Вибори ректора університету Шевченка: хто може очолити найбільший виш країни

Викладачам та представникам студентства випала можливість обрати зі списку у 10 кандидатів, у якому немає попереднього ректора
Ексклюзив
Вибори ректора університету Шевченка: хто може очолити найбільший виш країни
КНУ ім. Т.Шевченка Фото: wikimapia.org
21 Листопада 2020, 20:01
читать на русском

У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, який є найбільшим вишем за кількістю студентів і спеціальностей в Україні, 25 листопада обиратимуть нового ректора.

Викладачам та представникам студентства випала можливість обрати серед 10 кандидатів. Водночас чинний ректор Леонід Губерський участі у виборах не братиме.

Чим Губерський запам’ятався на посаді ректора КНУ

Леонід Губерський пропрацював ректором Київського національного університету з 2008 року. До цього він був директором Інституту міжнародних відносин КНУ. У 2015 році на перших за час Незалежності України виборах ректора Губерський переобрався на посаду. Згідно з процедурою, у голосуванні мали брати участь не тільки викладачі, а й студенти (15% від трудового колективу вишу). Частина студентського активу заявляла, що виборча комісія, розподіляючи квоти на голосування, проігнорувала незалежні інституції самоврядування на користь підконтрольних адміністрації вишу.

Однак найгучніший скандал пов’язаний з ректором Губерським стосується території у селі Михайлівка-Рубежівка, за 15 хвилинах від Києва, яка належить університету. Тут мали збудувати науково-навчальний центр “Жуків Хутір”, однак не склалось. Замість запланованих університетських лабораторій, магнітної станції, артезіанських колодязів та зерносховища, ділянку обнесли високим парканом, за яким розташувалось елітне котеджне містечко з розкішними садибами, найдорожча з яких “належить” тещі Губерського, Валентині Козярській. Замість студентів тут можна побачити люксові автомобілі вартістю у мільйони гривень.

При цьому утримується елітне котеджне містечко “Жуків Хутір” ймовірно коштом університету. Журналісти не раз знаходили університетські тендери на закупівлю енергоресурсів для обслуговування цієї території.

Інший скандал трапився у червні 2019 року. КНУ опинився у центрі уваги через протистояння адміністрації університету і студентів, які виступили проти поновлення ексзаступника голови Адміністрації президента Януковича Андрія Портнова на посаді професора університету. Тоді подія отримала потужний резонанс і підтримку громадськості, після чого Губерський публічно відмовився від такого задуму.

Хто балотується по посаду ректора КНУ

Як ми вже повідомляли, чинний очільник вишу не братиме участі у виборах.

Цьогоріч на посаду ректора претендують:

  • доктор наук, професор, голова Всеукраїнського бюро Міжнародної громадсько-державної програми “Освіта дорослих України” Сергій Болтівець;
  • доктор філософських наук, богослов, колишній ректор Університету Короля Данила на Прикарпатті Віталій Хромець;
  • професор, доктор геологічних наук, директор Інституту геології КНУ Сергій Вижва;
  • нардеп від “Слуги народу”, завідувач кафедри теорії та історії держави і права університету “КРОК” Олександр Копиленко;
  • заступник декана юридичного факультету КНУ, кандидат юридичних наук Максим Куцевич;
  • доктор філософських наук, декан філософського факультету КНУ Анатолій Конверський;
  • доктор юридичних наук, професор кафедри історії права та держави юридичного факультету КНУ Петро Захарченко;
  • доктор соціологічних наук, доцент на факультеті соціології КНУ Ірина Чудовська;
  • доктор економічних наук, доцент кафедри економічної теорії, макро- і мікроекономіки КНУ Андрій Вітренко;
  • проректор з науково-педагогічної роботи КНУ, кандидат філософських наук Володимир Бугров.

Крім того, на цю посаду балотувався колишній спікер Верховної Ради Володимир Литвин, який є головою наглядової ради вишу. Однак він захворів на коронавірус і не зміг взяти участь у передвиборчій кампанії.

Володимир Литвин

Володимир Литвин. Фото: УНІАН

Як відбувається передвиборча кампанія у КНУ в умовах карантину

Як розповів у коментарі “Парламент.UA” заступник директора з науково-педагогічної роботи Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка Євген Цимбаленко, кампанія проходить із дотриманням усіх вимог безпеки.

Зустрічі з виборцями та дебати відбуваються у дистанційній формі за допомогою різноманітних платформ Zoom. Google Meet, YouTube, Facebook, Telegram. Інколи одночасно на декількох платформах для охоплення більшої аудиторії, - сказав Цимбаленко.

Він також зазначив, що дехто з кандидатів проводять зустрічі з кожним факультетом чи інститутом окремо, а деякі збирають загальні зустрічі для всіх охочих.

Дистанційний формат проведення зустрічей дозволяє значно розширити можливості комунікації з кандидатами: надіслати питання в чат, надати додаткові матеріали для обговорення, демонструвати різноманітні матеріали, - зауважив Цимбаленко.

В університеті також створили спеціальний телеграм-канал, де можна переглянути записи зустрічей та дебатів між кандидатами, які організував студпарламент КНУ.

Хто має найвищі шанси стати ректором КНУ ім.Шевченка

На думку колишнього викладача КНУ ім. Тараса Шевченка Олега Магдича передвиборча кампанія відбувається “трохи дивно”.

Дуже багато неясно. Багато прихованих кутків, закритої інформації, - пояснив Магдич.

Колишній викладач вважає, що загалом більшість студентського середовища буде підтримувати кандидатуру чинного проректора КНУ Володимира Бугрова.

Водночас Магдич додав, що влада, зокрема Міністерство освіти та науки, ймовірно лобіюватимуть доцент КНУ Андрія Вітренка.

В університеті працюють майже 3 тисячі викладачів та 3 тисяч співробітників, а навчається майже 28 тисяч студентів. Загальний річний бюджет вишу сягає 2 мільярдів гривень. Тож 25 листопада викладачі та студенти визначатимуть головного розпорядника та управлінця, який вирішуватиме подальшу долю і напрямки розвитку вишу.