Прохолодний і вологий: синоптики оновили прогноз на квітень

Відчутного потепління слід очікувати лише після Великодня
Прохолодний і вологий: синоптики оновили прогноз на квітень
Квітень, дощ (Фото: picabu)
1 Квітня 2023, 09:10
читать на русском

Погода у квітні цього року буде прохолодною та багатою на опади. Перша десятиденка місяця очікується з дощами, снігом та заморозками. У другій декаді місяця трохи теплішими стануть ночі, проте сильного тепла не буде. І лише у другій половині місяця з'явиться тенденція до потепління, а опадів стане менше.

Про це розповів синоптик Ігор Кібальчич, передає "Метеопрог".

"На території нашої країни найближчі 10 діб виявляться прохолодними з нестійким характером погоди, частим випаданням опадів як у вигляді дощу, так і снігу (особливо в західних і північних областях). У нічні та ранкові години 3-5 квітня спостерігатимуться заморозки у більшості областей, окрім півдня та сходу", - розказав синоптик.

У другій декаді, за словами синоптика, передумов для інтенсивного потепління не простежується. Тому прохолодний і вологий характер погоди збережеться з великою ймовірністю. Однак, поступово нічні морози все ж відступлять, але середньодобові температурні показники залишаться переважно нижчими за кліматичну норму. Таким чином, до середини місяця інтенсивного та стрімкого потепління не очікується.

"Після 15-16 квітня розпочнеться більш стійка тенденція до зростання температури повітря і вже у третій декаді денні показники можуть досягати +20…+25 °С, а вночі коливатимуться в межах +7…+12 °С", - прогнозує Кібальчич.

За його словами, у цей період також суттєво знизиться кількість опадів, а сонячних днів побільшає.

Загалом, за словами синоптика, квітень 2023 на більшій частині території України виявиться вологим. Місячна кількість опадів сумарно перевищить норму в 1,5-2 рази, переважно у першій половині місяця. Температурний режим матиме тенденцію до більш низьких показників, і у середньому протягом місяця виявиться близько норми, у західних, північних і центральних областях місцями нижче норми на 1-3 °С.

"Крім того, в окремі дні першої декади є ймовірність випадання снігу із встановленням тимчасового снігового покриву. Це стосується переважно західних і північних регіонів. Проте, сніг у квітні не є аномалією і практично щороку фіксується синоптиками та метеорологами практично по всій території нашої країни", - резюмував синоптик.

Нагадаємо, у квітні 2023 року середня місячна температура в Україні прогнозується в межах від 9 до 13 тепла. Це на 1-1,5 градуса вище за норму.

На вихідних, 1 та 2 квітня, новий виток циклонічної діяльності призведе до дощової погоди у більшості областей України. При цьому, температурне тло очікується на досить високих показниках, перевищуючи норму на 2-4 градуси. Також відчутно теплішими стануть ночі.