Продай собаку і корабельна сосна: ТОП-10 політичних мемів 2020 року

Добірка резонансних тем, що стали мемами
Ексклюзив
Продай собаку і корабельна сосна: ТОП-10 політичних мемів 2020 року
Порохоботы таки заставили зелебаранов снять шляпу: Капелюх на новорічній ялинці у центрі Києва замінять на зірку (Кирило Стельмашов)

2020 рік для світу загалом та для України зокрема видався не найпростішим, однак українці до труднощів та політичних скандалів звикли підходити з гумором. "Парламент.UA" зібрав для вас найцікавіші народні творіння, які мерехтіли протягом минулого року у стрічках соцмереж.

Продай собаку — заплати за газ

Мемний 2020 рік стартував з лютого — разом з народним депутатом від "Слуги Народу" Євгеном Брагарем. Коментуючи скарги пенсіонерки про дорогу комуналку в етері одного з телеканалів депутат запропонував: якщо у неї на подвір'ї гавкає собака елітної породи, це може врятувати її від боргів. Мовляв, собаку можна продати. У керівництві фракції пропозицію Брагара не "зацінили" і вибачилися, а згодом вибачився і сам парламентар. Та десятки ситуативних фото від власників породистих собак і безліч мемів досі "гуляють" інтернетом.

Продай собаку і заплати за газ

Продай Браґара - оплати бабусі комуналку! (Назар Приходько)

Продай собаку і заплати за газ

Церковь Свидетелей Покращення

Протести у Нових Санжарах

Середина лютого видалася більш пекельною — протести у Нових Санжарах. Щойно влада офіційно повідомила, де розмістять евакуйованих з Китаю українців, там одразу ж почалися акції протесту. У мережі зазначили, що ставлення до евакуйованих українців нагадує їм часи Середньовіччя, коли хворих виганяли за межі міста, не надаючи жодної допомоги. Соцмережі наповнили десятками фотожаб з поясненнями, що не можна ставитися до земляків, які прибувають з Китаю, як до прокажених.

Протести у Нових Санжарах

Протести у Нових Санжарах

Найкраще від Кличка

Висловлювання міського голови Києва Віталія Кличка вже традиційно стають крилатими. Цього року мер пішов далі — і навіть видав книгу своїх смішних фраз і відпустив кілька шпильок у бік Зеленського. Користувачі Facebook найбільш творчо підійшли до поширення двох його фраз. Перша — "Досить шастати", яка мала б закликати киян менше ходити у карантин без потреби вулицею. У столиці навіть з’явилися борди з зображенням мера Києва Віталія Кличка та однойменним написом його фрази. У Київській міськдержадміністрації назвали це соціальною рекламою.

Згодом у червні мер Києва і на щоденному брифінгу мав необережність створити чергову порцію мемів на свою адресу: його тлумачення слів "після" та "сенсаційний" порвали мережу.

Кличко не шастать

До наказу мера НЕ ШАСТАТЬ, пропоную додати пораду НЕ СЛОНЯТИСЯ (Алла Рура).

Піська Кличка в трендах Ютуба

Обмовка Кличка в трендах Ютуба

Робоча баба і корабельна сосна

Під час робочого візиту до Миколаєва голова партії "Слуга Народу" Олександр Корнієнко і керівник однойменної фракції в парламенті Давид Арахамія приїхали презентувати офіс партії. Однак їх підвели ввімкнуті мікрофони та трансляція на місцевому каналі. Думаючи, що ніхто їх не чує, вони дуже цікаво обговорювали жінку. Звучали вислови: "Така піддута, звичайно, трохи. Трохи тюнінг, тон too much", "Робоча баба, як корабельна сосна".

Спочатку ЗМІ писали, що всі слова були про колегу з фракції Ірину Аллахвердієву. За добу кількість мемів про неї як про "сосну" неабияк наплодилася в мережах. Опісля масової хвилі мемів Корнієнко записав відео, де вибачився за інцидент. Сказав, що в розмові була згадка про Аллахвердієву, але виключно як про красуню. Усе решта — про зовсім іншу людину, а саме — про миколаївську бізнесвумен Тетяну Домбровську. Мовляв, вона вразила його своєю енергією і запалом до праці, але слова він підібрав образливі.

корабельня сосна

Альо, це сосна? (PAVLO UA)

Жомова яма Киви

У кінці липня журналісти програми "Наші гроші" опублікували розслідування про жомову яму, яку знайшли в декларації народного депутата Іллі Киви. Парламентар клянеться, що отримав від передачі в оренду порослої бур'яном ями 1,2 млн грн на рік. За документами, яму орендувала львівська компанія "Сиквел", яка фігурує в кримінальному провадженні як фіктивна. Автори розслідування припустили, що яму Кива використовує для відмивання грошей. Сам депутат, звичайно, усе спростовує, хоча він вже встиг зі своєю ямою повеселити соцмережі.

Жомова яма Киви

BIHUS.info

Верещук і парасолька

У вересні тоді ще кандидатку на посаду міського голови Києва від партії "Слуга Народу" Ірину Верещук помітили на "скляному" пішохідно-велосипедному мосту, що з’єднує Володимирську гірку з Аркою дружби народів. Парламентарка "літала" в повітрі та тримала в руках парасолю. У соцмережах її порівняли з Мері Поппінс — персонажем казкових повістей письменниці Памели Треверс. Пізніше сама депутатка пояснила: знімалася для передвиборчого ролика. Оминути увагою таку подію українці не змогли.

Верещук и зонтик

Опитування від Зеленського

Президент Володимир Зеленський 13 жовтня оприлюднив традиційний "відосик", де заявив: хочу провести всенародне опитування у день місцевих виборів 25 жовтня. З його слів, людям мали запропонувати п’ять запитань, яких саме — глава держави на той час ще не уточнив. Як і не пояснив, як саме українців опитуватимуть. Від цієї заяви в українців залишилося більше питань, ніж відповідей. Політики, громадські діячі та інші користувачі соцмереж почали міркувати, до чого ж це опитування. А Facebook загорівся мемами з цифрами "5".

опитування Зеленського

Центр спільних дій

5 запитань Зеленського

Dmitry Kovalenko

5 запитань Зеленського

durdom.in.ua

Проєкт Великого Герба

Кабінет міністрів 30 вересня оголосив про проведення конкурсу на найкращий ескіз Великого Державного герба. Автори найліпших трьох проєктів ескізів мали б отримати грошові премії. І от листопад 2020 року запам’ятався українцям обраним гербом. У конкурсі на найкращий ескіз великого Державного герба України переміг художник Олексій Кохан, співавтор Малого герба. Соцмережі від фаворита уряду були не дуже в захваті. Дивіться самі.

Великий Герб України

Великий Герб України

Великий герб від лоха лохам

Великий герб від лоха лохам! (Paster Pastor)

Великий герб п'ятої колони

Великий герб п'ятої колони (Картковий будинок К-П)

Шостий ведмедик брауні

"Життя не ідеальне — шостий ведмедик брауні яскравий тому доказ", — написала прессекретарка Володимира Зеленського Юлія Мендель під фото з власноруч зробленим десертом. На світлині — тарілка з шістьма ведмедиками, останній з яких чомусь розкришився. Однак пост викликав масу питань у мережі з приводу шостого невдалого ведмедика. Їй нагадали, що Володимир Зеленський якраз є шостим президентом України. Після цього речниця президента видалила свій пост з Instagram. Але ж інтернет все пам’ятає.

На жаль... Життя не ідеальне. Шостий ведмедик брауні - яскравий тому доказ (Вірослав Цюп'як)

Зеленський і Мендель

Два твіти Мендель що врятували Україну:
"На жаль… Президент почувається добре"
“Життя не ідеальне. Шостий ведмедик брауні – яскравий тому доказ” (Natalia Dusak)

шостий ведмедик брауні

Yura Mamko

"Відьмацький" капелюх

У 2020 головну ялинку країни у Києві спочатку хотіли прикрасити святковим капелюхом замість традиційної зірки. Така ідея сподобалася не всім, тому рішення зрештою змінили. Але користувачі соцмереж встигли посміятися з нової прикраси вдосталь. До слова, вже після відкриття ялинки капелюх таки повернули на Софійську площу. Інсталяцію у вигляді капелюха над кріслом встановили поруч з ялинкою.

Зеленский шляпа

Порохоботы таки заставили зелебаранов снять шляпу:
Капелюх на новорічній ялинці у центрі Києва замінять на зірку (Кирило Стельмашов)

елка в шляпе

1