Подвійне громадянство в Україні: популізм чи реальність

Людей із другим паспортом в Україні чимало
Ексклюзив
Подвійне громадянство в Україні: популізм чи реальність
28 Вересня 2020, 19:06
читать на русском

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба бачить "реальні шанси" ухвалити в Україні закон про подвійне громадянство. І хоча він це сказав у контексті українсько-угорських питань, однак натякнув, що йдеться про ситуацію загалом, а не лише з Угорщиною. "Парламент UA" розібрався, навіщо це потрібно, чи реально це зробити, що це дасть і як питання подвійного громадянства регулюється у наших країн-сусідів та в Європі.

Нещодавно під час брифінгу з міністром зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петером Сіярто в Ужгороді Кулебу запитали: наскільки реальним є ухвалення в українському парламенті закону про подвійне громадянство?

"Для нас це питання набагато ширше, ніж тільки в частині українських угорців. Тому я розумію, що вам болить саме угорське питання, але це набагато ширше питання. Відповідь на ваше запитання така: реальні шанси є", - відповів тоді Кулеба.

Взагалі очільник МЗС ніколи не приховував, що є прихильником подвійного громадянства. У вересні цього року в інтерв'ю "Радіо Свобода" він навіть заявив, що його відомство зараз спільно з парламентом розробляє такий закон і "працює над тим, щоб він був ухвалений".

Водночас він тоді зауважив, що мати два і більше паспортів - точно буде неприпустимим для державних службовців та представників влади. Також міністр підкреслив, що про подвійне громадянство з державою-агресором у жодному разі не йдеться.

Які справи в Україні з громадянством

Чинне законодавство України не визнає подвійного громадянства. Як зазначено у Конституції, у країні існує єдине громадянство, підстави для набуття чи втрати якого визначаються законом. Закон, своєю чергою, передбачає автоматичну втрату українського паспорта в разі, якщо людина добровільно приймає громадянство іншої країни.

Проте людей із другим паспортом в Україні чимало: вони знаходять лазівку в законі, адже чіткого механізму реалізації процедури позбавлення громадянства не прописано. Зокрема, поширеною є практика подвійного громадянства серед політиків, бізнес-еліти та представників національних меншин. Останні сьогодні часто мають по декілька громадянств, не втрачаючи при цьому українського.

Критики впровадження подвійного громадянства наголошують, що це, в першу чергу, дасть можливість українцям мати російські паспорти. А це, звичайно ж, підриває національну безпеку України. До слова, Росія вже неодноразово застосовувала сценарії "захисту власних громадян", коли активно роздавала своє громадянство в Криму, а також на сході України. Водночас Кулеба наголошує, що жодних паспортів держави-агресора в українців не буде.

Чому це питання активізувалося і що це змінить

Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко вважає, що, ймовірно, питанням подвійного громадянства Україна намагатиметься зняти напруження - насамперед з Угорщиною - і розблокувати роботу засідання Комісії Україна-НАТО.

"Про це говорить те, що питання запровадження подвійного громадянства потрапило до інформаційного простору після зустрічі двох міністрів МЗС - українського й угорського", - розповів він "Парламент UA".

Інша причина, яку він називає, - можливість активізації української діаспори як фактору лобіювання державних інтересів. А такі спроби й справді вже були раніше.

Директор дорадчого центру "Терра Деї" Олександр Омельченко вважає, що є речі, які існують, але ми не хочемо їх визнавати. Таким є і подвійне громадянство.

"Держава не хоче його визнавати, адже сама є гравцем на цьому полі. Це і проституція, і зброя, і наркотики. Вони будуть існувати, попри всі заборони, тому їх краще легалізувати. Так само з подвійним громадянством", - переконаний він.

У коментарі виданню Омельченко наголосив, що багато народних депутатів мають другий паспорт, так само як і чимало людей на Західній Україні - етнічні румуни, поляки, угорці та члени їхніх сімей.

Водночас держава, за його словами, "хоче тримати їх на гачку" порушення законодавства, але реагує на їхні другі паспорти не так активно. Все через те, що Україна "є бідною країною, і ці люди приносять нам валюту та є містком між нами та Європою".

"Треба легалізувати те, що вже давно існує і буде існувати. Це є і в Угорщині, й в Австрії, й у Швейцарії. Це незначне питання, але воно ділить націю. У нас ніхто не знає, що буде з районами, лікарнями, тобто, що буде після реформ. Тому нам підкидають незначні питання, які ділять націю. А на головні питання відповідей немає", - додав Олександр Омельченко.

Чи узаконять подвійне громадянство

Попри існування єдиного, на практиці в Україні справді можлива легалізація подвійного громадянства, вважає заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко. Він пояснив це тим, що в Україні відсутні реальні механізми постійного контролю за тим, чи не змінили громадянство українців.

Серед інших причин - набуття громадянства іншої країни не передбачає автоматичного позбавлення українського громадянства, адже для цього потрібен окремий указ президента.

"У нас є санкції за приховування подвійного громадянства. Але вони недостатньо суворі - від 10 до 30 неоподаткованих мінімумів (170-540 гривень). І ще треба довести, що людина була в курсі наявності в неї подвійного громадянства", - додав він.

Що в інших країнах

Проблему подвійного громадянства у Європі вирішують більш рішучіше, ніж в Україні. Як розповів "Парламент UA" адвокат у кримінальному праві та процесі Олександр Кудрявцев, Латвія суттєво полегшила життя своїм громадянам, коли свого часу пішла шляхом визнання паспортів інших держав. Латиш, в якого щось не склалося за кордоном, може спокійно повернутися на Батьківщину як громадянин Латвії, а не як іноземець.

Окрім Латвії, подвійне громадянство існує в Польщі, Чехії, Німеччині, Бельгії, інших країнах ЄС та Швейцарії. Для розвиненої Європи це вже давно стало нормою.

"Навіть Росія не гребує подвійним громадянством. Відповідна норма прописана в Конституції РФ (ч. 1 ст. 62). Однак дозволяти українцям отримувати подвійне громадянство з РФ, на мою думку, ще зарано", - вважає Олександр Кудрявцев.

Він наголошує, що дозволяти подвійне громадянство потрібно тільки з країнами, які поділяють демократичні цінності, - країнами Євросоюзу і НАТО, США, Канадою, Австралією, Новою Зеландією (як це, до речі, зробила та сама Латвія). І тоді жодних проблем не виникне.

1