Секонд-хенд: що це таке, звідки береться й що з ним робити

Як правильно обирати. прати та використовувати вживані речі
Ексклюзив
Секонд-хенд: що це таке, звідки береться й що з ним робити
Секонд-хенд, одяг (Фото: Идеальный гардероб)
7 Жовтня 2023, 19:44
читать на русском

Секонд-хенд  у нашому нинішньому побутуванні – це торгівля уживаними товарами, магазин, де ведеться така торгівля, і вся сукупність товарів у них. Як правило, йдеться про імпортні речі (окрім техніки!), які закуповують у Європі за дуже низькими цінами і перепродують у нас в різного розмаху крамницях і крамничках. Сам вираз "Second Hand" буквально перекладається з англійської як "другі руки" й витіснив "комісійку" – єдину легальну можливість дрібного бізнесу (барахолки за легальний бізнес не приймаються), що існувала в СРСР.

Що означає "секонд хенд"

Сучасний термін "Секонд хенд" має доволі широкий спектр вжитку. Він позначає:

  • вживане рухоме майно (б/в);
  • процес збору, сортування та продажу вживаного одягу, взуття та інших предметів побуту (найбільшого поширення повторне використання і продаж набули саме в даній сфері).

Вираз цей народився у "старій добрій" Англії і означав звичай, коли королі на знак подяки чи в нагороду наближеним особам дарували одяг з королівського плеча. Особа, яка отримувала такий подарунок, називалася "друга рука" (second hand).

У сучасному розумінні поняття "секонд-хенд" з'явилося понад століття тому, коли на допомогу бідним більш забезпечені громадяни віддавали непотрібний одяг, "рятуючи" себе від купи непотрібних речей. Із часом з'явилися люди й не найбідніші, але готові недорого купувати вживаний одяг. Зростав попит – зростала й пропозиція. Знайшлися підприємці, які стали організовано збирати й продавати одяг секонд-хенд. Так це перетворилося на бізнес.

Секонд-хенд, одяг (Фото: Идеальный гардероб)

Звідки береться секонд-хенд

Нині у світі, в Європі зокрема, багато компаній, які поставили цей бізнес на професійну

Читайте також

основу: вони мають пункти для збору одягу, сортувальні фабрики, підприємства з обробки та дезінфекції зібраного. У цій та суміжних галузях у країнах Євросоюзу зайнято понад 10 млн працівників. У країнах-постачальниках так само працюють величезні магазини  і спеціалізовані ринки секонд-хенд.

Частина наших громадян (і навіть у депутатських колах!) і досі думає, що секонд-хенд – це гуманітарна допомога, яку отримують благодійні організації і потім незаконно продають, замість роздавати безкоштовно.

Який буває секонд-хенд

Як будь-який товар, те, що було у вжитку, теж сортується й розподіляється по категоріях. З них найбільш уживані:

  • "Сток" – абсолютно новий одяг, або взуття, які знімаються з продажу під кінець сезону чи в забракованій партії;
  • "Крем" (вершки) – нові одяг чи взуття без видимих ознак зносу;
  • "Люкс", "Екстра" – речі з мінімальним відсотком зносу.

Зазвичай речі цих категорій не потрапляють до розвалів, а розвішуються на вішаках чи розкладаються на стелажах, і на них встановлюється ціна, не залежна від ваги та дня тижня.

  • Перша категорія – не рвана, без плям, з малим відсотком зносу.
  • В другій категорії значну частину становлять речі, непридатні до продажу.
  • Третя категорія – речі дуже поганої якості, часто ганчір'я.

Ці три категорії продається на вагу й уцінюються день від дня.

Секонд-хенд, одяг (Фото: Идеальный гардероб)

Секонд-хенд в Україні

Через зниження рівня життя переважної маси населення магазини секонд-хенду в Україні набули значної популярності. Переважно в них продають одяг, трохи рідше – взуття. Ще рідше – постільну білизну, сумки тощо. Такі магазини існують в усіх містах і навіть у селищах міського типу та у великих селах. Зазвичай нова партія товару завозиться певного дня тижня за найвищою ціною, та день від дня товар дешевшає. І коли першого дня вже за деякий час до відкриття магазину під дверима вишукується черга зі студентів чи навіть не найбіднішого вигляду жінок, то останнього дня в розвалах старого одягу чи постелей порпаються переважно старенькі бабусі. Та й вони не останні в цій черзі. Бо коли нерозпродане викидають на смітник, щось вибирають собі безхатьки – вже зовсім безкоштовно.

Станом на 2017 рік Україна за обсягом ввезення секонд-хенду посіла третє місце у світі після Пакистану та Малайзії. Після України місця зайняли Росія, Камерун, Гватемала, Кенія, Індія, Туніс.

Наскільки глибоко поняття секонд-хенду увійшло до нашого побуту, можуть свідчити мало не два десятки назв українською, якими ті чи інші люди іменують вживані товари: вживанка; вживані речі; друговжиток; вживане; з другої руки; лахмітник; обноски; б/в (було у вжитку); повжитки; недоноски; комісійка; лахміття; уцінені товари; ношене; непотріб; гуманітарка; лахи.

Лайфхак: що робити з секонд-хендом

Якщо ви знайшли щось собі до смаку й розміру – виперіть та носіть на здоров’я. До речі, певна частина жінок старших навіть хваляться тим, що придбали це на секонд-хенді. Але жінкам, які звичні до рукоділля, але не в змозі купувати тканину чи пряжу на в’язання за нинішніми цінами, варто придивитися до ношених в’язаних речей. Нитки з них можна скомпонувати за різними кольорами і, за певної вправності, сплетена з них річ виглядатиме як новенька. А ті, що шиють, можуть придивитися до секонд-хендівських штор, покривал та інших полотнищ: це може стати сукнями, жакетами, брюками, чохлами на крісла чи подушки, чи ж навіть капелюшками.

Читайте також

1