішення є "заподіюванням шкоди державі в особливо великих розмірах групою осіб за попередньою змовою".

Насправді це є незаконним діянням, яке реально називається секвестром бюджету, ухвалене воно монобільшістю з порушенням проходження цього закону при внесенні змін до бюджету. І щодо цього треба порушувати справу. Великого мультиплікатора не вийшло — дороги не робляться якісно, і купа грошей відмивається, — вважає адвокат.

Коронавірус

Коронавірус (фото: pexels)

Він також звернув увагу на те, що виділення коштів з "ковідного" фонду на дороги може мати наслідки для міжнародної репутації України: "Як на тебе (президента — ред.) будуть дивитися і на твій парламент в інших державах, якщо декларовано, що ти рятуєш людей, і коштів не вистачає, а потім починається зменшення виплат лікарям? Те, що вони не йдуть в суди, а просто звільняються — це біда".

Антикорупційні органи справді можуть зацікавитися таким використанням коштів. На початку жовтня депутати з фракції "Європейська Солідарність" звернулися до Національного антикорупційного бюро і попросили провести розслідування незаконних витрат державних коштів фонду боротьби з коронавірусом. Парламентарі заявляли і про намір звернутися до адміністративного суду щодо законності дій чинного уряду. Чи взялося НАБУ за цю справу, поки офіційних заяв не звучало.