Страсна субота: що треба зробити перед Великоднем

Велика субота цьогоріч припадає на 15 квітня
Ексклюзив
Страсна субота: що треба зробити перед Великоднем
Велика субота, Великдень (Фото: kazatin.com)
14 Квітня 2023, 20:38
читать на русском

Велика субота є останнім пісним днем, який закінчиться вже після святкового Хресного ходу опівночі. У цей день згадують лежання Тіла Христа в труні. У суботу душа Ісуса Христа побувала в пеклі і розповіла там про те, що життя торжествує над смертю.

Взагалі, за церковним статутом, бажано в суботу, як і в Страсну п’ятницю, утримуватися від їжі по максимуму: їсти лише хліб і пити воду.

У день перед Великоднем всі християни активно готуються до свята: фарбують яйця, печуть паску. При випіканні пасхального хліба у домі не можна лаятися, маски мають бути приготовлені у мирі і любові.

Велика субота – день доброти, примирення і всепрощення. Заведено вважати, що у день перед Великоднем обов’язково потрібно роздати милостиню всім нужденним, які зустрінуться на шляху. Також у цю ніч обов’язково потрібно запалити свічку та знайти час для щиросердої молитви.

Також у цей день не можна нічого виносити з дому. Вважається, що можна віддати свій добробут і достаток.

Що не можна робити в Страсну суботу

  • Не можна їсти з третьої години ночі суботи і до ранку неділі. Попри те, що Великдень настане вже опівночі, святкова трапеза дозволяється тільки вранці.
  • Якщо ви постите по мінімуму, але хочете правильно витримати цей день, то не можна їсти ту їжу, яка приготована на вогні або з використанням рослинної олії.
  • Ні в якому разі не пити, в тому числі і червоне вино кагор. Хоча, деякі священники підкреслюють, що якщо людина дотримується суворого посту, вона може випити келих кагору, щоб зміцнити свої сили.
  • Відмовитися від веселощів. Як би не хотілося під час приготування пасок і паски співати і танцювати, робити це суворо заборонено.
  • Утримуватися від інтимної близькості.
  • Не можна ходити на риболовлю чи полювання.
  • У велику суботу заборонено прати, прасувати і прибирати.
  • Не митися самим.
  • Відмовитися від роботи на землі, рукоділля, будівництва.
  • Не можна відмовляти в цей день людям, які вас про щось попросять.

Багато людей в Страсну суботу відправляються на цвинтар, але, згідно з церковними законом, цього робити не можна. Для поминання покійних є певні дні, але Велика субота, і Великодень до таких днів не належать.

Не варто напередодні Великодня лаятися і сваритися. Потрібно дозволити вірі, благодаті, любові і добра вступити у ваше життя і наповнити ваше серце.

Прикмети

Якщо у Велику суботу день ясний, то таким ж сонячним буде і все літо. Якщо в цей день похмуро, то літо буде холодним і дощовим.

Якщо не спати в ніч з суботи на неділю, то можна закликати до себе щастя на весь рік. Вважається, що саме в цю ніч щастя ходить серед людей і його важливо не проспати.

Якщо освячене яйце кинути в воду, а потім вмитися нею, то це зробить людину здоровою і продовжить її молодість.

1