Саджаємо все: календар городника на квітень 2023

Місячний календар підкаже, що і коли краще сіяти і саджати на городі
Важливо
Саджаємо все: календар городника на квітень 2023
4 Квітня 2023, 19:54
читать на русском

Квітень – це час, коли більшість листових овочів вже можна вирощувати у відкритому ґрунті, і вони нарешті переїдуть з підвіконня. А от більш теплолюбним томатам і огіркам ще зарано "на волю". Погода все ще може вразити несподіваними заморозками, тому пильнуємо за прогнозом і раптом що – біжимо рятувати майбутній урожай під накриттям. Інші важливі роботи в саду і на городі допоможе впорядкувати Місячний календар садівника-городника на квітень 2023 року від vse roste.

1 квітня, субота. Утримайтеся від посіву і пересаджування рослин. Садити краще лише декоративні рослини, від яких не очікується врожай. Це хороший час для прополювання бур’янів, рослини краще не підживлювати.

2 квітня, неділя. Після обіду місяць перебуває у нейтральній Діві, тож щодо посадки також краще обмежитися лише декоративними рослинами. Серед інших робіт – обробка від шкідників, розпушування ґрунту.

3 квітня, понеділок. За необхідності можна садити декоративні чагарники і дерева, але все ж таки краще зачекати до сприятливих днів. На городі займаємося прополюванням, внесенням добрив, обробкою від шкідників.

4 квітня, вівторок. Можна садити декоративні рослини. На ділянці займіться боротьбою з бур’янами і шкідниками. Зокрема, хороший і натуральний спосіб боротьби з білокрилкою на овочевих – посадити поруч чорнобривці. Цей шкідник не любить речовини, що виділяють чорнобривці, і намагається триматися від них подалі. Якщо на дворі ще прохолодно, висадіть чорнобривці на розсаду. Однак розрахуйте місце так, щоб розсада квіток не притіняла розсаду овочів.

5 квітня, середа. День сприятливий для посадки і пересадки лише декоративних рослин. Якщо дуже хочеться щось посадити, посадіть, наприклад, самшит . Усі відразу будуть бачити, що тут живе заможний господар. Ну, принаймні так було у середньовічній Європі, де ця вічнозелена рослина дуже цінувалася. Нині ж це просто вдалий вибір для живоплоту. Сприятливий день для прополювання бур’янів і обробітку ґрунту.

6 квітня, четвер. З рослинами на повний Місяць бажано не працювати. Займіться загальними господарськими роботами. У квітні саме час підновити підпорки для в’юнких багаторічників. Хоча місячний календар рекомендує взагалі відпочити від будь-яких робіт, адже повний Місяць негативно впливає і на людину.

7 квітня, п’ятниця. Сприятливий день для посадки усіх видів рослин. Сійте, що заманеться. Звісно, з огляду на погоду і конкретні рекомендовані строки посадки для кожної рослини Хороший день для поливу рослин. За церковним календарем цього дня відзначають Благовіщення і віряни у городі не працюють.

8 квітня, субота. Садимо і пересаджуємо усі види рослин. Якщо ще не встигли посадити томати на розсаду, вже треба аж бігом, щоб отримати ранні врожаї. Зверніть увагу на цікаві сорти: фіолетовий томат , томат Біфштекс , з якого можна отримати плоди вагою до 400 г, і ще один великоплідний сорт Мамонт . Хороший день для поливу рослин. Можна вносити добрива.

9 квітня, неділя. До 16.00  все ще сприятливий день, тож поспішайте посадити і полити все необхідне. Після цього часу Місяць у неродючому Стрільці – посадка і полив не рекомендовані. Натомість на городі можна зайнятися ґрунтовими роботами, підживленням рослин.

10 квітня, понеділок. Несприятливий день для посіву рослин. Пересаджувати теж не можна. Подбайте про захист плодових дерев від пізніх заморозків. Саме заморозки у квітні (навіть незначні) можуть істотно нашкодити майбутньому врожаю. Адже ушкоджуються найбільш вразливі частини рослини – молоді бруньки і пагони. Великі дерева захистити не вийде, а от молоді можна обернути шаром агроволокна. Звісно, займатися цим варто лише у випадку, якщо прогнозуються заморозки.

11 квітня, вівторок. Знову несприятливий день для посадки. Підгодуйте багаторічні квіти, як, наприклад, троянди, і плодові чагарники. Навесні зазвичай вносять комплексні NPK добрива з багатим комплексом мікроелементів, однак навіть і за просту Поліфоску рослини вам віддячать потужним ростом і врожаєм.

12 квітня, середа. Сприятливий день для роботи з рослинами. Можна зайнятися пікіровкою розсади, у якої розвилися перші справжні листки. Пікіровка – це не лише розсаджування рослин, а й, у випадку томатів, сприяння розвитку більш потужної кореневої системи. Для цього слід прищипнути коріння пересаджуваної рослинки десь на третину, за рахунок цього корінці пустять більше бічних пагонів. Однак з перцями і баклажанами так робити не рекомендовано. Хороший день для поливу.

13 квітня, четвер. Сприятливий день. Садимо, пересаджуємо, поливаємо. На ділянках, яким, на вашу думку, варто перепочити, можна посіяти конюшину або інші бобові рослини в якості сидератів. Бобові збагатять землю азотом, оскільки отримують його з повітря. Щодо того, як краще використовувати скошену зеленину, думки різняться. Хтось відразу відправляє її на компост, хтось залишає на місці, скошуючи кілька "урожаїв" і вже потім заробляючи всю масу в ґрунт.

14 квітня, п’ятниця. Неродючий день. Варто утриматися від посіву і пересадки. Проте варто зайнятися боротьбою з бур’янами і звернути особливу увагу на прополку. У квітні бур’яни, які мають більшу пристосованість порівняно з культурними рослинами щодо температурних умов, активно проростають і нарощують зелену масу. Як наслідок – затінення вже посаджених культур і винесення поживних речовин з ґрунту. Тож у квітні нещадно прополюємо паростки бур’янів або ж перекопуємо пусті ділянки, щоб затримати їхній ріст.

15 квітня, субота. Також не слід садити або пересаджувати рослини. Підживіть рослини. Зробіть підпорки для плетистих рослин. Приділіть увагу плетистим трояндам. Якщо залишити їх без підрізки і підпор, за малий проміжок часу вони перетворяться на заплутаний безлад гілок з малою кількістю квітів.

16 квітня, неділя. Більшість ночі і весь цей день припадають на родючий знак Риби. Тож сіємо все, до чого руки дотягнуться. Зокрема, на цей час зазвичай вже доволі тепло для посіву у відкритий ґрунт петрушки, салату, цибулі-порей, цибулі-батун. Сприятливий день для поливу, внесення добрив. Однак врахуйте, що за церковним календарем 16 квітня – Великдень, і важка робота в городі заборонена.

17 квітня, понеділок. Хороший день для посадки і пересадки рослин. Можна спробувати посадити щось екзотичне. Наприклад, саме час посадити на розсаду насіння ківано або пляшкової лагенарії . Сприятливий день для поливу і підживлення рослин.

18 квітня, вівторок. Нейтральний день. Бажано садити лише декоративні рослини. Зокрема, рекомендуємо звернути увагу на форзицію Лінвуд , яка у наступному сезоні порадує раннім і пишним цвітінням великих світло-жовтих квітів. Рослина зимостійка, не потребує обробок від шкідників і хвороб. Можна поливати і підживлювати рослини.

19 квітня, середа.  Сприятливий для посадки декоративних рослин. Якщо хочете мати красиву галявину з цвітінням від червня до жовтня і при цьому не мати клопотів з доглядом за квітами, посадіть суміш невибагливих квітів. Сіяти можна вже у відкритий ґрунт. Можна поливати і підживлювати рослини.

20 квітня, четвер. На Молодик утримуємося від будь-яких робіт з живими рослинами. Краще зайнятися загальногосподарськими роботами, чисткою і ремонтом садових інструментів, чисткою садових доріжок від бруду тощо. А краще за все відпочити, запланувати подальші посіви і роботи.

21 квітня, п’ятниця. Сприятливий день для посіву, пересадки рослин, поливу. У квітні вже варто збільшувати полив кімнатних рослин, що входять в активну фазу після зимового відпочинку. Пересадіть їх за потреби у більші горщики, кімнатні сонцелюбні рослини вже помалу можна виносити на двір для більш активного росту.

22 квітня, субота. До обіду встигніть посадити і пересадити потрібні рослини. Після обіду – вже несприятливий для цього час. Можна обробляти ґрунт, підживлювати рослини. Якщо ще не звільнили дерева і чагарники від минулорічної мульчі, обов’язково зробіть це – стара починає пліснявіти і стає розсадником для багатьох хвороб.

23 квітня, неділя. Неродючий день. Садити і пересаджувати не можна. Підживіть цибулинні квіти і декоративні багаторічники. У саду огляньте бруньки і молоді пагони на ознаки хвороб і наявність шкідників – боротися з ними краще саме зараз, поки вони ще не розповсюдилися. Сприятливий день для обробітку ґрунту, підживлення рослин.

24 квітня, понеділок. Неродючий більшою частиною день. Якщо ще не зняли зимові накриття з рослин, поставте їх на провітрювання на 2-3 дні, щоб рослина призвичаїлася до температури, і потім остаточно зніміть. Звісно, орієнтуйтеся більше на погоду і теплолюбність рослини. Хороший день для ґрунтових робіт.

25 квітня, вівторок. Сприятливий день для посадки і пересадки рослин. Уже можна безпечно сіяти у відкритий ґрунт горох, квасолю, цибулю, шпинат і щавель. Хороший день для поливу і підживлення рослин. Сприятливий для поливу і підживлення день.

26 квітня, середа. Родючий день. Сіємо листові овочі у відкритий ґрунт і у теплицю. Якщо є потреба розмножте аґрус і смородину відводками – пригніть бічні однорічні пагони до землі у попередньо викопану ямку глибиною 10 см. На частині гілці, що буде у ямці, зробіть невеликі насічки на корі. Засипте ямку землею. Край гілки виведіть з ямки і прикріпіть до якоїсь підпорки так, щоб він був направлений майже вертикально. Восени, після відділення від основного куща, у вас будуть готові молоді саджанці з коренями.

27 квітня, четвер. Більша частина світлового дня несприятлива для посіву і пересадки усіх видів рослин. Обробіть рослини від шкідників і хвороб. Кімнатні рослини можна обрізати. Рослини краще не поливати.

28 квітня, п’ятниця. Несприятливий день для посіву і пересадки рослин. Рослини краще не поливати і не підживлювати.

29 квітня, субота. Неродючий протягом більшої частини день. Обробіть рослини від шкідників. На трояндах і інших вразливих рослинах перевірте наявність попелиці на молодих пагонах, вони вже починають з’являтися, але поки що у малих кількостях. Тому їх можна просто роздушити. День сприятливий для обробітку ґрунту, поливати і підживлювати рослини не можна.

30 квітня, неділя. Займаємося обробкою ґрунту, садимо лише декоративні рослини. Подбайте про залучення бджіл на ділянку, а заразом і про її декоративність – посадіть красиві квіти-медоноси. Навіть якщо у вас немає пасіки, медоноси заохотять бджіл та інших запилювачів частіше вас відвідувати. Це ще й хороший спосіб вторгувати у сусіда-пасічника скидку на мед 😉

Читайте також