Осінні поїздки Україною: обираємо локації для недільної подорожі та приємної прогулянки

Відомий в Україні екскурсовод Ярослав Адамчук (пан Ярко) розповів про найпривабливіші осінні локації в Україні
Ексклюзив
Осінні поїздки Україною: обираємо локації для недільної подорожі та приємної прогулянки
Осінь, туризм (Фото: pexels)
10 Жовтня 2021, 12:24
читать на русском

З настанням осені не варто сидіти вдома. Навпаки, нині саме час для нових вражень та захопливих краєвидів. Адже саме восени міста та пам’ятки архітектури виглядають ще більш велично і загадково на фоні осіннього неба та золотавих барв, а природні пам’ятки тішать чудовими осінніми пейзажами. В Україні є безліч цікавих місць, які варто відвідати. І якщо ви бажаєте зробити це саме восени, Парламент.ua пропонує добірку локацій для подорожі осінньою країною.

Херсонщина: заповідник "Асканія-Нова"

"Асканія-Нова" – це справжня оаза серед степу, яка постійно змінює своє забарвлення.

Державний заповідник розкинувся на території близько 34 га, з яких 11 – абсолютна заповідна зона. Тут варто відвідати зоопарк, де зібрані птахи й тварини майже з усіх країн світу, а також ботанічний сад з величезною кількістю штучних ставків, де зібрані дерева та кущі усіх кліматичних зон Землі.

А які тут розкішні осінні ландшафти! Туристи можуть спостерігати за поведінкою тварин у максимально природних умовах. "Асканія-Нова" – переможець конкурсу "Сім природних чудес України".

Асканія-Нова (Фото з сайту заповідника)

Чернівці: середмістя та університет ім. Юрія Федьковича

Мабуть найперше, що приходить на думку про  Чернівці, – це Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича. Адже цей архітектурний комплекс, колишня Резиденція митрополитів, вражає своєю красою й величністю, а в його стінах часто знімають фільми.

У Чернівцях вас вразять будівля драмтеатру ім. О. Кобилянської, міська Ратуша, Музей народної архітектури та побуту.

Першої суботи нинішнього жовтня Чернівці відсвяткували 613 років від першої письмової згадки про них.

Нічна екскурсія Чернівцями (Фото: Ярослав Адамчук Фейсбук)

Рівненщина: Тунель кохання

Тунель Кохання у с. Клевань унікальний заростями дерев та кущів, які утворюють дивовижний щільний коридор. Найкращий час для подорожі туди навесні або восени, коли там зелено і золотаво. Найголовніше правильно обрати момент, щоб приїхавши, не побачити лише голі гілочки, адже листя швидко опадає.

Полтавщина: Дендропарк

Більшість з нас знає про красу осіннього парку "Софіївка" в місті Умань. Пропонуємо звернути увагу на ще одне місце для спокою та насолоди осінніми краєвидами.

Розташований у північній частині міста, Полтавський дендропарк запрошує на осінню прогулянку стежками 17-гектарового парку. Особливість парку – його рельєф: світлі галявини та багато майданчиків, з яких відкриваються цікаві перспективи. Усіма балками парку течуть річечки. Розкішний килим різнотрав'я у поєднанні з водою, деревами різної форми та кольору створюють незабутній ефект.

Чернігівщина: заповідник "Качанівка"

Національний історико-культурний заповідник "Качанівка" існує на території дворянської садиби кінця ХVІІІ – поч. ХХ ст., унікальної за своєю архітектурною самобутністю, історичною цінністю та своєрідністю ландшафту. Архітектурний комплекс містить палац, парк з захопливими краєвидами, з найбільшим серед парків України водним плесом.

Меморіальні місця, пов’язані з перебуванням в садибі відомих особистостей: галявина Шевченка, дуб Гоголя, альтанка Глінки, могила Григорія Честахівського, соратника Т.Г. Шевченка,  "романтичні" руїни, автентичні меблі господарів Качанівки другої половини ХІХ ст.

Карпати

Осінь кличе побути серед мальовничих Карпатських гір, побродити лісами та сповна насолодитися чистим карпатським повітрям. Локацію для поїздки можете обрати будь-яку.

Ворохта: селище з усіх боків оточене Карпатським національним природним парком гірського ландшафту. Тут розташована найвища точка України ‒ Говерла.

Прут: його пороги сподобаються любителям сплавлятися на байдарках.

Синевир: найбільше озеро Українських Карпат, перлина гір, розташоване на висоті близько 1000 м над рівнем моря, оточене древнім хвойним лісом. Ці місця притягують кіноіндустрію. Саме тут знімали такі українські стрічки, як "Захар Беркут", "Синевир" і навіть фільм з Жаном Рено "Останній Крок".

Карпати (Фото: Олексій Пономаренко Фейсбук)

Скелі Довбуша (Бубнище): спочатку це було язичницьке капище, де приносили жертви Перуну. З плином часу там все більше оселялися люди, які видовбували ходи, залишали різні мітки, солярні знаки та заглиблення. Нинішню назву скелі отримали від лідера опришківського руху, який переховувався в цих містах.

У Карпатах вам запропонують катання на конях, квадроциклах, велосипедах, дегустацію смаколиків. Осінь – пора грибів, що буде приємним бонусом.

Спробуйте унікальну оздоровчу процедуру: купання в чанах. Вода у них підігріта до 40-45 градусів з додаванням запашних трав. Після процедури варто зануритися в холодну воду.

Закарпаття: Мукачево

Мукачево – одне з тих міст Західної України, що гармонійно поєднує в собі давню історію і сучасність, західноєвропейську культуру і український колорит. Розташоване на двох берегах річки Латориці, оточене кільцем гір, лісів і полів. Головна родзинка – замок Паланок.

Удень найкраще вирушати на набережну Латориці, де чекають мальовничі пейзажі, парки та сквери, а увечері прямуйте до центру міста.

11 листопада завітайте на святкування Дня святого Мартина в Мукачеві, він вважається святим покровителем міста. Традиційна страва і напій цього дня – печена гуска і молоде вино.

Замок Паланок (Фото: Мукачівська міська рада)

Житомирщина: замок Радомисль

Замок Радомисль (Водяний млин) – історичний і культурний пам'ятник, комплекс будівель, що займає площу близько 2500 квадратних метрів. Ландшафтний парк вражає красою химерних рослин і кам’яних скульптур. Будівля розташована на острові неподалік міста Радомишль, оточена водоспадами і швидкими річками.

Та головне багатство замку – святі образи. Музей української домашньої ікони "Душа України" – єдиний такого роду музей у світі. В експозиції представлено понад п’ять тисяч ікон XVII–ХХ століть.

Харківщина: Дворічанський природний парк

Крейдяні гори у Дворічанському районі Харківщини приваблюють туристів своїм величним виглядом. Вони утворилися понад 70 млн років тому і простягаються на кілька десятків кілометрів уздовж річки Оскіл.

Найбільш цікава й мальовнича частина гір розташована між селами Кам’янка та Новомлинськ Дворічанського району. Завдяки тому, що крейдяні схили залишились у відносній недоторканності, збереглися й ендемічні представники рослинності.

Дворічанські крейдяні гори (Фото: Паша Пархоменко)

Львів: місто-музей

Львів чудовий в усі пори року, та саме восени осінні тумани й опале листя послуговують йому особливою прикрасою. Місто з брукованими вуличками, багатою історією й легендами, з його серцем – площею Ринок – щороку вабить туристів.

Можна піднятися на Ратушу і подивитися на старе місто з висоти.

Вулиця Ужгородська з’єднує центр міста із вулицею Замковою, яка веде на Високий замок. Тут є дві тераси, з яких можна спостерігати неймовірні панорами Львова.

Місто багате на  мальовничі парки. Один з центральних парків Львова розташований перед головним корпусом університету ім. Івана Франка і теж носить ім’я поета. Вважається найстарішим міським парком в Україні.

Осінь у Львові – час свят і фестивалів: "Ніч у Львові", "Свято сиру і вина", "На каву до Львова" тощо. Головною театральною подією осені у Львові є міжнародний фестиваль "Золотий Лев", який починається з карнавального параду театрів-учасників.

Львів (Фото: То є Львів)

Поради мандрівникам-початківцям від досвідченого та відомого в Україні гіда пана Ярка – Ярослава Адамчука

Перш ніж вирушити в осінню подорож, варто визначитися, що ви хотіли би подивитися: замки, фортеці, музеї, чи природні пам’ятки, наприклад парки, гірські маршрути, заповідні зони.

Для поїздки до музеїв, фортець чи пам’яток архітектури достатньо мати свій транспорт або ж спланувати подорож автобусом: громадський транспорт зазвичай курсує до найвідоміших локацій. У випадку з пам’ятками природи та заповідниками усе складніше, зазвичай вони менш доступні, на відміну музейних та архітектурних об’єктів. Тоді варто розраховувати на власний транспорт і прокладати маршрути самостійно. Але важливо врахувати, що  не завжди маршрути, запропоновані онлайн-мапами, будуть правильними. Тут варто як мінімум проконсультуватися з професійними гідами чи мандрівниками, які знають ці місця.

Пан Ярко проводить нічну екскурсію (фото з особистого архіву Ярослава Адамчука)

Скажімо, гора Томнатик, більш відома як "Памір", розташована далеко від обласного центру. Дорога туди і назад – понад 300 км, з них мінімум 40 кілометрів –бездоріжжя. Недосвідчені водії часто там застрягають, особливо в осінньо-зимовий період. Тож у такому випадку я рекомендував би обрати поїздку в комплексному турі, де є трансфер, можливість харчування й передбачені зупинки. Для однієї особи це буде навіть дешевше, ніж їхати на власному авто. До того ж з вами буде гід-професіонал, який відповідатиме за маршрут – а ви відпочиватимете.

Восени треба розраховувати на мінливу погоду і брати з собою теплий одяг і, найголовніше, – комфортне взуття. Якщо ви їдете в гори чи на природу, рекомендую взяти і термос з чаєм, а якщо у вас компанія, краще, щоби кожен мав свій термос і перекус у дорогу, бо знати 100%, чи трапляться вам магазини чи кафе, не можна.

Недосвідченим мандрівникам я не рекомендую самостійно ходити у гори у період від жовтня до травня. Беріть із собою інструктора або приєднайтеся до туристичної групи. Часто цієї пори в горах трапляється негода, коли майже нічого не видно, тому можна легко заблукати.

Самостійно на природу чи в гори вирушайте, якщо ви впевнені у маршруті.

Пан Ярко на Дністрі (Фото з особистого архіву Ярослава Адамчука)

Зі свого досвіду у роботі гіда, а також подорожей Україною восени рекомендую відвідати Хотинську фортецю, Кам’янець-Подільський, Чернівці, Львів, Яремче, Полтаву, Луцьк і замок Любарта, фортецю у місті Білгород-Дністровський, а ще Одесу, бо там для туристів багато цікавих місць. Однозначно ви отримаєте позитивні емоції під час відвідин будь-якої з цих локацій.

В Україні є унікальні парки. У місті Біла Церква – "Олександрія", а ще у м. Умань – "Софіївка", які обов’язково варто побачити восени – навіть, якщо ви там були влітку. Ці парки – унікальні для нашої країни і дуже гарні. Ще краще – взяти екскурсію, бо тоді все навколо стане ще приємнішим та красивішим після розповідей гіда.

Обрати тур чи їхати самостійно, що дешевше? Тут все залежить від напрямку, логістики та тривалості подорожі. Мабуть, 50 на 50.  Груповий тур може обійтися дешевше від індивідуальної поїздки, але там є чітка програма, якої ви маєте дотримуватися. Якщо ж вам це не пасує – мандруйте самостійно, але турбуйтеся про безпеку і плануйте логістику наперед.

Подорожі збагачують нас знаннями та позитивними емоціями, тому важливо налаштуватися на цікаві пригоди, навіть, не заплановані, але зрештою вони теж будуть позитивними.

Турбуйтеся про здоров’я і відкривайте для себе унікальні місця нашої чарівної країни!

Читайте також