Як зупинити хвилю підліткових суїцидів в Україні: поради експертів

Експерти розповіли про тривожні маркери та що робити, якщо ви їх помітили у своїх дітей
Ексклюзив
Як зупинити хвилю підліткових суїцидів в Україні: поради експертів
Суїцидальні думки (Фото: Рixabay)
17 Жовтня 2023, 12:29
читать на русском

Хвиля підліткових суїцидів, що прокотилася країною, сколихнула всю країну, неабияк нажахала батьків школярів та змусила згадати про так звані "групи смерті", чутки про які почали масово поширюватися у 2015-2016 роках. Чому ж нині кількість суїцидів серед підлітків знову зросла та як врятувати дину від суїцидальних намірів розбиралися у Парламент.UA.

Чому зросла кількість підліткових самогубств

Карантин і війна насправді посилили усі процеси, що відбувалися в суспільстві, розповів конфліктолог Богдан Петренко. Насправді карантинні обмеження лише посилили відстань між дітьми й батьками, попри те що фізично вони навпаки перебували поруч. Через економічні проблеми батьки більше приділяли уваги вирішенню кризових фінансових проблем, не розуміючи, що це призводить до криз сімейних.

Насправді ми досі до кінця не зовсім розуміємо, до яких наслідків може призвести карантин. Ми будемо ще довго "вихекувати" психологічні наслідки обмежень. У нас відбувається атомізація суспільства - кожен фактично стає сам за себе, коли кількість реального спілкування знижується. Я навіть по дітях своїх бачу, що вони менше спілкуються в живу, ніж я в їхньому віці. Хоча розумію, що є соцмережі. Втім через соцмережі не можна висловити емоції чи побачити, що переживає людина, не можна поплескати по плечу. Тобто це не дає повноцінного спілкування, діти не мають можливості поділитися справжніми емоціями зі своїми ровесниками, - пояснює Богдан Петренко.

Інша проблема існувала і раніше, вважає Петренко, це те, що відстань між поколіннями збільшилася. Цьому є купа причин: по-перше, те що в батьків уже немає такого авторитету, діти не звертаються за порадою. Тому що досвід батьків, які народилися, наприклад, у 80-тих роках не потрібен дітям, які народилися в нульових і десятих. В них інший досвід і більше того є можливість отримати інформацію з інших джерел. Тобто батьки вже навіть не інтелектуальний авторитет, діти звертаються в Гугл, і дізнаються більше, ніж батьки. Своєю ж чергою батьки перестають спілкуватися з дітьми, концентруються на матеріальних цілях і вважають, що якщо ти забезпечуєш дитину фінансово, ти робиш для неї головне.

Окрім того, уже почав наповну спрацьовувати ефект доміно. Діти, які хочуть здійснити самогубство роблять його по вже запропонованим їм сценаріям - падіння з висоти, отруєння ліками.

Бо з’явилася інформація про це, навіть ліки назвали. Це ж теж грає свою роль, коли проговорюють, як саме здійснюють самогубство. Слід говорити навпаки про те як запобігти цьому, а не просто констатувати факт, - наголошує Петренко.

Як зрозуміти що з підлітком щось не так та запобігти самогубству

Підлітки завжди дають сигнали, що їм погано, просто треба уважно дивитися, наголошує психологиня Марія Моря. Серед ознак, які можуть вказувати на те, що з підлітком щось не так: дитина не спить, квола, знижується апетит, вона постійно тривожиться, має пригнічений настрій, роздратована. Експертка зазначає, насторожувати також мають фрази: "а що таке смерть", "в чому сенс життя", "коли мене не буде, тоді ти зрозумієш", а ще якщо раптом дитина починає роздавати свої речі.
Слід уважніше ставитися до дитини, якщо у її житті відбуваються якісь зміни, наприклад: перехід в іншу школу, переїзд, пішла подружка з класу, нещасливе кохання.

Окрім того, психологиня зазначаю, взагалі тема смерті характерна для підліткового віку.

Насправді підліток у своєму віці помирає символічно, як дитина, але ще не народжується як дорослий. Тому це дуже важкий період для них: незрозуміло як бути, а що як у мене не вийде бути дорослим. Однак до цікавості такими темами слід ставитися уважно і надважливо говорити, що все минеться - головне жити", - відзначає Марія Моря.

Аби зараз убезпечити свою дитину від ймовірного самогубства можна, наприклад, поговорити про інциденти із суїцидами підлітків, заначає психологиня, що є така інформація, мене це лякає, а ти що думаєш про це. Якомога більше говорити і розповідати про своє життя.

Втім найголовніше, таки слухати свою дитину в цей період, не повчати, а питати, там, як ти думаєш чому ця дитина так вчинила. А у встановленні хорошого спілкуванні з підлітком слід починати з дрібниць, наприклад: я не знаю що сьогодні одягти, чи личить мені ця сукня, чи купити нам нову люстру, як ти вважаєш. Так підліток зрозуміє, що його думка важлива, а не те що ви просто зараз боїтеся і тому з ним говорите. Це дуже копітка робота. Також слід більше стимулювати дитину до реального спілкування, адже просто намагання забрати телефон і відсутність альтернатив - нічого путнього не дасть, - розповідає психологиня.