Сцена в укритті: як театри Миколаєва тримають культурний фронт України

Миколаївські театри попри війну працюють для глядачів
Ексклюзив
Сцена в укритті: як театри Миколаєва тримають культурний фронт України
Театр в укритті (Фото Богдана Головченка та Павла Деменського)

У прифронтовому місті багато що змінюється в повсякденному житті. Менше стає мешканців, люди швиденько пересуваються відкритою місциною, практично не затримуються за столиками вуличних кафе. Немає більше столиків на широких вулицях Миколаєва, тут щодня прилітають реактивні снаряди та ракети, а тим часом культурне життя не замерло. Приїхавши до зраненого черговим нічним ракетним штурмом центра міста я завітав до найстаршого місцевого театру - Миколаївського академічного художнього драматичного театру, який розпочав свій сотий сезон. 

Театр в укритті (Фото Богдана Головченка та Павла Деменського)

Вдруге за своє існування театр працює в умовах війни! - розповів директор театру Артем Свистун. - В першу чергу подумали про безпеку акторів і глядачів. Для цього почали облаштовувати укриття. Приміщення невелике. Там розмістили маленьку сцену. А глядацький зал розрахований лише на 35 осіб. Європейський фонд допоміг обладнати цей зал під землею.

Проте, це не заважає, а навпаки створює камерні обставини. Адже, актори грають буквально в глядацькому залі. А сам глядач може відчути себе всередині вистави. 

Все пристосовується до воєнних умов в Україні і місті Миколаєві. Так це дуже складно під час повітряних тривог, бомбардувань. Більшість жінок трупи поїхала в евакуацію до Болгарії. Але в місті залишились люди, яких потрібно психологічно реабілітувати. Зараз багато людей вимушених переселенців. І ми вирішили створити таку локацію, яка буде безпечна, яка буде забезпечувати репертуар нашого театру. Склали вже репертуар театру, є прем’єри. На "Сцені в укритті" миколаївці та гості нашого міста у новому сезоні побачать "Станція, або розклад бажань" О. Вітра, "Усе сплачено!" за твором І. Жаміака. - продовжує Артем Свистун.

Театр в укритті (Фото Богдана Головченка та Павла Деменського)

До ювілейного сезону театр підготував подарунки для своїх глядачів. Це перш за все прем’єри, а також зустріч із молодими акторами, які поповнили трупу сторічного театру.

Поставили комедію "Шахрайки" за твором Наталі Уварової – сучасної українській драматургині. Для діточок буде вистава "Коти-біженці" Марини Смілянець. І на Новий рік ми хочемо порадувати справжнім українським вертепом. З традиціями, з музичними фольклорними елементами. Щоб це дійсно було свято. 

І чекаємо на перемогу, щоб створити прем’єрну виставу на великій сцені, – поділився Артем Свистун. 

Театр в укритті (Фото Богдана Головченка та Павла Деменського)

Перша вистава з моменту вторгнення відбулась в укритті. В укритті немає вільних міст, разом з миколаївцями в імпровізованому залі журналісти десятка європейських медіа. Поряд сиділи  журналіст іспанської Corriere della Sera та португальського супутникового каналу.  

 Це місце потрібне нам і для боротьби на культурному фронті, — пояснив Артем Свистун. 

Театр дає по дві вистави в день з четверга по неділю.  Майже на кожній взагалі присутні журналісти, що приїздять в прифронтовий Миколаїв. Інших міст культурного дозвілля просто немає. Зачинені кінотеатри, музеї та бібліотеки.  В старому бомбосховищі часів "холодної війни"  в неділю рок-концерти відбуваються. І все!

Театр в укритті (Фото Богдана Головченка та Павла Деменського)

Хоча, готуються до нових прем'єр у Миколаївському національному академічному українському театрі драми та музичної комедії. Це дійсно легендарний колектив, на аншлагах він працює років 15.  Як минуло літо 2022 для колективу театру, ми запитали директора, художнього керівника, народного артиста України Миколи Берсона.

З постійними сиренами, нічними (а інколи і денними) ракетними обстрілами, з ранковою кавою, яка допомагає прокинутись від перерваного сну та у мріях про повернення глядачів та прісної води. І звичайно, воно минуло в творчих пошуках та наполегливій праці! За літо ми поставили дві вистави на великій сцені:  Липень 2022, ставимо "Тартюф" Мольєра. Режисер-постановник вистави - Євгеній Резніченко, з яким ми почали працювати минулого року. Його дебютна робота в нашому театрі – вистава "Кар'єра за прізвищем" (за п'єсою "Мина Мазайло" Миколи Куліша). Прем’єра відбулась на початку лютого 2022 і хоч ми встигли зіграти її всього 4 рази, та вона дуже сподобалась нашим глядачам. Також, "Кар'єра" взяла участь у цьогорічному Міжнародному театральному фестивалі "Мельпомена Таврії" (на жаль, лише в онлайн форматі).

Цього року,  Євгеній спробував у "Тартюфі" разом із нашими акторами дослідити сімейні стосунки та важливість критичного мислення, яке може бути затьмарене агітацією та пропагандою. В ролі Тартюфа – Микола Тамарянський та Олександр Лебідь, в ролі Оргона – заслужений артист України Сергій Чверкалюк.

 В серпні ставили  - "Труффальдіно із Бергамо" або "Слуга двох панів" Карло Гольдоні. Режисер-постановник – заслужений діяч мистецтв України Сергій Павлюк. Співпраця з цим режисером триває вже понад 10 років. За цей час він поставив на нашій сцені вистави у різних жанрах: від "Макбета" до "Наталки-Полтавки" та від "Шевальє Іван Сірко" до "9 життів Едіт Піаф". Цього разу Сергій Миколайович створив яскраву та ексцентричну музичну комедію. Ми впевнені, що після нашої перемоги глядачі потребуватимуть потужної дози позитивних емоцій. І ця вистава обов'язково їх вам подарує! Роль Труфальдіно виконує улюбленець публіки Євген Студзінський.

Театр в укритті (Фото Богдана Головченка та Павла Деменського)

Загалом же, від початку повномасштабного вторгнення, у театрі створили 6 вистав (2 на великій сцені та 4 на малій). Наразі триває робота ще над 3 виставами - одною на великій сцені та двома – на малій.

Ми продовжуємо працювати в незламному місті-герої Миколаєві та мріємо про те, щоб якомога швидше побачитись з вами, наші любі глядачі! Віримо у Збройні сили України! - каже Микола Берсон.

Ми не стали питати Миколу Семеновича про розпродані квитки, бо в цьому театрі вони за два місяці "закінчуються". Уявіть лише,  глядачі від воєнного лютого не здали в касу театру ні єдиного квитка за березень - травень 2022 - го! Глядачі довіряють театру і повернуться до зали як тільки це стане можливо.

1