"Північний потік-2" знову заморозили: до чого тут Навальний та екологи

"Газпром" вперше визнав ймовірність припинення будівництва газогону
Ексклюзив
"Північний потік-2" знову заморозили: до чого тут Навальний та екологи
Північний потік-2 (фото: twitter)

Новий рік для учасників будівництва газогону "Північний потік-2" розпочався "замороженням" проєкту — німецькі природоохоронні організації Deutsche Umwelthilfe (DUH) та Союз охорони природи та біорізноманіття (NABU) оскаржили видачу дозволу на прокладання труб.

А тим часом російський виробник газу "Газпром" вперше визнав ймовірність припинення будівництва газогону, на що Україна сподівається вже кілька років. У кожної з названих країн — свої інтереси до цього проєкту. "Парламент.UA" аналізує, чому будівництво знову "заморозилося", чи надовго це, та яка можливість, що проєкт нарешті закриють.

Для чого планували будівництво "Північного потоку-2"

"Північний потік-2" (ПП2) фактично запланований як розширення першого "потоку", який російський "Газпром" запустив у 2011 році. Газопровід протяжністю понад 1 200 км проходить на дні Балтійського моря в обхід транзитних країн — України, Білорусі, Польщі й інших країн Східної Європи та Балтії.

Компанія Nord Stream 2 AG, яка на 100% належить "Газпрому", виступає оператором газопроводу. А ось партнерами проєкту є п'ять енергетичних гігантів Європи. Серед них, зокрема, британська Shell, австрійська OMV, французька Engie і німецькі Uniper і Wintershall. Загальну вартість газопроводу оцінюють у 9,5-9,9 млрд євро.

А далі — як ніби хтось наврочив. На шляху завершення будівництва постійно виникають якісь перепони. Спочатку російський монополіст планував запустити "Північний потік-2" до кінця 2019 року — незадовго до завершення транзитного контракту з НАК "Нафтогаз України". Але в останній момент плани зірвалися, в основному — через санкції США, введені в грудні 2019 року щодо компаній, які брали участь у будівництві. Внаслідок цього компанія Allseas, чиї кораблі здійснювали укладку труб, припинила роботи.

Північний потік-2

Проте в грудні 2020 року Росія відновила будівництво, за допомогою кораблів "Fortuna", "Baltic Explorer" та "Murman". Наразі фактично залишалося добудувати всього 160 із 1200 км газопроводу в територіальних водах Данії.

Інтереси США та німецьких "зелених" збігаються з українськими

Будували "Північний потік-2" аж до того часу, доки у січні 2021 року німецькі природоохоронні організації Deutsche Umwelthilfe (DUH) та Союз охорони природи та біорізноманіття (NABU) оскаржили видачу дозволу на прокладання труб російського газопроводу "Північний потік-2". Ці скарги фактично знову заморозили прокладання труб.

Як пояснив кандидат економічних наук Олександр Хмелевський, будівництво ПП2 у територіальних водах Німеччини розпочалося ще в жовтні 2018 року, і на той час жодних зауважень з боку природоохоронних організацій Німеччини не було. Тому за позовом природоохоронців можуть стояти сили, які виступають проти завершення будівництва газопроводу. Насамперед США, адже саме ця країна є одним з найбільших постачальників газу в Європу, і в разі добудови "Північного потоку-2" втратить значну частку ринку.

А проте провідний науковий співробітник "Інституту історії України НАН України" Андрій Мартинов переконує, що природоохоронні організації завжди були обурені індустріальною діяльністю. Прихильники "потоку" навпаки говорять про користь від нього, адже хоча б почистили від мін часів Другої світової війну чималу акваторію Балтики. Також німецьким екологам важливо нагадати про себе на старті виборчої кампанії, адже 26 вересня у ФРН відбудуться вибори до бундестагу.

Будівництво "заморожують" час від часу під впливом політичних ігор. Зокрема, ця тема буде одним із питань виборчої кампанії у ФРН. "Партія зелених" — взагалі за альтернативну енергетику. ХДС і соціал-демократи наголошують, що внаслідок закриття атомних станцій треба розвивати теплову енергетику, аби зберегти промисловість і робочі місця, а газова теплова енергетика — "найчистіша". Перед залишенням посади Меркель може дати "зелене світло" добудові, адже їй нічого буде втрачати у своїй репутації, — додав Мартинов.

Попри геополітичні, юридичні та моральні виміри, обурення викликане і суто екологічним аспектом. Адже ПП2 створений для транспортування викопної вуглецево-водневої сировини — природного газу. Згідно з думками вчених, її спалення і є головним фактором антропогенного впливу на клімат (через викид в атмосферу СО2, який має доведений парниковий вплив). Підсумовуючи, ПП2 прямо суперечить ідеї боротьби зі зміною клімату та дискредитує боротьбу екологів з нею, пояснив експерт Офісу реформ Кабінету міністрів України Максим Гардус.

Північний потік-2

Північний потік-2 (фото: twitter)

Та і це ще не всі перепони, які стали на шляху добудування "потоку". США проінформували Німеччину про запровадження нових санкцій — цього разу проти російського судна "Фортуна", яке бере участь у будівництві газопроводу "Північний потік - 2". У Німеччині вже відповіли, що "із прикрістю взяли це повідомлення до відома".

Третя затримка може виникнути через те, що через арешт російського опозиціонера Олексія Навального владою РФ у Європарламенті хочуть зупинити будівництво "Північного потоку-2". Таку вимогу підтримують парламентські групи консерваторів, соціал-демократів, лібералів і зелених. У документі зазначається, що після арешту Навального ЄС "повинен не допустити завершення будівництва російського газопроводу".

До слова, на тлі цих негараздів для РФ російський виробник газу "Газпром" у випущеному ним проспекті єврооблігацій вперше визнав ймовірність припинення будівництва "Північного потоку-2" — мовляв, існують ризики зупинки чи згортання проєкту газопроводу.

Україна в контексті будівництва "Північного потоку-2"

Запуск газопроводу в експлуатацію дозволить Німеччині транспортувати газ в інші країни Європи. Це збільшить не лише її доходи, а також і політичний вплив в Європі. Водночас Росія стане головним постачальником газу в ЄС, що посилить її політичні позиції в Європі.

Згідно з укладеним договором між "Нафтогазом" та "Газпромом", останній буде здійснювати транзит газу через Україну в Європу до 2024 року включно за принципом "бери або плати". Тобто, "Нафтогаз" буде щороку отримувати плату за транспортування 40 млрд куб. м газу.

"Проте, ці кошти лише будуть покривати витрати на експлуатацію газопроводу. Росія очікує, що після введення в експлуатацію "Північного потоку-2" Європа втратить інтерес до України, а отже Росія зможе відновити свій політичний вплив в Україні", — вважає експерт Олександр Хмелевський.

Він вважає, що після 2024 року утримання газотранспортної системи стане економічно не вигідним. Доведеться її частину порізати на металолом або перекласти витрати на споживачів. Також виникнуть проблеми із забезпеченням України газом. Все це призведе до ще більшого зростання цін на газ.

Північний потік-2

Північний потік-2 (фото: twitter)

За ці роки керівництво України не забезпечило альтернативні маршрути постачання газу в Україну. Зокрема, не побудували термінал для приймання скрапленого газу на узбережжі Чорного моря, не проклали й альтернативні газопроводи, наприклад, з Азербайджану. Урядова програма зі збільшення видобутку газу також була провалена.

Як пояснив нам представник уряду Максим Гардус, добудова ПП2 знизить, а то і знівелює роль української вітчизняної газотранспортної системи. Це призведе до втрати 2-3 млрд дол на рік. Крім того, обслуговування напівпорожньої системи стане вкрай обтяжливим, а демонтаж надлишкових потужностей — вкрай витратним.

Перспективи завершення проєкту "Північного потоку-2"

Будівництво газопроводу в територіальних водах Німеччини вже закінчилося. Залишилося лише добудувати ділянку в територіальних водах Данії. Очікується, що до кінця першого кварталу 2021 року будівництво газопроводу буде завершено. Міжнародні експерти певні, що навряд чи цьому вдасться запобігти, адже будівництво газопроводу підтримується як федеральною владою Німеччини, так і владою землі Мекленбург — Передня Померанія, через територію якої проходить газопровід. Завдяки зусиллям німців вдалося організувати фінансування будівництва в обхід американських санкцій.

Чимало країн зацікавлені у завершенні будівництва. Як пояснює науковець  Андрій Мартинов, Німеччина, Франція, Італія й Австрія вже інвестували у проєкт приблизно 5 млрд євро. Політичне припинення будівництва не є форс-мажорною обставиною, аби страхові фірми покривали ці збитки. Тому політичний тиск добудувати та запустити газопровід в експлуатацію буде дуже потужним.

На питання, скільки часу може знадобитися для узгодження всіх нюансів і продовження будівництва, експерт Офісу реформ Кабміну Максим Гардус відповів: "Україна сподівається, що вічність. Українські дипломати, спеціалісти НАК "Нафтогаз", наші американські партнери, прогресивна частина німецького та європейського політикуму єдині у розумінні шкідливості цього проєкту. Тож ці суб'єкти шукатимуть нові та нові шляхи перешкоджання його реалізації".

Північний потік-2

Північний потік-2 (фото: twitter)

На його думку, є чимала ймовірність, що країнам вдасться політично домовитися про припинення будівництва. Спочатку німецькі та російські політики висловлювали обережну надію на більш поблажливу позицію нового президента США до проєкту (заради поліпшення відносин з ФРН). Проте нові санкції, що набрали чинності в день інавгурації Джо Байдена, не залишають для таких надій суттєвого простору.

Якщо не вжити термінових заходів зараз і продовжувати сподіватися лише на зупинення будівництва "Північного потоку-2" американцями чи екологами, то за кілька років Україна зіштовхнеться з потужною енергетичною та економічною кризою, — підсумував економіст Олександр Хмелевський.