Що не так із касовими апаратами та чому бізнес протестує

Депутати двічі провалили спроби врятувати підприємців
Ексклюзив
Що не так із касовими апаратами та чому бізнес протестує
Касовий апарат (фото: pexels)
20 Листопада 2020, 14:28
читать на русском

З 2021 року весь малий бізнес зобов’язаний використовувати касові апарати або відповідні додатки у смартфоні. До цього часу нововведення набували чинності поступово. З наближенням нового податкового року бізнес заметушився — і почав виходити на протести, вимагаючи відтермінування такого, на їхню думку, "податкового навантаження". До того ж скаржаться на карантин, через який бізнесу забороняють працювати.

Врятувати ФОПів на тлі масових протестів підприємців вирішили народні депутати. Однак законопроєкти про відтермінування на один рік цих вимог не набрали голосів. Чому голосування провалилися та чого чекати підприємцям, аналізує "Парламент.UA".

Закон про касові апарати

Ще торік у вересні депутати ухвалили закони, що зобовʼязують фізичних осіб-підприємців використовувати реєстратор розрахункових операцій (РРО), тобто касові апарати. Рік тому, у жовтні, закон підписав президент Володимир Зеленський, тож він успішно набув чинності.

Депутатські ініціативи передбачають обов'язкове запровадження касових апаратів для підприємців та відповідальність за торгівлю без них. Санкції передбачалося вводити поступово, щоб дати змогу підприємцям придбати касові апарати та налагодити роботу.

До 1 жовтня 2020 року РРО повинні були мати певні категорії підприємців, а штраф становив від 10% до 50% від вартості товару, проданого з порушеннями. А після цієї дати розмір штрафів зріс до 100-150 %. З 1 січня 2021 року практично всі підприємці, крім ФОПів першої групи, повинні мати касові апарати. Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський наголошує, касові апарати коштують декілька тисяч гривень, до того ж потрібно забезпечити канал зв'язку. Це, своєю чергою, знижує прибутковість бізнесу.

Але є економніший варіант — можна встановити спеціальну програму на смартфон, яка буде заміною касовому апарату. Проте будь-які технічні збої чи помилки персоналу можуть призвести до великих штрафів.

"Податкова отримує нові важелі для тиску на підприємців. Епідемія коронавірусу та карантин завдали великої шкоди малому бізнесу. Багато підприємців розорилося. Решта — ледь-ледь зводять кінці з кінцями", — зазначив Хмелевський.

Спроба відтермінувати введення РРО

З огляду на карантин, який вже залишив без роботи чимало підприємців, депутати вирішили змилуватися і відтермінувати на рік введення обов’язкових касових апаратів до 2022 року. Відтак 3 листопада голова парламенту Дмитро Разумков повідомив, що, мовляв, фракції Верховної Ради домовилися і підтримають таке рішення. Утім, наступного дня, 4 листопада, парламент провалив це голосування.

Що цікаво, у питанні, чи варто відстрочувати закон, розділилися навіть депутати з монобільшості. Так, перед першою спробою провести у парламенті відтермінування обов'язкового запровадження РРО Разумков висловив сподівання, що "ніхто не буде проти" відтермінувати фіскалізацію торгівлі для "спрощенців". Натомість голова фінансового комітету Данило Гетманцев після невдалого голосування подякував колегам-депутатам.

Друзі мої, обратися депутатом і голосувати за популярні речі легко, і традиційно для нашої політики. Але стати депутатом, щоб проводити складні, непопулярні, але потрібні для країни рішення — це дуже складно, — писав він у Telegram.

Фактично у провальному голосуванні за відстрочку не брали участь понад половина депутатів від "Слуги Народу". Через це суспільством промайнула хвиля обурення, а за нею — протести.

Ще одна спроба — 17 листопада, депутати розглянули варіант з відтермінуванням нових правил про касові апарати до 2022 року. І знову з тріском провалили його, натиснувши лише 17 "за".

Ті зміни, які були внесені до законопроєкту про відтермінування касових апаратів, які підтримали у профільному комітеті, не стосуються так званих ризикових галузей. Касові апарати для малого бізнесу і без того є додатковим податковим навантаженням, та ще й у часи пандемії, — зазначив правозахисник Олександр Закриничний.

Він додає, що у Верховній Раді досі є законопроєкти №2644 і №2645, які пропонують скасувати закони 128-IX і 129-IX, що зобов’язують фізичних осіб-підприємців мати касові апарати.

Підприємці протестують через РРО

Україною спалахнули протести. До Києва під будівлі Верховної Ради,  Кабінету міністрів та Офісу президента чи не щодня з’їжджаються тисячі підприємців малого та середнього бізнесу. Вони, зокрема, виступають проти запровадження касових апаратів. Тим часом правоохоронці змушені весь час посилено чергувати під час всіх акцій протесту.

17 листопада проходив масштабний протест під парламентом, під час якого навіть сталися сутички з правоохоронцями. Так, представники руху "SaveФОП" не давали депутатам зайти в парламент. Через це Нацгвардія та Нацполіція намагалася зробити коридор для парламентарів, щоб ті могли пройти. Мітингарі також намагалися прорватися до будівлі Ради та перекрили дорогу у центрі Києва.

І, схоже, на цьому "протестна історія" не завершиться. Вже зараз у соціальних мережах мерехтять анонси чергових зібрань у різних містах України. Люди пишуть, що протестуватимуть доти, доки їх не почує влада.

Вирішення ситуації з касовими апаратами

Варіант "оптимізації" історії з касовими апаратами запропонував голова фінансового комітету Данило Гетманцев. Він пропонує звільнити від застосування РРО "спрощенців" другої групи залежно від площі приміщення, у якому ті торгують, а також пом'якшити відповідальність за порушення, пов'язані з РРО. Поки що заяв про те, що така ініціатива здобула підтримку народних обранців, не лунала.

А доки депутати дискутують, президент розуміє, що ситуація виходить з-під контролю. Реагуючи на протести підприємців, Володимир Зеленський скликає термінове засідання, щоб почути коментарі "всіх зацікавлених сторін". Принаймні так повідомив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк у коментарі "Інтерфакс-Україна".

Парламент повинен знайти рішення, яке врахує інтереси та держави, і всіх платників податків, і тих підприємців, які протестують, вимагаючи відтермінування. Цей конфлікт явно затягнувся і переходить зі сфери економічного діалогу у сферу чистої спекулятивної політики, — сказав Подоляк.

За його словами, Зеленський вирішив частково взяти на себе модерацію цього питання, реагуючи на "дивну неспроможність депутатів знайти оптимальне рішення". Радник зазначив, що зараз цим питанням займається глава ОП Андрій Єрмак.

Тим часом питання залишається невирішеним. Експерт Олександр Хмелевський наголошує, що в умовах пандемії слід відтермінувати запровадження касових апаратів, щоб дати бізнесу можливість відновитися після кризи. Тому підприємці протестують, намагаючись змусити владу це зробити.

Проте, Верховна Рада провалила ухвалення відповідного законопроєкту. Це змусило людей вдатися до силового протистояння. Очікується, що після доопрацювання Рада все ж таки ухвалить необхідний закон, — сподівається експерт.

1