Смертельна ДТП на Майдані: що сталося, хто водій та яке буде покарання

В ДТП загинуло 2 осіб, а 4 отримали травми. Водію загрожує до 10 років
Смертельна ДТП на Майдані: що сталося, хто водій та яке буде покарання
ДТП у центрі Києва (фото: поліція Києва)
30 Жовтня 2020, 20:49
читать на русском

Ввечері 30 жовтня 2020 року сталася масштабна ДТП. Водій, втративши контроль керування автомобілем Land Rover, виїхав на пішохідну зону площі Майдан Незалежності та в’їхав у натовп людей, після чого на проїжджій частині вул. Хрещатик протаранив декілька авто.

Що сталося

У п’ятницю, 30 жовтня, близько 16:00 у Києві на Майдані Незалежності сталася масштабна смертельна ДТП.

За попередньою інформацією правоохоронців, 66-річний водій на автомобілі Land Rover наїхав на обмежувальні конуси на перехресті Алеї Героїв Небесної Сотні та вулиці Хрещатик, після чого некеровано виїхав на Майдан Незалежності та протаранив зупинку громадського транспорту ззаду, де перебували люди. Потім він виїхав на проїжджу частину, де в’їхав у кілька автомобілів та зупинився.

Внаслідок ДТП двоє людей загинули на місці, ще четверо отримали травми різного ступеню тяжкості та були госпіталізовані. Речниця департаменту охорони здоров’я КМДА Наталя Вишневська розповіла, що серед постраждалих є неповнолітня дитина, вона наразі в Охматдиті. Ще двоє будуть госпіталізовані.

Згодом речниця прокуратури Києва Надія Максимець повідомила, що в ДТП також постраждала сім'я із п'ятимісячним немовлям, яка була в одній із автівок. Стан потерпілих оцінюють як задовільний.

Поліція показала відео з камер спостереження, де видно як автомобіль на великій швидкості їде Майданом Незалежності та врізається у зупинку громадського транспорту ззаду. Виїхавши на проїжджу частину, авто спровокувало зіткнення ще з щонайменше чотирма автомобілями.

Відео 18+ (містить криваві кадри, не рекомендується до перегляду вагітним і людям зі слабкою психікою).

Патрульна поліція Києва опублікувала відео, на якому видно, як водій на автомобілі, рухаючись з боку вулиці Михайлівської, перетнув Хрещатик, попри напівсфери, які мали б обмежити його рух виїхав на тротуар, де протаранив припарковане авто і посунувши його на кілька метрів, рушив безпосередньо на Майдан, де згодом і збив пішоходів.

Відео з місця події.

Відео 18+ (містить криваві кадри, не рекомендується до перегляду вагітним і людям зі слабкою психікою).

Які причини аварії

Поліціянти попередньо встановили, що водій іномарки не впорався з керуванням та в’їхав у зупинку громадського транспорту з людьми.

Чоловік, який був за кермом Land Rover, розповів, що недавно переніс операцію, зокрема стентування на серці. На ролику видно, що у винуватся ДТП на шиї медична пов’язка. При цьому він відповів, що не пам’ятає обставин події, оскільки втратив за кермом свідомість.

Тест на алкоголь водій зміг здати тільки з третього разу через слабке дихання.

У мережі опублікували відео, де правоохоронці перевіряють водія на драгері - чи був він у стані алкогольного сп'яніння під час скоєння наїзду на людей. Результати тесту показали 0,0 проміле алкоголю у крові.

Оскільки тест-драгер показав відсутність алкоголю в організмі водія, то у нього відбираються проби крові і сечі для перевірки, чи водій не перебував за кермом під впливом наркотичних чи лікарських препаратів.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко прокоментував причину масштабної автопригоди у центрі Києва, унаслідок якої загинуло двоє людей. За його словами, водію стало зле, він втратив свідомість.

Згодом підозрюваний розповів, що перед тим, як сісти за кермо, почувався добре, йому стало зле, коли він повертав на Хрещатик. За словами чоловіка, він втратив свідомість, але заявив, що раніше у нього такого не було.

Я їхав від кардіоцентру, я проїхав до повороту на Хрещатик ㅡ це все, що я пам'ятаю. Оговтався, коли хтось мене бив по обличчю, не пам'ятаю, що там було.... Я нічого не розумів, ㅡ розповів водій про момент аварії.

Що відомо про водія

Заступник міністерства внутрішніх справ у Facebook повідомив, що водій джипа Land Rover громадянин Юрій Н. (прізвище не вказується) 1954 року народження. За інформацією ЗМІ, його прізвище Назаренко.

ДТП на Майдані незалежності

Водій-винуватець ДТП у Києві

Яка відповідальність чекає на винуватця ДТП

Антон Геращенко у Facebook повідомив, що слідчими поліції Києва буде пред'явлено підозру за частиною 3 статті 286 Кримінального кодексу - порушення правил дорожнього руху, яке спричинило за собою загибель двох і більше осіб.

Правила дорожнього руху України чітко вказують, а саме пункт 2.9 підпункт Д, в якому забороняється керувати транспортним засобом у хворобливому стані, у стані стомлення, а також перебуваючи під впливом лікарських препаратів, що знижують швидкість реакції і увагу.

Геращенко також зазначив, що далі суд буде визначати міру відповідальності громадянина Н. за те, що він допустив загибель двох ні в чому не винних пішоходів і поранив ще чотирьох.

Офіс генерального прокурора повідомив, що наразі на місці події працюють правоохоронці. Вирішується питання щодо затримання водія та повідомлення йому про підозру.

ДТП на Майдані незалежності

ДТП у центрі Києва

Київська міська прокуратура повідомила, що за фактом смертельної ДТП на Майдані Незалежності розпочато кримінальне провадження.

Зазначається, що за процесуального керівництва Київської міської прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом масштабної ДТП зі смертельними наслідками, яка сталася 30 жовтня 2020 року у центрі Києва (ч. 3 ст. 286 КК України). За попередніми даними, водій автомобіля Land Rover, втративши контроль за керуванням, виїхав на пішохідну зону Майдану Незалежності, де в’їхав у натовп людей, після чого на проїжджій частині вул. Хрещатик протаранив декілька авто.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється СУГУ НП у м. Києві.

Нагадаємо, стаття 286 КПК України "Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами" передбачає, що порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило загибель кількох осіб караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

ДТП на Хрещатику

ДТП на Хрещатику Фото: Київська міська прокуратура у facebook.com

31 жовтня Шевченківський районний суд міста Києва відправив на 60 діб під цілодобовий домашній арешт водія Land Rover 66-річного Юрія Назаренка. Він перебуватиме за місцем реєстрації, а також повинен носити електронний браслет. Чоловік проживає один, його дружина померла.

У суді свідчив лікар, який розповів, що у чоловіка був інсульт, 19 жовтня його прооперували, а потім був реабілітаційний період ㅡ без ускладнень, сказав медик. 26 жовтня чоловіка виписали, а 30 жовтня він повторно приїхав на огляд. Заборон на керування автомобілем не було, водій сам мав вирішити, чи здатен він керувати транспортом. Лікар також заявив, що підозрюваному наразі потрібний медичний нагляд.

За словами адвоката Назаренка, чоловікові шкода за те, що сталося, він усвідомлює свою провину та готовий заплатити матеріальну компенсацію постраждалим.

Що кажуть очевидці

Свідки ДТП, коментуючи ситуацію, зазначили, що чоловік їхав по Майдану Незалежності пішохідною зоною і збив на смерть щонайменше двох людей. Очевидці додали, що чоловік може бути п'яний.

Мережею поширились й інші відео.

Головний редактор "Ісландії" Сергій Грішин, опублікувавши відео, на якому видно, звідки і як водій заїхав на Майдан, зазначив:

Схоже, він був без свідомості.

Це я його не виправдовую, а констатую.

За словами Геращенка, якщо дійсно цей водій раніше переніс операцію і погано себе почував - "ніхто не заважав йому їздити на громадському транспорті, на таксі або користуватися послугами водія".

А так через нього дві сім'ї сьогодні втратили назавжди рідних і близьких. А четверо ще здорових вранці людей змушені лікуватися в лікарнях, - зауважив Геращенко.

1