Виплати та пільги військовим: що гарантує держава воїнам-захисникам

Розглядаємо окремі аспекти фінансового та соціального забезпечення українських військових та членів їхніх родин
Ексклюзив
Виплати та пільги військовим: що гарантує держава воїнам-захисникам
Війна на Донбасі, військові Фото: facebook.com/pressjfo.news
15 Червня 2022, 09:38
читать на русском

З чого складаються виплати військовим

Військовослужбовці, які наразі захищають нашу країну, мають право на щомісячне грошове забезпечення, а також на додаткову грошову винагороду. Про які суми йдеться, розповів міністр оборони України Олексій Резніков.

За його словами, грошові виплати військових наразі складаються з двох частин:

  • щомісячного грошового забезпечення, яке військові отримують відповідно до своєї посади, звання, вислуги тощо;
  • додаткової грошової винагороди, яка встановлена за ініціативою Президента України Володимира Зеленського на період воєнного стану.

Ця додаткова винагорода нараховується за такою логікою.

Для тих військовослужбовців, які безпосередньо не залучені до ведення бойових дій, додаткова винагорода в розрахунку на місяць складає 30 тисяч гривень, або приблизно 1000 грн на день.

Для тих воїнів, які беруть участь у боях, додаткова винагорода визначається з розрахунку 100 тисяч гривень на місяць. Або приблизно 3000 грн на день.

Тобто, якщо військовослужбовець, скажімо, рядовий стрілець, півмісяця обороняв кордон з Угорщиною, а інші півмісяця брав безпосередню участь у боях на Харківщині чи Донеччині, сумарно за місяць йому буде нараховано:

  • щомісячне грошове забезпечення у розмірі близько 13-14 тис. грн відповідно до посади та звання.
  • близько 15 тисяч гривень додаткової винагороди за несення служби під час воєнного стану.
  • та близько 50 тис. гривень за безпосередню участь у бойових діях.

Тобто загальна сума у такому випадку для рядового стрільця складе 78-79 тис. грн мінус відрахування.

Як розраховується додаткова допомога?

  • військовослужбовцям, які безпосередньо не залучені до ведення бойових дій, нараховуватимуть додаткову допомогу за кожен день такої служби з розрахунку 30 тис грн на місяць (приблизно 1000 грн на день);
  •  військові, які беруть участь у боях, отримуватимуть близько 3000 грн на день (з розрахунку 100 тис грн на місяць).

Як визначають кількість днів, які військовослужбовець перебував у бою чи виконував бойові завдання?

Кількість днів визначається на підставі бойових наказів і розпоряджень, які видаються військовим командуванням різних структур сил оборони.

Як отримати кошти?

Якщо йдеться про ЗСУ, військова частина подає до Міністерства оборони заявку на виплату грошового забезпечення. Міністерство оборони на підставі цієї заявки перераховує військовій частині гроші, після чого військова частина зараховує кошти безпосередньо на банківську картку військовослужбовцю. Реквізити свого рахунку треба надати до фінансової служби вашої частини.

В якому банку має бути відкритим рахунок?

Банк може бути будь-яким – ніхто не має права примушувати військового відкривати рахунок у тому чи іншому банку.

Коли здійснюють виплати?

Виплата грошей військовослужбовцям здійснюється у поточному місяці за попередній. Тобто у травні за квітень. Вона ділиться на дві частини:

  •  у першій декаді місяця військовослужбовці отримують щомісячне грошове забезпечення відповідно до посади, звання та інших параметрів;
  • у другій декаді відбувається нарахування додаткової винагороди (за воєнний стан та бойові).

Платежі розведено на дві частини, тому що розмір щомісячного грошового забезпечення відомий. Він майже однаковий кожного місяця. А розмір додаткової винагороди за підсумками місяця фінансові служби частин мають порахувати на підставі бойових наказів.

Чим більше днів військовослужбовець провів у бою, тим більшу додаткову винагороду він отримає. Кожного місяця ця сума може суттєво відрізнятися. Це треба розуміти.

Також слід розуміти, що окремі підрозділи тієї чи іншої бригади можуть знаходитись у бою. У той час як інші перебувати у пункті постійної дислокації, проходити злагодження чи виконувати інші, небойові завдання.

Тому в рамках однієї бригади чи навіть батальйону розмір виплат може суттєво відрізнятися. Все залежить від бойових наказів.

Чисельність особового складу сил оборони «вибухово» зросла у рази буквально за кілька тижнів. Тому досі трапляються випадки, що у тій чи іншій частині є якісь негаразди з виплатами.

Інколи були відсутні накази про зарахування людей на посади. Тому не було формальних підстав їм платити. Інколи фінансисти у частинах не до кінця розуміли, як здійснювати нарахування.

Для вирішення цих ситуацій Міністерством оборони сформовано спеціальні групи співробітників, які консультують фінансові служби з усіх питань.

Згідно з доповідями, які я отримую, у травні проблемних ситуацій було вже на порядок менше, ніж минулого місяця. Нюанси чи особливі ситуації з виплатами ще можуть бути, але в цілому систему вже налагоджено.

Якщо у вас виникають питання щодо грошового забезпечення, найперше ви маєте звернутися до безпосереднього командира чи його заступника по роботі з особовим складом. За необхідності можна також звернутися до фінансової служби вашої частини.

Що робити, якщо гроші не отримали?

  • звернутися до безпосереднього командира чи його заступника по роботі з особовим складом. За необхідності можна також звернутися до фінансової служби вашої частини.
  •  якщо на вашу думку питання не вирішилось, потрібно зателефонувати на гарячу лінію департаменту фінансів Міністерства оборони за номером: (044) 271-35-59 (пн-пт з 9.00 до 16.00, з 12.00 до 13.00 – обідня перерва).

Грошові виплати військовослужбовців, які потрапили в полон, можуть отримати члени їхніх родин. Йдеться як про фіксоване щомісячне грошове забезпечення, так і про додаткові винагороди за виконання завдань, які нараховують теж щомісяця.

Для отримання таких виплат членами родини потрібно, аби був виданий відповідний наказ про службове становище військовослужбовця.

Необхідно не тільки переконатися, що наш воїн у полоні, скажімо, побачити його на відео. Треба у визначеному порядку зафіксувати цей факт. Щоб в подальшому усе працювало як годинник, – зазначив міністр Резніков.

У разі виникнення проблем чи питань у подібних випадках потрібно звертатися до Міноборони за номером: (044) 271-35-59 (пн-пт з 9.00 до 16.00, з 12.00 до 13.00 – обідня перерва).

Пільги на здобуття освіти

Учасники бойових дій та їхні діти можуть отримати пільги для здобуття освіти. Про це нагадує Міністерство освіти та науки України.

Хто має право на отримання пільг?

– учасники бойових дій;
– діти учасників бойових дій, які навчаються за денною формою навчання у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, – до закінчення такими дітьми закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.

Про які пільги йдеться?

– повну або часткову оплату навчання коштом державного та місцевих бюджетів;
– пільгові довгострокові кредити для здобуття освіти;
– соціальні стипендії;
– безоплатне забезпечення підручниками;
– безкоштовний доступ до інтернет-мережі, систем баз даних у державних та комунальних закладах освіти;
– безоплатне проживання в гуртожитку.

Які документи потрібно надати, щоб підтвердити право на отримання пільг на навчання?

– посвідчення учасника бойових дій встановленого зразка;
– посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни встановленого зразка;
– посвідчення члена сім’ї загиблого (дітям загиблих осіб до досягнення ними 16-річного віку – довідка, що видається матері або іншому повнолітньому члену сім’ї загиблої особи, або опікуну) встановленого зразка;
– свідоцтво про народження дитини;
– довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи встановленого зразка;
– довідку про реєстрацію місця проживання особи встановленого зразка.

Допомога на відкриття бізнесу для ветеранів

Ветерани та їхні сімʼї, які отримали статус ВПО після 24 лютого 2022 року, можуть отримати фінансову підтримку власної справи у розмірі до 20 000 грн. Український ветеранський фонд запустив проєкт з мікрофінансування бізнесу, який передбачає грошове відшкодування на купівлю товарів, необхідних для ведення власної справи.

Хто може отримати допомогу?

– ветерани за наявності посвідчення УБД;
– родини ветеранів за наявності документів, що це підтверджують.

Для подачі заявки потрібно відповідати одразу трьом критеріям:

– бути ветераном чи членом родини ветерана;
– бути ФОПом чи самозайнятою особою;
– мати статус внутрішньо переміщеної особи, набутий після 24 лютого 2022 року.

Що потрібно для отримання грошей?

  1. Зібрати пакет необхідних документів:

– паспорт,
– довідку ВПО,
– виписку чи витяг з ЄДР про ФОП чи самозайняту особу,
– підтвердження статусу ветерана війни або статусу члена сім’ї ветерана війни,
– документи, що підтверджують покупку після 24 лютого 2022 року для роботи бізнесу відповідно до КВЕДів.

  1. Надіслати свою заявку з документами через аплікаційну форму на сайті в розділі «Фінансування».
  2. Після перевірки документів отримати відповідь від Фонду.
  3. Після схвалення — отримати кошти.

Скільки можна отримати?

Після правильного заповнення заявки та завантаження усього пакету документів разом з чеками на покупку або видатковою накладною, можна отримати відшкодування на суму до 20000 гривень.

Як швидко можна отримати кошти?

Протягом 10 днів після схвалення покупки.

Як довго прийматимуть заявки?

Заявки приймаються до завершення воєнного стану.

Безкоштовне протезування та ортезування

Учасники бойових дій, які отримали контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії росії проти України мають право на безкоштовне протезування та ортезування в Україні. Про це нагадують у Мінсоцполітики.

Які документи потрібно надати для безкоштовного протезуванння/ортезування?

  •  заяву;
  • паспорт громадянина України (тимчасове посвідчення громадянина України, посвідку на постійне проживання, посвідку на тимчасове проживання, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту);
  • копію ідентифікаційного номера;
  • рішення військово-лікарської комісії;
  • витяг з наказу командира військової частини (начальника територіального підрозділу) або довідку про обставини травми, видану командиром військової частини, або копію іншого документа з відомостями про участь у бойових діях чи здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони та стримуванні збройної агресії росії.

Куди звертатися?

У державні заклади охорони здоров’я.

Чи мають право учасники бойових дій на протезування за кордоном?

Так, але лише в найскладніших випадках та за відсутності потрібних технологій в Україні.