Переведення годинника: влада - за, медики - проти

Коли переводимо годинник на літній час навесні 2024 року
Ексклюзив
Переведення годинника: влада - за, медики - проти
Годинник, час (Фото: pexels)
29 Березня 2024, 18:40
читать на русском

У 80-х роках минулого століття в СРСР – а в 90-х і в незалежній Україні, ввели нехарактерний для нашого побутування звичай переводити годинник двічі на рік. Тоді вважалося, що так можна заощадити на електроенергії. Однак сучасні дослідження показують низьку економічну ефективність переведення годинника і шкоду для здоров'я, тому громадськість виступає за скасування традиції. Парламент.ua розбирався, що робити, аби зменшити негативний вплив переведення годинників на організм.

Коли переводимо годинник на зимовий час

Спроби скасувати щорічне дворазове переведення годинників були і в Україні. Проте Верховна Рада жодного разу не спромоглася проголосувати за скасування відповідної постанови Кабміну – і в жовтні 2021 року країна повертається на зимовий час.

В Україні почали переводити годинник у квітні 1981 року. А в роки незалежності Кабінет міністрів розписав всю процедуру у своїй постанові №509 двадцятип'ятирічної давності.

Як наказує документ, перехід на літній час 2024 відбудеться останньої неділі березня. Тому цьогоріч стрілки годинника на годину вперед повернуться у ніч на 31 березня 2024 рівно о четвертій годині ночі. Хоча не зрозуміло, що заважає Кабміну самому ж скасувати свою постанову №509/1996.

Годинник, час (Фото: pexels)

Чому переводять годинники

Прихильники переведення стрілок мотивують необхідність цього тим, що пересування ділової активності на більш світлий час нібито обіцяє економію електроенергії. Хоча офіційних цифр такої економії ніхто не бачив. І будь-яка домогосподарка знає, що головні витрати електрики утворюються не від освітлення: у сучасних оселях та офісах маса електроприладів, які працюють цілодобово. Переведення годинників ще мало якийсь економічний сенс у радянські часи, коли більшість людей мала чіткий розпорядок дня. Нині ритм життя значно змінився, люди працюють за різними графіками, і відняти або додати годину сну для всіх не вийде.

Вчені цілого світу твердять: переведення годинників негативно позначається на здоров'ї людини і зовсім не допомагає заощаджувати електроенергію. Що б там не було, практика переведення годинників досі зберігається в сотні країн. Водночас у Штатах і Канаді низка регіонів стабільно живе за зимовим часом.

А от країни Євросоюзу переважно прагнуть постійного літнього часу. І саме для відповідності  "київського часу" європейським стандартам, а різниця в часі не заважала економічним і дипломатичним питанням, Рада і відправила на доопрацювання законопроєкт, яким скасовувався літній час.

Медичні аргументи: шкода здоров’ю від переведення годинників

Багато науковців ще в радянські часи зазначали, що переведення щопівроку годинників провокує розвиток імунних і серцево-судинних захворювань, адже воно збиває біологічні ритми людини. До речі, на думку фахівців, з огляду на географічне положення України, більш відповідним до генетичних особливостей нашого населення був би зимовий час – цілий рік. Нагадаємо, уперше 1981 року українці перейшли саме з зимового на літній час.

У значної частини населення в перехідний період  можливе погіршення самопочуття і порушення сну. При переведенні часу фіксується зростання кількості серцевих нападів, депресії, спроб самогубства, порушень сну, підвищення тиску. Не менш важлива деталь: помічено, що після переведення стрілок лікарі роблять більше медичних помилок. Відтак найбільше можуть вигравати лише фармацевтична промисловість і аптеки.

Годинник, час (Фото: pexels)

Чи можна пом’якшити негативний вплив зміни часу

Вчені Американської академії сну заявляють, що звикнути до переведення часу неможливо – і ми знаємо, що в частині штатів урядовці таки прийняли рішення про скасування переходу на літній час. Але спробуйте за кілька днів до останньої неділі жовтня лягати спати раніше, ніж зазвичай.  І загалом поводитися, як у періоди геомагнітних збурень: не перевтомлюватися, зменшити куріння, відмовитися від алкоголю, жирного, гострого, смаженого, уникати стресових ситуацій, менше нервувати. Пийте не каву, а трав'яний і зелений чаї, більше гуляйте на свіжому повітрі.

Читайте також

1