Вакцинація в Україні: як записатися та зробити щеплення

Якими способами можна записатися в чергу на вакцинацію від Covid-19 і що робити, аби легко перенести щеплення
Ексклюзив
Вакцинація в Україні: як записатися та зробити щеплення
Вакцинація від коронавірусу (Фото: Запорізька ОДА)
24 Березня 2021, 17:27
читать на русском

В Україні продовжується кампанія з вакцинації від коронавірусу. Однак, за словами чиновників, вона пробуксовує не лише через те, що люди не хочуть вакцинуватися, але й через брак інформації про те, де та як можна записатися в чергу і отримати щеплення. Парламент.UA підготував інструкцію для українців, які хочуть записатися в чергу і щепитися, але не знають як саме це правильно зробити.

Безоплатно вакцинуватися від COVID-19 в Україні теоретично можна в будь-якому закладі охорони здоров’я чи у приватного лікаря, якщо він визначений Міністерством охорони здоров’я України та має договір з Національною службою здоров’я України на відповідний пакет послуг. Перевірити, чи має надавач такий договір, можна на сайті НСЗУ або за номером 16-77.

З  1 березня 2021 року в Україні є можливість записатись до списку очікування на вакцинацію проти COVID-19. Електронний список формується, щоб краще спланувати та організувати процес вакцинації.

Як пояснили у Міністерстві охорони здоров`я України, записатися на вакцинацію можна через додаток "Дія", контакт-центр МОЗ або через свого сімейного лікаря. Якщо ж за віком або за професією людина підлягає першочерговій вакцинації, то записуватися у чергу не потрібно.

Вакцинація проти COVID-19 в Україні здійснюється поетапно, нині в державі розпочали другий етап.

  • 1-й етап – медики, які працюють із пацієнтами з COVID-19, персонал та мешканці закладів для літніх людей, військовослужбовці на фронті (≈ 367 тис. людей).
  • 2-й етап – решта медичних працівників, люди віком 80+ та соціальні працівники (≈ 3 млн людей).
  • 3-й етап – люди віком 65-79 років, працівники критично важливих структур державної безпеки, працівники сфери освіти (≈ 7 млн людей).
  • 4-й етап – люди віком 60-64 роки, люди з хронічними захворюваннями, люди, що працюють та відбувають покарання в місцях обмеження волі  (≈ 11 млн людей).
  • 5-й етап – решта дорослого населення України (≈ 13 млн людей).

Крім того, поза чергою, задля формування позитивної громадської думки про вакцинацію, щеплюють відомих політиків, громадських діячів, журналістів, зірок естради і телебачення, а також учасників бойових дій на Сході України.

Як записатися на вакцинацію в додатку "Дія"

Як повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, послуга запису на вакцинацію від COVID-19 наразі доступна на порталі "Дія". Щоб зареєструватися у мобільному застосунку, необхідно оновити його до останньої версії. Для реєстрації через вебпортал знадобиться пройти процедуру верифікації номеру телефону та електронної пошти.

У разі ж, якщо людина реєструватиметься через "Дію" та при цьому встановлює додаток вперше, то їй буде необхідно авторизуватись через банк. Можливо авторизуватись через мобільний застосунок "Приват24", або "monobank", або систему НБУ.

Спершу необхідно зареєструватися або авторизуватися в особистому кабінеті, а потім обрати потрібну послугу. На сайті зазначено, що записатися до листа очікування може кожен охочий, крім працівників закладів охорони здоров’я, освіти, соціальної сфери, інтернатів, будинків для людей похилого віку та інших спеціалізованих закладів, військовослужбовців та працівників структур державної безпеки, які і так перебувають у пріоритетній групі на щеплення.

Щоб записатися до черги, спершу потрібно обрати з переліку категорію, до якої ви належите. Далі необхідно обрати місто, в якому вам буде зручно вакцинуватися.

Після цього людина отримує підтвердження, що вона записана до списку очікування на вакцинацію. Водночас у відомстві не зазначають, коли має надійти сповіщення, де його переглянути та скільки на це має піти часу.

У разі, якщо людина з часом передумала, запис на вакцинацію можна видалити з особистого кабінету. Одна людина не зможе записатися на вакцинацію двічі.

Після того, як минуть перші чотири хвилі вакцинації та препарат дістанеться регіонів, учасники програми отримають електронне сповіщення про вакцинацію.

Як тільки буде ясно, коли вакцина надходить до пунктів щеплення, в "Дію", на мобільний номер і на e-mail надійдуть сповіщення, де запропонують людині обрати зручний для неї час, день та пункт вакцинації. Вона запишеться, і далі вже буде щеплення.

Як записатися на вакцинацію через контакт-центр МОЗ

Щоби записатися у чергу на вакцинацію через контакт-центр МОЗ зателефонуйте на номер гарячої лінії 0 800 60 20 19.

Оператор запитає у вас pеєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код) або серію та номер паспорта. далі вам треба буде обрати місце, в якому ви хочете вакцинуватися і очікувати повідомлення про запрошення на вакцинацію.

Зауважимо, що таким чином формується саме список очікування на вакцинацію. Коли настане етап вакцинації групи, до якої ви належите, з вами зв’яжуться та запропонують обрати конкретну дату та час щеплення.

Як записатися на вакцинацію через сімейного лікаря

З початком другого етапу вакцинації можна записуватися в чергу на щеплення через свого сімейного лікаря. Поки що така послуга надається літнім людям віком 80+, які хочуть вакцинуватися від Covid-19. Лікар запише вас у чергу, а коли вакцина надійде до пункту щеплення, перетелефонує, аби погодити дату і час вакцинації.

Крім того, якщо літня людина сама не може прийти до пункту вакцинації, сімейний лікар направить додому до пацієнта мобільну бригаду. Також мобільні бригади працюватимуть там, де доступ до закладів охорони здоров’я буде ускладненим або неможливим. Імунізація проводиметься у виїзному режимі в спеціально організованих місцях для людей, які цього потребують.

Важливо! Якщо людина, яка підпадає під вакцинацію, не запишеться сама, їй мають зателефонувати з Центру первинної медико-санітарної допомоги й запросити на щеплення, повідомили у МОЗ.

Як записатися на реєстрацію, якщо ви громадський діяч або відома особа

Для популяризації вакцинації серед українців низка обласних державних адміністрацій запровадила так звані позачергові щеплення залишками вакцини публічних та громадських діячів. До таких категорій зокрема віднесли:

  • Ветеранів АТО/ООС.
  • Народних депутатів України, керівників центральних органів виконавчої влади, обласних державних адміністрацій, обласних рад, органів місцевого самоврядування, лідерів і представників релігійних організацій.
  • Видатних письменників, журналістів, спортсменів, музикантів, акторів, співаків, інших діячів сфери культури.

Суть цього способу полягає у тому, що в пунктах вакцинації після усіх планових щеплень чи не щодня залишаються залишки вакцини і щоби їх не виливати (вакцина придатна до споживання тільки 6 годин після відкриття флакону на 10 доз) в порядку черги вакцинують усіх охочих із вищеперелічених категорій. Обов`язковою умовою є те, що опісля вакцинації відома особа розкаже у ЗМІ або в соцмережах про свій власний позитивний досвід щеплення і заохочуватиме до вакцинації інших.

Для того, аби записатися в таку чергу, потрібно заповнити анкету, посилання на яку розміщене на сайтах ОДА або ж у соцмережах. Наприклад, у Києві стати в чергу для громадських діячів можна за посиланням.

А ось відео того, як за подібною ініціативою вакцинують ветеранів АТО/ООС на Буковині.

Кому не потрібно записуватися на вакцинацію

МОЗ нагадує, що якщо ви належите до пріоритетних для щеплення категорій, то записуватися до черги на вакцинацію не потрібно, її вам запропонують без черги. Роботодавець або керівник установи інформує вас про можливість та дати щеплення. До таких категорій включені:

  • працівники сфери охорони здоров'я, освіти, соціальної сфери
  • працівники чи мешканці спеціалізованого закладу (інтернати, будинки для літніх людей тощо)
  • військовослужбовці
  • працівники критично важливих структур державної безпеки (включно з Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією, Національною гвардією, Державною службою з надзвичайних ситуацій, Державною прикордонною службою й Службою безпеки України)

Хто не зможе записатися на вакцинацію

Щоб безоплатно вакцинуватися від COVID-19, пацієнт має бути зареєстрований у Реєстрі пацієнтів електронної системи охорони здоров’я. Зареєструватися можна в будь-якого лікаря, зокрема лікаря-спеціаліста. Ви вже зареєстровані, якщо:

  • маєте укладену декларацію з лікарем, який надає первинну медичну допомогу;
  • отримуєте ліки за програмою “Доступні ліки”;
  • отримували електронне направлення в лікаря.

Ви не зможете вакцинуватися від COVID-19, якщо не зареєстровані в Реєстрі пацієнтів ЕСОЗ.

Декларація про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, не є обов’язковою для отримання безоплатної вакцини від COVID-19. Але радимо укласти таку декларацію, адже цей важливий документ надає доступ до безоплатних медичних послуг за програмою державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення.

Кому не можна вакцинуватися від коронавірусу

Важка алергічна реакція на поліетиленгліколь або подібні речовини є абсолютним протипоказанням до щеплення мРНК-вакцинами від COVID-19, які містять цю речовину.

Якщо ви схильні до алергій, рекомендується обстежитися у лікаря-алерголога перед отриманням вакцини. Проте жоден інший тип алергії, ніж на згадані речовини, не є протипоказанням для вакцинування.

Якщо ви хворієте на COVID-19 і не отримали жодної дози вакцини проти COVID-19, у МОЗ радять відкласти вакцинацію на 6 місяців. Якщо ж ви перехворіли на COVID-19 і вирішили вакцинуватися раніше, ніж сплине 6 місяців, то можете це зробити, звернувшись за консультацією до сімейного лікаря.

Якщо ви отримували лікування антитілами від COVID-19 (моноклональні антитіла або плазму реконвалесцентів - пацієнтів у стадії одужання), радимо відкласти вакцинацію на 6 місяців

Якщо ви захворіли на COVID-19 після того, як отримали першу дозу, треба відкласти отримання другої дози вакцини на 6 місяців.

Вакцинуватися від COVID-19 можна не раніше, ніж через 14 днів після прийому вакцини від інших інфекційних хвороб. Якщо ж ви зробили щеплення від коронавірусу, то вакцинуватися від інших інфекційних хвороб необіхдно не раніше, ніж через 28 днів після отримання другої дози вакцини проти COVID-19. Якщо вакцинація проти COVID-19 є перепоною для планової вакцинації за віком чи за схемою, цей термін може бути скорочений до 14 днів.

Якщо ви вагітна, радимо вакцинуватися після пологів. Якщо ви дізналися про вагітність після того, як отримали першу дозу, радимо вакцинуватися після пологів.

Якщо ви годуєте дитину грудним молоком, то можете вакцинуватися без жодних застережень.

Увага! Якщо ви маєте проблеми із серцем та судинами, а також хронічні захворювання, перед щепленням рекомендують проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем, а за необхідності здати відповідні аналізи.

Як підготуватися до щеплення від коронавірусу

Вакцинація від COVID-19 є добровільною. Ви маєте надати згоду на вакцинацію перед щепленням, якщо не зробили цього раніше.

Інформація про вакцинацію буде внесена до електронної системи охорони здоров’я та доступна вашому сімейному лікарю.

МОЗ не планує розробляти та використовувати інші специфічні документи для підтвердження вакцинації, якщо таких вимог не буде ухвалено на міжнародному рівні.  У разі необхідності, наприклад, для виїзду за кордон, ви можете отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію встановленого зразка, звернувшись до закладу охорони здоров'я.

Під час візиту мобільної бригади з імунізації чи відвідування пункту щеплення треба дотримуватися стандартних рекомендацій, щоб убезпечити себе від захворювання. Тестуватися на антитіла чи антигени до COVID-19 перед чи після щеплення від COVID-19 не потрібно, цього не роблять ніде у світі.

Вакцинація (Фото: depositphotous)

Для того, щоб повноцінно імунізуватися від COVID-19, необхідно отримати дві дози однієї вакцини. Отримання однієї дози вакцини - це один раунд вакцинації. Отже, кожен етап вакцинації матиме два раунди.

Кожен раунд триватиме в середньому 20 днів залежно від вакцини, етапу вакцинації та способу, яким буде вакцинуватися пацієнт - у постійному пункті щеплення чи з допомогою мобільної бригади.

Якими вакцинами щеплюють українців

Нині в Україні доступна лише одна вакцина, розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca, дозволена для екстреного використання в Європейському Союзі та інших країнах. В Індії, звідки вакцина приїхала до України, препарат випускається під назвою Covishield. 22 лютого вакцина зареєстрована для екстреного застосування в Україні. Ефективність цієї вакцини варіюється від 63% у захисті від симптоматичного COVID-19 осіб від 18 років.

У вакцині AstraZeneca використовується безпечний для людини вірус, який переносить елементи вірусу SARS-CoV-2. Так вакцина змушує організм виробити імунітет, водночас не даючи хворобі розвиватися. Вакцину AstraZeneca вводять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації потрібно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 4-12 тижнів.

Уже 25 березня в Україу має прибути і вакцина китайського фармацевтичного підприємства Sinovac Biotech, що спеціалізується на виробництві вакцин проти гепатиту та грипу. Дозволена для екстреного використання в Азербайджані, Бразилії, Китаї, Чилі, Індонезії та Туреччині.  Попередня ефективність вакцини Sinovac Biotech — 50%.

Ця вакцина містить у своєму складі інактивований вірус. Організм реагує на нього та виробляє імунітет. Схоже працюють вакцини проти поліомієліту, дифтерії.

Вакцину Sinovac Biotech водять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у два тижні.

У невизначеному майбутньому в Україну мають привезти і вакцину німецької біотехнологічної компанії BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Вона дозволена для повного використання у: Швейцарії, Королівстві Бахрейн, Саудівській Аравії. Екстрене використання, дозволене ВООЗ, діє в США, Великій Британії, Європейському Союзі, Швейцарії, Аргентині, Австралії, Канаді, Чилі, Мексиці, Об'єднаних Арабських Еміратах та в багатьох інших країнах.

Вакцина Pfizer-BioNTech - це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Вакцина показала 95% ефективності у захисті від COVID-19 серед осіб віком від 16 років.

Вакцину Pfizer BioNTech від COVID-19 вводять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у три тижні

22 лютого 2021 року вакцину Pfizer/BioNTech проти COVID-19 зареєстровано в Україні для екстреного медичного застосування.

Так само у майбутньому за кошти державного бюджету планується закупити і вакцину, розроблену американською фармацевтичною компанією Novavax. Вона перебуває на фінальній стадії III фази клінічних випробувань, і компанія планує подавати документи до Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) для затвердження екстреного використання в I кварталі 2021 року. Попередньо заявлена ефективність становить 89%.

Вакцина Novavax містить білки вірусу SARS-CoV-2, відтак вчить організм людини виробляти відповідну реакцію на них. Схоже працюють вакцини від грипу, гепатиту В.

Novavax вводять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації потрібно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 21 день.

Як реагує організм на щеплення, як полегшити свій стан після вакцинації

Вакцинація від COVID-19 допоможе розвинути імунітет до вірусу. Ваш організм може певним чином реагувати на вакцину, це означає, що ваше тіло вибудовує захист.

Такі реакції на місці щеплення є нормальними та минають за кілька днів після вакцинації:

  • біль;
  • набряк.
  • гарячка;
  • озноб;
  • головний біль;
  • втомлюваність.

Якщо ви відчуваєте сильний дискомфорт, зверніться до лікаря за рекомендаціями. Також ви можете так полегшити місцеві симптоми:

  • накладайте прохолодні компреси на місце щеплення;
  • легко розминайте руку, в яку робили щеплення;
  • пийте багато рідини;
  • за необхідності випийте жарознижувальне і ліки, які збивають тиск.

Важливо! Вакцина від COVID-19 не може спричинити захворювання. Проте ви можете отримати першу дозу вакцини уже інфікованим, коли симптоми хвороби ще не розвинуті.

Якщо з’являються яскраві симптоми захворювання на COVID-19, наприклад, висока температура, постійний кашель, втрата або зміна нюху чи смаку, слід пройти обстеження та протестуватися на COVID-19.

Невідкладно повідомляйте свого лікаря про будь-які тяжкі побічні реакції, що виникли після вакцинації від COVID-19.

1