Оновлені парки Києва: де можна відпочити з родиною у столиці

Де розташовані, як добратися та чого цікавого у столичних зелених зонах
Ексклюзив
Оновлені парки Києва: де можна відпочити з родиною у столиці
Парк, квіти, весна (фото: kyivcity.gov.ua)
20 Травня 2021, 20:03
читать на русском

Минулого року у Києві міська влада відремонтувала низку парків та витратила на це близько 500 млн гривень. У 12 парках, серед яких парк "Партизанської слави", парки у Деснянському районі та Гідропарк, провели капітальний ремонт і оновили території зелених зон.

Капітальний ремонт парків: де у Києві цьогоріч планують оновлювати зелені зони

У травні відремонтувати мають парк Максима Рильського у Голосіївському районі. На це закладено 20 млн грн.  Також у цьому районі капітальний ремонт запланований у скверах на вулицях Лятошинського та Маршала Якубовського.

У Солом'янському районі планують відремонтувати сквери на вулиці Машинобудівній та Повітрофлотському проспекті. У парку Відрадний продовжать ремонт, який мають завершити вже до кінця 2022 року. Загальний кошторис - 42 млн грн, з яких цьогоріч планують витратити три мільйони гривень.

На ремонт у парку Орлятко вже витратили 20 млн грн, цьогоріч - ще 5,2 млн грн.

Сквер Марії Заньковецької на вулиці Велика Васильківська, що у Печерському районі столиці, продовжать реконструювати. Також на ремонт скверу на Тверському тупику планують витратити 4,8 млн грн.

У Святошинському районі за 65 млн грн планують відремонтувати парк "Інтернаціональний". Триватиме ремонт до кінця 2023 року. Своєю чергою цього року робіт мають виконати на 1,6 млн грн.

На роботи у парку Совки вже використали майже 95 млн грн, загальний кошторис - понад 135 млн грн.

Також у цьому районі сквери на вулицях Котельникова, Чорнобильській та Наумова зазнають благоустрою.

У Шевченківському районі продовжать капітальний ремонт у Сирецькому парку. На проєкт заклали 51 млн грн, з яких витратили вже 46 млн грн. Цього року планують витратити ще 3,5 млн грн.

Також сквери на Михайлівській та Володимирському проїзді (Литовський сквер та сквер №2) відремонтують.

На Замковій горі, що на Подолі, заплановано почати капітальний ремонт. Загальний кошторис - 12 млн грн. Всі роботи мають виконати до кінця 2023 року. Цьогоріч витратять три мільйони гривень.

Фонтан зі скульптурою Архистратига Михаїла у парку "Володимирська гірка"

Фонтан зі скульптурою Архистратига Михаїла у парку "Володимирська гірка" (фото: kyivcity.gov.ua)

В Оболонському районі столиці реконструкції зазнають сквер між вулицями Зої Гайдай та Богатирською, а також парк навколо озер Йорданське та Кирилівське. На останній проєкт виділено лише 100 тисяч гривень.

На Троєщині капітальний ремонт цього року продовжать у сквері між проспектом Маяковського та вулицею Бальзака загальною вартістю 49,5 млн грн. Цього року витратять - 16 млн грн.

На ремонт парку вздовж проспекту Романа Шухевича вже витратили майже 72 млн грн, а цього року виділять ще 20 млн грн.

Реконструкція Труханового острова

Реконструкція Труханового острова (фото: kyivcity.gov.ua)

Також у Деснянському районі ремонтуватимуть парк пам’яті борців за свободу і незалежність України та парк "Радунка".

У скверах на вулицях Андрія Малишка, Інженера Бородіна та Ентузіастів, що у Дніпровському районі, робитимуть ремонт.

У Дарницькому районі ремонтуватимуть парк "Привокзальний", парк навколо озера Срібний кіл, парк "Позняки", парк біля затоки Берковщина, сквер біля Дарницької РДА, а також парк біля озера Лебедине (загальний кошторис – 101 мільйон гривень).

Парк "Партизанська слава": що цікавого та де знайти

Парк розташований у Дарницькому районі столиці між вулицями Тростянецькою та Славгородською. Площа парку - 111,97 га, зеленими насадженнями зайнято понад 100 га всієї території парка, лісовими озерами - 3,4 га, спорудами - 0,3 га.

Парк унікальний за своєю природою. Його вхідна група із пішохідним світловим фонтаном - це п’ять арок заввишки від 6 до 7,7 метра створюють водоспад, а між струменями води, що підіймаються знизу, можна пройтися.

У вечірній час вмикається підсвічування. Крім того, фонтан є інтерактивним: натискаєте кнопку – і запускається інший сценарій.

Дістатися до парку можна декількома шляхами:

  • від метро Бориспільська, Червоний хутір та Вирлиця;
  • автобуси 45, 46;
  • метро "Бориспільська" трамвай № 29 до зупинки "Парк партизанської слави";
  • м.Дарниця маршрутне таксі № 45, автобус № 45 до зупинки "Поліклініка".

Композиційним центром парку є меморіальна зона з Музеєм партизанської слави, Зеленим театром для традиційних зустрічей ветеранів Другої світової війни. На території парку встановлено у 1978 році пам’ятний знак Бойовій співдружності польських і словацьких партизанів.

Також у парку є ще шість функціональних зон та окремо "Містечко атракціонів".

Сирецький парк: новий світлодіодний фонтан та дитяча залізниця

У червні минулого року у Сирецькому парку, що розташований на вулиці Парково-Сирецька, відкрили новий водограй - світломузичний пішохідний інтерактивний фонтан. Також у парку планувалися сучасна сцена та танцювальний майданчик.

На території парку також діє дитяча залізниця, ігрові майданчики просто неба та футбольне поле.

Київська дитяча залізниця

Київська дитяча залізниця (фото: facebook.com/Ukrzaliznytsia)

Як повідомив мер Києва Віталій Кличко, це – "сухий" фонтан, оскільки його чаша розташована під фонтаном. Коли водограй не працює – поверхня лишається сухою.

Оскільки Сирецький парк – місце сімейного відпочинку, то струмені води "танцюватимуть" у такт дитячим пісням та підсвічуватимуться.

Фонтан – інтерактивний. І, натискаючи спеціальні сенсорні кнопки, дітлахи зможуть змінити висоту струменів чи, наприклад, їх колір. Також водограй безпечний для ігор дітей і в ньому можна буде бавитися навіть під час світломузичних шоу, – повідомив Кличко.

Добратися до парку можна пішки від метро Дорогожичі, а також громадським транспортом.

Цього року міська влада продовжуватиме капітальний ремонт у парку.

Парк "Кіото": до чого тут Японія та як добратись

Парк "Кіото" розташований у Деснянському районі Києва та оформлений в японському стилі. Простягається вздовж вулиці Кіото між станціями метрополітену Чернігівська та Лісова.

Парк був заснований у 1972 році на знак дружніх відносин, відразу після підписання договору про співпрацю та розвиток міст — столиці України Києва та культурної столиці Японії — Кіото. Тоді Японія подарувала "квадратну багатоповерхову ступу" висотою в 5 метрів.

В центрі парку розташований сад каменів (камінь почесного сидіння, камінь печерного виду, камінь-охоронець, камінь місячної тіні). З рослин - вікові сосни, японський клен, сакури.

Алею сакур висадили у 2011 році. Дерева розташовані у два ряди вздовж пішохідних доріжок з внутрішньої сторони та простягнулись на відстань у 987 метрів уздовж Броварського проспекту.

Також у 2012 році одна із сакур увійшла книги рекордів Гіннеса — найдовшої у світі алеї сакур.

Алея сакур, парк Кіото Фото: Парламент UA

У 2017 році відкрили гравієвий сад в японському стилі з сухим озером, посеред якого стоять два камені, з'єднані містком. Поряд є альтанка, яка імітує пагоду (в майбутньому — будинок охорони) і зростає бонсай та декілька магнолій.

Як добратися?

Парк "Троєщина": де можуть відпочити кияни

У парку "Троєщина", що розташований уздовж проспекту Романа Шухевича, реконструкція відбувається у три етапи – за кількістю водойм на великій території.

Центральний вхід в новий парк на Троєщині розташований зі сторони проспекту Маяковського. Біля центрального входячи великий артоб'єкт, напис "Я люблю мій парк", за яким круглий майданчик з білим велосипедом.  Тут починається вело маршрут, який тягнеться паралельно центральній алеї.

Центральна алея веде прямо, але можна згорнути лівіше до альтанки на виступі біля озера.

З боку житлового масиву є ще одна алея, яка є верхньою межею парку. Рухаючись уздовж кордонів озера, посередині нового парку, відразу за спортивним майданчиком розташований центральний майданчик з артоб'єктом "хлопчик і дівчинка".

Парк "Троєщина" Фото: КМДА

Як доїхати?

  • Від метро "Почайна" тролейбус №30 або маршрутки в сторону Троєщини, які йдуть по проспекту Маяковського. Зупинка - вулиця Миколи Закревського.
  • Від метро Дарниця тролейбус №50 до зупинки - вул. Миколи Закревського.

Найближча адреса до центрального входу в  парк "Троєщина" - проспект Маяковського, 5.

Гідропарк: пляж та парк динозаврів

У Києві на території Гідропарку працює найбільший парк динозаврів в Україні "Dинопарк". На відвідувачів на площі у 1,5 гектара чекають понад 100 роботизованих фігур динозаврів, тварин льодовикового періоду реальних розмірів, комахи-велетні.

Вхід до парку платний, але всі атракціони, що знаходяться у межах парку - безплатні. На вході відвідувачам безплатно видають захисні маски.

"Динопарк" працює щодня з 10:00-21:00.

Парк динозаврів на карті Google

Ціни на вхід:

  • Для дітей до 3 років - безплатно
  • Дитячий від 3 років до 12 років - 100 гривень
  • Дорослий від 12 років - 150 гривень

Пільги (безплатно) за наявності документів:

  • Діти сироти
  • Кожна третя і наступна дитина багатодітної сім’ї
  • Діти з інвалідністю з супроводжуючим
  • Учасники АТО
  • Учасник бойових дій
  • Діти-іменинники
  • Діти загиблих учасників АТО

Як дістатися?

Від станції метро "Гідропарк" кілька хвилин пішки.

Як дійти до Динопарку Фото: карти Google

14 травня мер Києва Віталій Кличко відкрив після ремонту один зі знакових парків Києва – "Наводницький", де здійснили благоустрій та облаштували світловий фонтан.

Пам'ятник засновникам Києва був встановлений в далекому 1982 році. І з того часу жодного разу тут не здійснювали реконструкції. Ми навели лад: облаштували фонтан, впорядкували територію парку. Я переконаний, що ця локація стане ще одним "магнітом" для киян та гостей столиці, – зазначив Кличко.

Фонтан облаштували за сучасними стандартами. Динамічні струмені води підсвічуються. Керування водограєм повністю автоматизоване. Є датчики рівня та доливу води, автоматична станція дозування реагентів, які знезаражують воду.

Наводницький парк, пам'ятник засновникам Києва

Наводницький парк, пам'ятник засновникам Києва (фото: kyivcity.gov.ua)

Фонтан – світловий. За допомогою різних кольорів його струмені грають веселкою, що «несе» човен із засновниками Києва над Дніпром. Висота струменів води – до 3,5 м.

Також відремонтували центральну частину Наводницького парку: відновили сходи на центральному вході, очистили парапет набережної та основи пам’ятника від графіті. Встановили нові лави та урни для сміття, нове покриття з ФЕМ на площі навколо фонтану. Відновили гранітне покриття сходів, що ведуть до фонтану. Влаштували пандус до набережної, новий газон.

Наводницький парк, пам'ятник засновникам Києва

Наводницький парк, пам'ятник засновникам Києва (фото: kyivcity.gov.ua)

Як добратися?

1