Молдова обрала жінку президентом: чому це добре для України

Майя Санду стане першою жінкою на посту президента Молдови
Ексклюзив
Молдова обрала жінку президентом: чому це добре для України
Фото: Офіс президента
17 Листопада 2020, 11:26
читать на русском

Після другого туру виборів у Молдові президенткою країни стала лідерка партії “Дія і солідарність” Майя Санду.

За підсумками обробки 100% протоколів Санду набрала 57,75% або 943 486 голосів виборців, а її опонент - чинний президент Молдови Ігор Додон - 42,25% або 690 139 голосів. Він вже "попередньо привітав" Санду з перемогою, однак заявив, що визнає результати виборів тільки тоді, коли це підтвердить Конституційний суд країни.

Санду стане першою жінкою на посту президента Молдови.

Хто стане президентом у Молдові

Майї Санду 48 років. Вона здобула економічну освіту, зокрема й у США. Працювала радником у Світовому банку в Вашингтоні. Починаючи з 2012 року, Санду перебувала “в кадровому резерві” партій демократичного спрямування.

Чотири роки вона пропрацювала міністром освіти Молдови. Влітку 2019 року під час політичної кризи у країні Санду призначили прем’єр-міністеркою. Її призначення мало на меті відсторонити від влади молдовського олігарха Влада Плахотнюка, який мав беззаперечний вплив на увесь демократичний сектор молдовського політикуму. Тоді, в результаті союзу частини демократів з соціалістами Додона, Плахотнюка змусили залишити країну, а Санду - стала главою уряду. Однак уже восени соціалісти спочатку висунули неприйнятні умови, а потім – відправили уряд на чолі з прем’єркою Санду у відставку, проголосувавши вотум недовіри.

Її сприймають як проєвропейського політика на противагу проросійському Додону.

Чим запам’ятався Додон на посаді президента Молдови

Восени 2016 року соціалісти висунули Ігоря Додона кандидатом у президенти Молдови 30 жовтня. Він вийшов у другий тур набравши 47,98% голосів. 13 листопада 2016 року його обрали президентом Республіки Молдова.

Ігор Додон завжди висловлював проросійську позицію. Наполягав на дружбі з Росією і відновленні економічних відносин з нею в повному обсязі. Він також пропонує федералізацію Молдови та скасування угоди про асоціацію з Євросоюзом. Під час дебатів 30 жовтня він заявив, що Крим належить Росії. Внаслідок дипломатичного скандалу, за слова Додона вибачився міністр закордонних справ Молдови. А посол України в Кишиневі, якого через скандал викликали на консультацію до Києва, закликав більше не спекулювати на темі Криму. Сам Додон згодом пояснив, що лише мав на увазі те, під чиєю владою півострів фактично знаходиться.

Як відбувалося голосування на виборах у Молдові

Голосування у Молдові тривало із 07:00 до 21:00. На закордонних виборчих дільницях ЦВК продовжила голосування через великі черги після наполягання Майї Санду — вона користується більшою підтримкою в молдован за кордоном.

Для хворих на COVID-19 була можливість проголосувати до 15:00 удома, або на дільницях окремо від інших після 15:00. Щоб віддати голос, треба було прийти із власною ручкою й обов’язково в масці, які також роздавали на вході до дільниць.

Для мешканців невизнаного Придністров’я відкрили 42 дільниці для голосування Водночас на решті території країни було понад 2000 тис. дільниць і й 139 — за кордоном.

Під час виборів діяла заборона підвозити автобусами більше ніж 8 людей до дільниць, визначивши порушення цієї норми як підкуп виборців.

Реакція кандидатів у президенти Молдови на перемогу Санду

Майя Санду після закриття дільниць подякувала виборцям. Вона наголосила, що для неї та команди було дуже важливо, аби вибори були вільними та чесними.

Коли стало зрозуміло, що Санду перемагає, вона знову подякувала своїм прихильникам, які зібралися біля офісу її партії “Дія і Солідарність”.

Чинний президент Додон відразу після закриття виборчих дільниць, коли не були відомі навіть попередні результати подякував виборцям за активність і заявив, що після оцінками його штабу, він “з великим відривом лідирує всередині країни”.

Однак пізніше він привітав Санду та закликав своїх прихильників не виходити на акції протесту. За його словами, якщо суд підтвердить, що вибори пройшли законно, він "припинить цю виборчу кампанію".

Що означають для України результати виборів у Молдові

Президент Зеленський вже привітав Санду з перемогою.

Упевнений у подальшому зміцненні відносин між Україною та Молдовою і європейській інтеграції наших народів. З нетерпінням очікую на візит колеги до Києва, - написав Зеленський.

Напротивагу проросійському Додону, Санду неодноразово відкрито підтримувала Україну у конфлікті з Росією.

Вона виступала за відновлення територіальної цілісності України на Донбасі й наполягала, що Крим є невід'ємною частиною країни.

У 2016 році Майя Санду сказала "Радіо Свобода" про свою позицію щодо Криму.

Моя позиція однозначна: Крим - це частина України, окупована Росією з порушенням норм міжнародного права, - заявила вона.

Крім того, вона наголошувала, що між Молдовою та Україною має бути стратегічна співпраця.

На думку Санду, перспективи Молдови у ЄС можуть бути туманними без успішної інтеграції України з Євросоюзом.

Також Санду неодноразово порівнювала ситуації на Донбасі та у Придністров'ї, як спільні проблеми країн.

Новообрана президентка заявила, що вдячна за те, що в Україні не допустили створення проєкту "Новоросія", який би міг дати вихід Росії до Придністров'я.

1