Пропав "Голос": що буде з партією без Вакарчука

Парламентська фракція може розпастися без центру тяжіння
Пропав "Голос": що буде з партією без Вакарчука
Святослав Вакарчук
12 Вересня 2020, 16:46
читать на русском

Співак і народний депутат, який ще недавно був лідером партії "Голос" - Святослав Вакарчук - написав заяву про складання депутатських повноважень. Хоча його вплив на партію припинився набагато раніше.

Про те, що буде з політичною силою далі та які конфлікти всередині партії могли посприяти виходу Вакарчука з парламенту, читайте в матеріалі журналістки видання "Апостроф" Юлії Забєленої.

На брифінгу 11 червня біля стін Верховної Ради поки ще чинний парламентарій Святослав Вакарчук заявив про те, що йде з парламенту і написав заяву про складання депутатських повноважень. На подібний крок Вакарчук йде вже вдруге: вперше це сталося в далекому 2008 році, коли Святослав був депутатом "Нашої України - Народної Самооборони". Просидівши рік, він заявив, що це не його.

Йдучи на вибори цього разу, Вакарчук говорив про те, що це "всерйоз і надовго", але знову не зрослося. За час своєї каденції він дуже рідко виступав у парламенті, а телевізійні ефіри останнім часом були віддані на відкуп двом нардепам - Сергію Рахманіну, який виступав в ролі головного радника Вакарчука з політичних питань, а також Кірі Рудик, яка стала лідером партії після того, як в березні Вакарчук вирішив здати кермо влади політсилою.

Своє рішення він аргументував тим, що його основною метою було завести в парламент нових патріотично налаштованих людей, і цю мету він виконав. "Я вважаю, що більшою мірою наше завдання здійснилося. Наша фракція хоч і не велика, але ефективна... Ви це бачите самі, це фракція, яка вже рятувала політику від помилок і зробить це ще не раз", - зазначив він.

Також Вакарчук сказав, що одна з причин його походу в політику полягала в необхідності дати суспільству альтернативу перед парламентськими виборами. "Коли створював партію "Голос", я розумів, що іншого виходу, ніж йти на парламентські вибори з цією партією, немає. Вакуум, який виник, розділив країну на тих, хто за Зе і тих, хто за Пороха. Ми дали їм альтернативу", - сказав він на брифінгу.

Вакарчук також повідомив, що йдучи з парламенту, залишати лави партії він не збирається, хоча фактично, як кажуть в партії, останні місяці все керівництво партійною структурою на себе перебрала нардепка Кіра Рудик.

Варто зазначити, що останньою краплею для Вакарчука став внутрішній конфлікт в партії через збір підписів за відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Як відомо, тоді більша частина фракції виступила за те, що політичній силі необхідно вести досить агресивну боротьбу за відставку міністра. Зокрема, "Голос" приєднався до акції біля стін Верховної Ради, яка проходила в день звіту Авакова в Раді. А враховуючи, що "Голос" багато в чому і критикували через відсутність чіткої позиції, такі дії депутатів можна зрозуміти. Ось тільки сам Вакарчук виступив проти таких дій і навіть не поставив свій підпис "за".

У партії тоді пояснювали це тим, що Вакарчук тоді перебував у Львові за сімейними обставинами і був не на зв'язку. Але насправді, розповідають джерела видання, в партії тоді через ситуацію з Аваковим стався конфлікт. Врешті провальні дії "Голосу" зі збору підписів фактично легітимізували нинішнього главу МВС, який тепер завжди зможе сказати, що більшість депутатського корпусу - проти його відставки...

Чого чекати "Голосу" в майбутньому?

"Були різні погляди на стратегію, але те, що вийшло за підсумком, всі сприйняли позитивно", - коментує один із нардепів "Голосу". При цьому, відразу кілька людей розповіло "Апострофу", що про відхід Вакарчука більшість членів фракції дізналося лише в день його брифінгу у ВРУ. "Знало тільки керівництво і ще пару нардепів. Для всіх інших це стало сюрпризом, хоча багато хто впевнений, що ми можемо досягти більше користі, ніж шкоди від такого перезавантаження. Слава залишиться в партії, кожен буде робити те, що у нього виходить", - коментує нардеп "Голосу".

Водночас, публічно в політсилі запевняють журналістів, що шоком для них це не стало. "Усередині партії давно знали, що Святослав фактично передав керівництво мені, тому, коли він сьогодні повідомив про те, що здає мандат, це не викликало у нас такого шоку, як, напевно, у решти українців, які не були причетні до нашої роботи", - прокоментувала глава партії Кіра Рудик.

На слова про те, що для партії відхід Вакарчука може виявитися згубним, враховуючи, що саме на імені Вакарчука "Голос" зайшов в парламент, в "Голосі" реагують спокійно: мовляв, зараз рейтинг самої політсили вище, ніж рейтинг Вакарчука. "Ми оцінюємо самі свої показники, і бачимо, що рейтинг "Голосу" зростає, а тому ми налаштовані оптимістично", - коментує ще один парламентарій.

Поки що, як кажуть в партії, там зосередяться на майбутніх місцевих виборах. І будуть трохи змінювати стратегію, робитимуть більше акцій і зроблять більш жорсткою свою риторику щодо дій влади. За це виступає в партії більшість. "Ми дуже вдячні Славі за те, що він привів до парламенту 20 професійних молодих політиків. Але ми хочемо нагадати, що наша фракція продовжує працювати в парламенті, ми продовжуємо працювати на місцях, і Святослав працює разом з нами. Ми готуємося до місцевих виборів, у нас буде багато кандидатів, хтось буде очікуваним, але багато хто стане несподіванкою", - говорить Кіра Рудик.

Однак, хоч як оптимістично налаштованими не були члени партії "Голос", поки що за всіма соціологічними опитуваннями політсила набирає 3-4%, чого явно недостатньо не тільки для проходження в наступний парламент, а й для успіху на місцевих виборах. Тим більше, що в своїх базових регіонах - на Західній Україні - у "Голосу" за останній рік сталося серйозне падіння підтримки. Яке ризикує погіршитися разом з відходом "голосистого" фронтмена "Океану Ельзи" - дуже гостро відчувається відсутність в цій політсилі розкручених фігур, які могли б поборотися за мерські крісла в найбільших містах країни.

Після виходу Вакарчука перед "Голосом" стоїть низка викликів. Крім проблем з рейтингом, а також катастрофи, викликаної дефіцитом кадрів на майбутніх місцевих виборах, варто звернути увагу на різношерстність фракції "Голосу" в парламенті. За великим рахунком, мова йде про абсолютно різних і - часто - випадкових людей, яких об'єднувавла за великим рахунком, лише одна людина - Вакарчук. Тепер цього центру тяжіння немає. А, значить, вже дуже скоро може не стати і "Голосу".

1